Signerat #36/2022

På första maj tågar det öppna samhället

Porträttbild på Emil Boss, Ledarskribent, med första maj-tåg i bakgrunden.
Emil Boss är författare och facklig aktivist. I bakgrunden ett första maj-tåg med solidariska byggare i spetsen. Foto: Axel Green, Julia Lindblom

”På första maj kände jag mig stolt över att vara medlem i en organisation som helhjärtat kämpar för värdiga villkor för alla arbetare i Sverige, med och utan papper.” Emil Boss om hur arbetslivskriminaliteten bäst bekämpas.

Det var tre år sedan Syndikalisterna firade första maj senast. När jag, Denis och Volodymyr kom till Sergels torg klockan elva stod där kanske bara femtio personer. Jag antog att pandemin tagit död på traditionen. Men under talen fylldes det på med folk, mycket folk.

Till slut kändes det som att det var många fler i tåget än ett vanligt år, uppskattningsvis runt tre tusen personer. Det är väldigt fint att en organisation som Stockholms LS av SAC kan samla så många i en demonstration. Arrangörerna, en helt ideell grupp, hade rott i land det hela rekordsnabbt, med bara tre månaders planering.

I täten gick Solidariska byggare med svarta hjälmar, skyltar om insamling till Ukraina och med nygjorda fanor. Där gick Oleksandr från Ukraina som jobbat med Riksdagens fasad. Han lurades på lön och fick sparken när han krävde sin rätt. Där gick Engel från Nicaragua som byggt ställningar vid Skatteverket. Han lurades på lön och fick sparken när han gick med i facket. Där gick Anvar från Uzbekistan som gjort badrum åt Riksbyggen. Han lurades på lön och tvingades jobba tolv timmar om dagen, sju dagar i veckan.

Om papperslösa arbetare har utnyttjats i statsministerns hem, i LO-borgen och på Södersjukhuset – var har de då inte utnyttjats?

Erfarenheten av att ha jobbat på fina byggprojekt men ändå blivit utsatt för arbetslivskriminella bolag, med kollektivavtal, delades av nästan alla som gick i Solidariska byggares lilla grupp till tonerna av ”Vi bygger landet”.

Fairplaybygg är ett initiativ av Sveriges byggindustrier och Byggnads. I fredags släppte de sin årsrapport över arbetslivskriminaliteten i landet. Under 2021 har Fairplaybygg än en gång slagit rekord både i antalet mottagna tips och antalet rapporter överlämnade till myndigheterna. Det är något av en ögonöppnare, och det är inte minst Fairplaybygg som fört upp frågan om arbetslivskriminaliteten på den politiska dagordningen. Vårt eget synfält i Syndikalisterna är både bredare och mer begränsat. Vi vet bara det arbetare berättar och visar för oss, vilket ger en djupare förståelse för hur själva exploateringen fungerar från de berördas perspektiv då ofrihetens mekanismer blottläggs. Efter två års arbete börjar vi få en ganska tydlig bild av sakernas tillstånd.

Svaret på arbetslivskriminaliteten måste vara en starkare arbetarrörelse, en starkare facklig organisering. Just nu saknas det inte exempel på framsteg.

Om kollektivavtalen inte följs vid byggarbete på Rosenbad, Riksdagen och Skatteverket – var följs de då? Om svarta löner har betalats på Statens Fastighetsverks, Tullverkets och Trafikverkets byggprojekt – var har de då inte betalats? Om papperslösa arbetare har utnyttjats i statsministerns hem, i LO-borgen och på Södersjukhuset – var har de då inte utnyttjats?

Den globala ojämlikheten och de nya möjligheterna att resa har skapat nya orättvisor, men vi kan besegra dem. Det handlar inte om att stänga gränserna. Det handlar om att stärka det öppna samhället, att stärka civilsamhället. Svaret på arbetslivskriminaliteten måste vara en starkare arbetarrörelse, en starkare facklig organisering. Just nu saknas det inte exempel på framsteg. Byggnads gör just nu en stor utbildningssatsning tillsammans med Företagsgranskarna. De ska bli bättre på att upptäcka fuskande byggbolag. Och Solidariska byggare fortsätter växa bland rysktalande papperslösa arbetare.

På första maj kände jag mig stolt över att vara medlem i en organisation som helhjärtat kämpar för värdiga villkor för alla arbetare i Sverige, med och utan papper.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga