Inrikes #91/2021

Trans­perso­ner diskrimine­ras på arbets­mark­nad­en

En ny studie belyser diskriminering av transpersoner i ansökningsprocesser, till exempel vilka sökande som kallas till intervju och inte. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Transpersoner diskrimineras på arbetsmarknaden. Det kom fram i en unik experimentell studie gjord av tre forskare vid Linköpings universitet förra året.
– Resultatet visar att en transman kan diskrimineras för att vara trans i mansdominerade yrken, men också för att vara man i kvinnodominerade yrken, säger Mark Granberg, som är en av forskarna bakom studien.

Sedan 2017 är könsidentitet och könsuttryck en av de sju diskrimineringsgrunderna i svensk diskrimineringslag. Transpersoner, det vill säga personer som identifierar sig med ett annat kön än det de tilldelades vid födseln, uppger ofta att de utsätts för diskriminering i arbetslivet.

Under år 2020 kom det in 49 anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen (DO) rörande diskriminering som har samband med könsidentitet och könsuttryck. Några av dessa gällde arbetslivet och utbildningsområdet, men de flesta var kopplade till hälso- och sjukvård.

I en experimentell studie från Linköpings universitet samma år undersöktes diskriminering mot transpersoner i ett initialt skede på arbetsmarknaden.

Till grund för studien har tre forskare skickat 2 224 jobbansökningar i vilka det framkommer att personen någon gång under livet gjort ett namnbyte.

– Det som är unikt med vår studie är att det är en experimentell studie – den första i sitt slag, som undersöker arbetsgivares diskriminering av transpersoner, genom ett så kallat korrespondenstest, säger Mark Granberg, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet, en av forskarna bakom studien.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga