Utrikes #91/2021

Omtvistad tysk-rysk gasledning stoppad

Den tysk-ryska Östersjögasledningen Nord Stream 2 har varit ett omtvistat projekt sedan starten. Foto: Bernd Wuestneck/AP/TT

Tyska myndigheter har stoppat, åtminstone tillfälligt, den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2. Gasledningen som har stått färdig sedan i september kommer därmed inte att kunna tas i bruk såsom planerat.

Beslutet motiveras med att företaget som står bakom gasledningen inte är uppställt enligt tysk lag. Det handlar om ett stopp i certifieringsprocessen - en certifiering som är nödvändig för att gasledningen ska kunna användas.

Firman Nord Stream 2 AG har sitt huvudkontor i Schweiz och för den tyska delen av gasledningen har man grundat ett tyskt dotterbolag. För den här delen av ledningen gäller EU-regler som säger att gasleverantören inte samtidigt får driva gasledningen, ett krav som i nuläget inte uppfylls och därför går man i det här skedet inte vidare i certifieringsprocessen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan