Utrikes #35/2022

Peru: “Vi kräver slut på trakasserier”

Rocio Pereyra hoppas vinna det kommande borgmästarvalet i kommunen Pueble Libre i utkanten av Lima. Här står hon framför det hus där Manuela Saenz tidigare bodde. "Hon är min inspiration", säger Rocio Pereyra. Foto: Mariela Jara/IPS

Kvinnor är klart underrepresenterade inom peruansk politik – och de som försöker bryta den manliga dominansen utsätts ofta för trakasserier. Nu har kvinnoorganisationer gått samman i en kampanj mot diskrimineringen.

– Kvinnor som blir invalda på regional eller kommunal nivå orkar bara med att sitta under en ämbetsperiod. Sen känner de att systemet har kastat ut dem, säger statsvetaren Elizabeth Herrera.

Hon är talesperson för kampanjen ”Vi är hälften”, som kräver ökad jämställdhet inom politiken – och ett slut på de trakasserier som drabbar många kvinnliga politiker. Bakom initiativet står flera kvinnoorganisationer, däribland nätverket Renama, som gått i täten kampen för kvinnors rättigheter. En kamp som sommaren 2020 ledde till instiftandet av en ny lag som föreskriver en jämnare könsfördelning inom politiken.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga