Utrikes #14/2022

Polen och Ungern kan mista EU-bidragen

Viktor Orbán
Ungerns allt mer auktoritära premiärminister Viktor Orbán är en av de politiker som anklagas för att inskränka både yttrande- och föreningsfriheten i landet. Nu kan bidragen från EU därför komma att dras in. Foto: Anna Szilagyi/AP/TT

En ny EU-dom kan komma att stoppa de ekonomiska bidragen till både Polen och Ungern. Det här eftersom de bägge länderna under flera år anklagats för att ha kränkt de demokratiska rättigheterna.

Beslutet, som fastslogs av EU-domstolen i onsdags, gör att det blir möjligt att stoppa bidragen till medlemsländer som kränker demokratiska rättigheter. Både Polen och Ungern, med sina allt mer auktoritära högerregeringar, har länge försökt stoppa beslutet och menar att EU inte ska blanda sig i ländernas inrikespolitik. Detta utan att vinna något gehör hos domstolen.

Flera länder välkomnar dock beslutet och menar att både Polen och Ungern missbrukat bidragen då de samtidigt ökat det politiska styret över bland annat rättsväsendet samt instiftat nya lagar mot exempelvis yttrande- och föreningsfriheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan