Utrikes #21/2022

Romska flyktingar från Ukraina vittnar om diskriminering

Flyktingar väntar på att stiga på en buss i Palanca, Moldavien, den 1 mars 2022. En romsk kvinna uppger för al-Jazira att hennes familj först tvingades vänta vid gränsen till Moldavien i fyra dagar utan tillgång till vare sig mat eller vatten – och sedan jagades ut ur sitt tält av ukrainska gränsvakter. Foto: Aurel Obreja/TT

Romer som flyr undan den ryska invasionen i Ukraina utsätts för grov diskriminering i samband med att de försöker ta sig till grannländerna. Det uppger flera organisationer som arbetar för romers rättigheter.

Invasionen av Ukraina har utlöst vad FN beskriver som den värsta flyktingkatastrof som drabbat Europa sedan andra världskriget. På onsdagen beräknades närmare två miljoner människor ha tvingats på flykt.

Bland flyktingarna ingår även romer, som liksom så många andra har tvingats ge sig av från sina hem och lokalsamhällen för att undgå striderna. Men till skillnad från andra flyktingar utsätts många romer enligt organisationer för en omfattande diskriminering när de försöker ta sig över gränserna till Ukrainas grannländer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga