Utrikes #1/2022

Människo­rätts­grupp stängs ned i Ryssland

Utanför domstolen i Moskva samlades folk för att visa sitt stöd för Memorial. På ansiktsmaskerna står det "Memorial kan inte förbjudas". Foto: Alexander Zemlianichenko/ TT

Högsta domstolen i Ryssland har beslutat att stänga ned Memorial, en av landets äldsta och mest framstående människorättsorganisationer.

International Memorial, som är en del av organisationens två huvuddelar, har sedan dess grundande på 1980-talet arbetat med att bevara minnet av dem som föll offer för Sovjetunionens politiska förtryck. Under tisdagen fattade landets högsta domstol beslut om att organisationen ska stängas ned. 

Dagen efter, den 29 december, fattades beslut att även den andra huvuddelen av organisationen, människorättscentret Memorial som arbetat mot repression i dagens Ryssland, likvideras. 

Memorial anklagas för att upprepade gånger ha brutit mot lagen om ”utländska agenter” och för att legitimera terrorism. Detta enligt den lag som kräver att ryska organisationer som tar emot utländsk finansiering och ägnar sig åt vad Kreml anser vara politisk verksamhet måste registrera sig som ”utländsk agent”.  

– Memorial är en symbol för hela den ryska människorättsrörelsen och att stänga ner dem är en öppen attack mot hela det oberoende civilsamhället i Ryssland, säger Martin Uggla, ordförande i Östgruppen i ett pressmeddelande. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga