Debatt #18/2022

”Dumpa inte byggbranschens sociala kostnader på samhället”

Klas Friberg, före detta myndighetschef för Säkerhetspolisen och Jessica Löfström, ordförande för Ansvar Säkerhet. Foto: Privat/Hasse Holmberg/TT

Nyligen har det uppmärksammats hur kriminaliteten i byggbranschen är mycket mer omfattande än vad som tidigare har framgått. Samtidigt är de förslag som i dag ligger på bordet otillräckliga. Lösningen är inte att dumpa branschens sociala kostnader på skattebetalarna, skriver styrelsen för säkerhets-, och granskningsföretaget Ansvar Säkerhet i en debattartikel i Arbetaren.

Stockholmshems satsning Rättvist byggande har nyligen på ett förtjänstfullt sätt belyst problemet med kriminalitet i byggbranschen, där människor utnyttjas under närmast slavlika förhållanden och där skattemedel undanhålls. 

Ett förslag som framkommit i debatten är att myndigheter och upphandlande enheter i högre grad ska kunna genomföra stickprov. Det är bra, men det går inte att dumpa hela den sociala kostnaden på skattebetalarna. Det är varken moraliskt eller effektivt.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga