Folkrepubliken Walmart – del 12

Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är del 12 i Arbetarens sommarföljetong.

Var Sovjetunionen verkligen planerad? 

”Det här med Walmart och Amazon och till och med NHS är väl fint”, kan vi föreställa oss hur du muttrar. ”Men det fanns något som kallades för Sovjetunionen. Du kanske har hört talas om det? En vidrig sak. Gulag. Hemlig polis. Miljontals dödade. Byxor kom utan blixtlås. Ingen ananas eller Elvis. Och Sovjetunionens kollaps bevisar väl bortom allt tvivel att planering är omöjligt, tycker du inte?” 

Vänsterkritiker av Sovjetunionen söker ofta förklaringen till dess misslyckande i den efterblivna, i grund och botten feodala, förrevolutionära ekonomin, i trycket från det ständigt närvarande existentiella militära hotet från Väst, i den påstådda demokratiska bristen hos leninistiska organisationer, eller i klassintresset hos tsarens byråkrater som den oerfarna arbetarstaten inte hade något annat val än att förlita sig på. Dessa vänsterförklaringar till stalinismens uppkomst är inte nödvändigtvis felaktiga. Men här är vi mer specifikt intresserade av den teori som konservativa torgför, nämligen att totalitarismen kan spåras direkt tillbaka till den planerade ekonomin. På samma sätt är vi intresserade av hur en bredare allmänhet blev övertygad om denna förklaring – att Sovjetunionen inte bara visar att planering inte fungerar, utan att den nästan per definition måste vara auktoritär. 

Vårt argument är att även om övergången från marknad till planering är ett nödvändigt villkor för ett jämlikt samhälle, så är det inte ett tillräckligt villkor. Planeringen måste vara demokratisk. Mises och Hayek har fått det hela om bakfoten: det är inte så att försämrad ekonomisk information till följd av planering leder till auktoritarism, utan tvärtom auktoritarismen som leder till sämre information, vilket undergräver all planering. 

Ett helt bibliotek kan fyllas med böcker som redan skrivits om det bolsjevikiska experimentets misslyckande, och att upprepa alla argument skulle vara lika omständligt för oss som det vore tröttsamt för våra läsare. Men ingen bok om planering kan undvika historiens största försök till planering – eller åtminstone det största före Walmart. Oavsett om vi tycker om det eller inte skär Sovjetunionens historia genom ekonomiska ideologier över hela det politiska fältet. Vår målsättning är därför att ge en så koncis sammanfattning som möjligt, som undviker de värsta fallgroparna från det förra århundradets akademiska hårklyverier och sekterism inom ämnet och upptäcker planeringens – och icke-planeringens – plats i den sovjetiska tragedin. 

Konsten att improvisera 

Det är besynnerligt, men därmed inte mindre sant, att även om bolsjevikerna skulle inleda det mest radikala ekonomiska experimentet under hela det förra århundradet, så kom de inte till makten med en specifik ekonomisk strategi. De bar inte runt på ritningar som visade hur socialismen skulle implementeras. Karl Marx och Friedrich Engels beskrev visserligen ingående det kapitalistiska produktionssättets politiska ekonomi, men de producerade få konkreta beskrivningar av hur deras önskade alternativ skulle se ut. När Vladimir Lenin återvände till Petrograd i april 1917 efter sin exil i Schweiz hade han på sin höjd ett skissartat ekonomiskt program. I ”aprilteserna”, som framfördes under ett par tal inför bolsjevikerna, räknade han upp behovet att omedelbart göra slut på kriget, att konfiskera stora jordegendomar och att överföra hela makten över staten till sovjeterna – de arbetarråd som växt fram under revolutionen som störtade Romanov-dynastin. I detta ingick att slå ihop alla banker till en enda nationell bank kontrollerad av Petrogradsovjeten. Men det var allt. Och den åttonde tesen varnar: ”Det är inte vår omedelbara uppgift att “införa” socialism utan endast att ofördröjligen ställa den samhälleliga produktionen och produkternas fördelning under kontroll av arbetardeputerades sovjeter.” Till skillnad från Neuraths detaljerade teorier om hur socialistiska industrier skulle organiseras hade Lenin och andra bolsjeviker ägnat lite uppmärksamhet åt hur ekonomin skulle skötas efter maktövertagandet. 

I sitt tal till den allra första kongressen för alla landets sovjeter i juni deklarerade Lenin att svaret på den ekonomiska kris som då härjade landet var att omedelbart göra kapitalisternas vinster offentliga, ”arrestera femtio eller hundra av de rikaste miljonärerna” och lämna över ”kontrollen” till arbetarna. I sin bok om Sovjetunionens ekonomiska historia från 1969 noterar dock den rysk-skotske ekonomen Alex Nove att det ryska ordet ”kontrol” inte betyder ”övertagande” utan har en betydelse som ligger närmare inspektion och kontroller, liknande franskans ”contrôle des billets”: 

[Lenin] lade tonvikten på att förhindra sabotage och bedrägeri från kapitalisternas sida. Men då och då övergår ”kontrol” till kontroll, till fullständig reglering av produktion och distribution av arbetarna, till ”landsomfattande organisering” av utbytet av spannmål mot tillverkade varor, och så vidare. Men hur det skulle gå till definierades aldrig. 

I takt med att järnvägsnätet bröt samman, arbetsgivare saboterade produktionen, svält hotade och ett allmänt kaos växte fram under 1917 antog frågan om vad arbetarnas kontrol betydde en mer konkret form. Oavsett om det var staten eller arbetarna som gjorde det stod det alltmer klart att någon slags samordning av produktion och distribution var nödvändig för att övervinna det kaos som snabbt bredde ut sig. 

Dagen före oktoberrevolutionen skrev Lenin att kapitalismen inom sig redan skapat en utmärkt mekanism för samordning vars ”kapitalistiska vanställelse” helt enkelt skulle kunna huggas av: en användbar bokföringsapparat i form av bankerna, ”syndikaten” (i praktiken grupper av företag) och postverket. Denna apparat skulle kunna tas över ”i färdigt skick från kapitalismen”. Här börjar vi se Lenin uppmärksamma det behov av ekonomisk planering som Otto Neurath hade talat om: ”En enda statlig bank, den största av de största, med filialer i varje lantligt distrikt, i varje fabrik, kommer att utgöra så mycket som nio tiondelar av den socialistiska apparaten. Det kommer att vara landsomfattande bokhållning, landsomfattande bokföring av produktionen och distributionen av varor. Det kommer vara, så att säga, något i stil med det socialistiska samhällets skelett.” 

Men bolsjevikerna kom inte till makten i oktober och förstatligade hela ekonomin nästa dag. Centraliserad planering uppstod bit för bit, på ett improviserat sätt – ofta som svar på marknadsrelationernas kollaps och akuta brister i takt med att inbördeskriget spred sig genom landet – snarare än genom stegvis implementering av en heltäckande strategi för att ersätta marknaden. Vintern 1917–18 var sträng. När arbetare lämnade staden i jakt på mat var fabriker tvungna att stänga på grund av brist på arbetskraft, vilket ytterligare förvärrade bristen, samtidigt som regeringen försökte ransonera mat och andra viktiga förnödenheter genom staten eller kooperativen. Det var nödvändighet, inte ideologi, som tvingade fram förbudet mot privat handel i konsumtionsvaror. När förråden tog slut, inte bara för konsumtionsvaror utan också för råvaror och bränsle, följde enligt Nove ”en oundviklig expansion av statens kontroll, statlig drift och slutligen också statligt ägande.” 

Den 27 november utfärdade Sovjeternas kongress ett dekret om arbetarkontroll som gav större makt till fabrikskommittéerna. De kunde nu ”aktivt ingripa” i alla aspekter av produktionen och distributionen, och deras beslut var bindande för fabriksägarna. Men dekretet var inte så mycket ett grönt ljus för fabrikskommittéerna att ta över produktionen som det var att ge laglig sanktion åt det som redan hade pågått i månader. Som Nove frågar sig: var detta kontrol eller kontroll? 

I vilken omfattning och hastighet som förstatligandet skulle uppnås var lika oklart. Sovjetiska forskare från den här tiden är inte eniga om ifall partiet ens hade en grundläggande plan för förstatligandet av de viktigaste sektorerna av industrin. 

I december 1917 etablerades hursomhelst det Högsta ekonomiska rådet eller Vesenkha, för att utveckla allmänna regler för styrningen av landets ekonomiska liv. Det hade rätt att genomföra rekvisitioner och att genomföra påtvingad ”syndikering” av olika grenar av industrin. Till en början inkluderade olika sektioner av Vesenkha till och med chefer och ägare, och överlappade ofta med de sektorsindelade företagssyndikat (branschorganisationer) som existerade före revolutionen. Som Nove påpekar var till och med kontoren och stora delar av personalen desamma. 

Om socialismens essens är utvidgningen av den demokratiska principen till alla ekonomiska områden som idag kontrolleras av icke-valda ägare av privata företag, vilken skillnad gör det då för arbetarna – eller vem som helst i samhället – om ekonomiska beslut tas av icke-valda byråkrater istället för icke-valda chefer? 

Demokrati är socialismens bultande hjärta och som vi ska se är det den avgörande garanten för ekonomisk effektivitet. 

Vid tiden för oktoberrevolutionen är det alltså troligt att det åtminstone fanns några strömningar som insåg att även om förstatligande var en nödvändig åtgärd, så var det inte meningen att det skulle utgöra slutmålet. Det var utan tvekan fallet med de mer frihetliga socialistiska elementen, även om andra menade att statens omedelbara bortvittrande var en vanföreställning hos ultra-vänstern. Även om hela handelsflottan formellt förstatligades 1918 berodde somliga förstatliganden på att arbetsgivarna vägrade acceptera arbetarrådens styre och istället valde statlig kontroll som det minst outhärdliga alternativet. 

De icke-auktoriserade förstatligandena av industrier blev så utbredda och kaotiska att de oroade centrala myndigheter: samma år beslöt de att ingen expropriation kunde äga rum utan Vesenkhas godkännande. Men i juni gjordes en kovändning där försöket att dra i bromsen ersattes av ett dekret som förstatligade alla fabriker, vilket inledde en period som ofta kallas ”krigskommunism”. Utrikeshandel och distribution av mat och andra föremål i städerna ställdes under statlig kontroll, medan rekvirering av mat från bönder (som skulle visa sig brutal) introducerades i ett försök att avvärja hotet om svält. Åtgärden vidtogs inte till stöd för övertaganden underifrån, eller för att främja den socialistiska demokratin, utan snarare för att bringa någon ordning i kaoset under det eskalerande inbördeskrig som hade spritt sig till stora delar av Ryssland mellan den bolsjevikiska röda armén, de ”vita” – monarkister, konservativa och proto-fascistiska styrkor understödda av Storbritannien, Frankrike, USA, Japan och tio andra utländska arméer – och olika icke-bolsjevikiska socialister. Försörjningslinjer för material och mat skars av och kommunikationer stördes, vilket förvärrade krisen när bristen blev alltmer akut. Till råga på allt detta hade villkoren som Tyskland genomdrivit i fredsfördraget i Brest-Litovsk för att göra slut på världskriget på östfronten varit stränga, och Ryssland förlorade stora områden av odlingsbar mark och produktiva industrizoner till centralmakterna, samtidigt som västländerna upprätthöll en blockad till havs mot den nyblivna arbetarregeringen. 

Mellan världskrigets utbrott år 1914 och år 1921 föll industriproduktionen med två tredjedelar; kolproduktionen minskade med två tredjedelar och produktionen av stål och elektricitet (den som alls existerade) med ungefär fyra femtedelar, medan importen rasade med 85 procent och exporten med knappt 99 procent. 

Att återställa ordningen var inte bara nödvändigt, utan populärt. Faktum är att vi gång på gång i historien ser hur kapitalistiska stater i tillstånd av totalt krig på samma sätt har genomfört omfattande förstatliganden – eller åtminstone centralisering av investeringsbeslut, ransonering och en mycket större statlig kontroll över ekonomin än vad som normalt existerar under kapitalismen i fredstid. För Bolsjevikerna, liksom för Roosevelt eller Churchill två årtionden senare, stod marknadens ineffektivitet i vägen för seger i kriget. Det fanns en fatal logik bakom expansionen av statens kontroll. 

Det fanns vänsteroppositionella som Nikolai Bukharin och Karl Radek som motsatte sig Lenins dragning till disciplin och auktoritärt ledarskap, och till och med hans dragning till ekonomiska incitament, ackordsarbete och högre löner till specialister än till andra arbetare. Så mycket av det som pågick såg ut som motsatsen till marxismens demokratiska och jämlika målsättningar, och inte minst dess önskan att överskrida allt herravälde till förmån för ett nytt frihetens rike. Men samtidigt skulle ett nederlag i inbördeskriget betyda att världens första arbetarregering skulle falla. De ädla mål som Lenin själv tidigare hade talat om måste vänta. Ryssland var hopplöst underutvecklat, dess ekonomi krossad. Det bästa som kunde hända var att bolsjevikerna höll ut så länge som möjligt i hopp om att den utlovade världsrevolutionen spred sig till mer industrialiserade länder som Tyskland eller Storbritannien – där Marx och andra socialister hade antagit att världsrevolutionen skulle födas, snarare än ett huvudsakligen feodalt bakvatten som Ryssland. 

Efter att rubeln kollapsat och de offentliga utgifterna finansierades genom att trycka pengar började de löpande utgifterna för stora delar av ekonomin tas direkt ur budgeten. Resultatet var att kontanta betalningar fick mindre och mindre betydelse. Lokala ekonomiska råd såg till att statliga industriföretag levererade deras produkter till andra företag utan betalning, och att de fick de tjänster och material som de behövde på samma sätt. Järnvägarna och handelsflottan skulle på samma sätt transportera varor gratis. Därefter skulle arbetare i den statliga sektorn och därefter andra arbetare i städerna och till och med en del invånare på landsbygden inte längre behöva betala för sin futtiga matranson (”Gratis ransoner, när det ens fanns något att ransonera”, skriver Nove), medan postgång, transporter och andra offentliga tjänster var gratis och lönerna ofta betalades i natura. Utgifter handlade mer om bokföring än faktiskt utbyte. Som Nove beskriver situationen: ”Pengar förlorade sin praktiska funktion inom den statliga sektorn av ekonomin.” 

Vid slutet av 1918 hade ett nytt organ, Kommissionen för utnyttjande, bildats med den enda uppgiften att lösa frågan om distribuering. Det började skapa balansräkningar för material – ursprunget till det som under årtiondenas lopp skulle bli mycket större sovjetiska system för planering. Den ideologiska drömmen om ett penninglöst samhälle smälte samman med den krisande ekonomins tvingande behov. Utkastet till program för Kommunistpartiet från år 1919 slog fast att handeln utan undantag skulle ersättas av ”planerad, statligt organiserad distribution av produkter”, och förberedelser skulle göras för att ”avskaffa pengar.” Somliga teoretiserade till och med om att revolutionernas kaos i sig skulle leda till de kapitalistiska relationernas snabba försvinnande, så som pengar och utbyte av varor på marknaden. 

Till en början, mitt i sammanbrottet, var det bästa Vesenkha förmådde inte centralplanering så mycket som katastroflindring. Det beordrade vad som skulle produceras, distribuerade det som kunde distribueras, och försökte koordinera olika sektorer av ekonomin. I september 1919 uppskattade Bukharin att mellan 80 och 90 procent av de största industrierna hade nationaliserats. Expropriering av mindre företag hade dock ansetts ”absolut otänkbart” eftersom det skulle vara omöjligt att organisera sådan småskalig produktion och distribution. Ett dekret tidigare samma år förbjöd nationalisering av verkstäder med mindre än fem anställda, även om omfattande spontana övertaganden av företag av den storleken faktiskt inträffade, men utan någon sammanhängande plan, när myndigheterna (där de existerade) rusade ”från flaskhals till flaskhals.” En utbredd svart ekonomi bidrog till förvärrad brist och inflation och drog undan resurser från krigets behov. I november 1920 utfärdades till slut, trots administratörernas uppenbara ovilja och oförmåga att hantera tiotusentals små verksamheter med sin minimala kapacitet till planering, ett dekret som nationaliserade all småskalig industri. 

Även om Lenin till slut lyckades återinföra principen om arbetsplatser ledda av en chef så tog den sig olika uttryck i verkligheten. På vissa platser innebar det att en arbetare utgjorde ledningen, med en specialist – i praktiken en chef från före revolutionen – som rådgivare. På andra platser innebar det att en specialist hade befälet med en arbetarkommissarie som rådgivare, som ibland kunde ifrågasätta men inte bestämma över honom. Somliga, inte minst den politisk tendens inom bolsjevikerna som blev känd om ”arbetarnas opposition”, ville att fackföreningarna skulle få kontroll över ekonomin, medan Lev Trotskij, röda arméns befälhavare och senare arkitekten bakom bolsjevikernas seger i inbördeskriget, ville se en full militarisering av arbetarklassen. Katastrofens tvingande nödvändighet rättfärdigade enligt honom det tillfälliga bildandet av en ”armé av arbetare” som verkade under militär disciplin.

Men det vore överdrivet simplistiskt att se detta som en konflikt mellan en högerorienterad, centraliserande och mer auktoritär tendens å ena sidan, och en vänsterorienterad, mer frihetlig tendens å den andra. Debatten rasade och viktiga personer svängde mellan olika ståndpunkter i takt med att förhållandena förändrades. Lenin ansåg för sin del – samtidigt som han stödde striktare disciplin och ett mer centraliserat ledarskap för det gemensamma bästa, och till och med militarisering av arbetare i vissa fall – att Trotskij gick för långt. Han ansåg att fackföreningarna behövde behålla sin viktiga funktion som representanter för arbetarna. Just eftersom den nuvarande svåra situationen krävde en sådan byråkratisk, centraliserande förvrängning av socialistiska mål, ansåg han att fackföreningarna behövde upprätthålla en självständig förmåga att representera medlemmarnas intressen på den ena eller andra fabriken. Facklig kontroll över ekonomin skulle i praktiken förvandla fackföreningarna till byråkratiska förgreningar av Vesenkha som representerade ledningens intressen gentemot arbetarna, vilket skulle stå i konflikt med deras historiska roll att representera arbetarnas intresse gentemot ledningen. Hursomhelst ledde försöken att stärka disciplinen till att partiets kontroll över fackföreningarna växte (i vissa fall frivilligt, eftersom de personer som var inblandade ofta var medlemmar i båda). Och senare, när sovjeternas demokrati till slut stryptes, skulle motsättningen slutgiltigt avgöras till statens fördel. 

Gosplan och Gulag 

Återigen är det knappast nödvändigt att vi tillför något till den omfattande historiska litteratur som beskriver utrensningarna som dödade de flesta av de gamla bolsjevikerna som genomfört revolutionen, den stora svälten i början av 30-talet som dödade så många som 12 miljoner (främst i Ukraina), sabotaget av den spanska revolutionen, Gulag, repressionen mot arbetarupproren i Ungern och Tjeckoslovakien, eller invasionen av Afghanistan. Däremot är vi intresserade av att studera förfallets ekonomi, och i synnerhet om planering orsakar (eller ens bidrar till) auktoritarismen – som marknadssocialisten Nove och de flesta socialdemokrater, liberaler och konservativa har hävdat – eller om dessa analyser har fått allt om bakfoten: om det i själva verket är auktoritarismen som på ett fatalt sätt undergräver planering

I oktober hade bönderna genast börjat ockupera mark och dela upp den mellan sig. Även om omfördelning av jord var i linje med revolutionens uttalade mål och uppmuntrades av den framväxande regeringen, så resulterade processen snabbt i en oväntad oförmåga att föda de urbana massorna, en kris som skapade en djup antagonism mellan stad och land som till slut skulle övervinnas med en brutalitet som måste räknas som ett av historiens största brott. 

Omorganiseringen av gårdar och stora egendomar hade naturligtvis en förödande effekt på jordbruksproduktionen, inte minst när bönderna grälade om hur marken skulle fördelas. Det fanns rikare och fattigare bönder. Några ville att egendomarna skulle styckas upp, medan andra föredrog kollektivisering av produktionen. Men hungern som hemsökte städerna var inte en följd av dessa strider, utan istället av en motsättning mellan de urbana arbetarnas och böndernas kortsiktiga intressen, hur mycket man än talade om enheten mellan de som höll i hammaren i fabriken och de som högg med skäran på fälten. Många av bönderna var inte jordbruksarbetare med en chef, utan snarare feodala tjänare, trots att livegenskapen formellt hade avskaffats 1861. Adelsmän eller staten själv exproprierade en andel av vad dessa bönder producerade och sålde det på marknaden. Den största källan till rikedom i Ryssland var, liksom i alla andra länder före kapitalismens framväxt, denna regelbundna direkta stöld från bönderna. Incitamentet för bonden att producera ett överskott var ren överlevnad – att se till att det fanns tillräckligt kvar att äta efter att jordägaren hade tagit sin del. 

Brödransonerna i Petrograd var så magra att arbetare – varav många för mindre än en generation sedan själva hade varit bönder – började migrera tillbaka till byarna för att kunna föda sig själva. En del fabriker fick till och med stänga på grund av brist på arbetare. Den nya regeringen satt fast i en rävsax. Det bästa alternativet skulle vara att producera en mängd enkla industriprodukter och konsumtionsvaror som bönderna kunde tänkas vilja ha, och därmed ge bönderna – varav många reducerats till självförsörjning på små omfördelade jordplättar – incitament att producera ett överskott för att kunna köpa sådana föremål. De omvälvningar och det kaos som revolutionen och inbördeskriget orsakade gjorde redan detta till en svår uppgift, men problemet förvärrades av det fortsatta behovet av tung industriproduktion för att tillverka de vapen och fordon som behövdes för att utkämpa kriget. Till och med när inbördeskriget, till allas utmattade förvåning, började trappas ner med övertag för bolsjevikerna under 1920 så fruktade revolutionärerna att rikare och mer teknologiskt avancerade utländska arméer kunde invadera på nytt i vilken stund som helst. Bolsjevikerna stod inför en paradox: att gå över till lättare industriproduktion skulle troligen resultera i att revolutionen krossades utifrån, men om det inte skedde skulle revolutionen troligen krossas inifrån. 

Kort sagt: invånarna i det tidiga Sovjetunionen led på grund av en jordbrukssektor som ännu inte integrerats i kapitalismen. Om kapitalismen hade växt fram i hela landet och förvandlat dessa bönder till jordbruksarbetare, på samma sätt som skett i västra Europa under de senaste århundradena, så skulle dessa arbetare ha haft ett direkt gemensamt intresse med städernas industriarbetare av att kollektivisera produktionen. Istället hade revolutionen befriat bönderna genom att förvandla dem till småbrukare. 

Brist på mat ledde till hamstring, spekulation och därmed inflation, som i sin tur förvärrade bristen. Under 1918–19 passerade runt 60 procent av städernas konsumtion den svarta marknaden. 

Precis som i andra sfärer där produktion, distribution och marknader kollapsat så använde centrala myndigheter allt mer aggressiva metoder för allokering. I maj 1918 fick Folkkommissariatet för matförsörjning (Narkomprod) rätt att beslagta mat med våld. Tillsammans med grupper av beväpnade arbetare och den hemliga polisen (Tjekan) konfiskerade dess tjänstemän mat från de som anklagades för hamstring, medan fattiga bönder hetsades till en kampanj där spannmål konfiskerades från påstådda ”kulaker” (eller så kallade ”rika bönder). Dessa godtyckliga beslag av mat systematiserades med tiden till ”prodrazvyorstka”, ett system av tvingande köp till ett fastlagt – men ofördelaktigt – pris, som liknade tsarens tidigare program för rekvisition av spannmål under första världskriget. Priserna var i vissa fall så låga att rekvisitionen lika gärna kunde ha kallats konfiskering, eftersom väldigt lite kunde köpas för de futtiga summorna. Föga förvånande gjorde bönderna motstånd, inte minst eftersom den mat som blev kvar när prodrazvyorstkas agenter gett sig av inte räckte för att föda dem själva. Upplopp var inte ovanliga. Programmet ledde bara till mer brist och spekulation eftersom bönder gömde sitt spannmål, sålde det på svarta marknaden eller helt enkelt slutade så – för vad var poängen med att arbeta om frukten av arbetet ändå skulle bli stulen? Samtidigt som beslagen mer än tredubblades kollapsade produktionen. 

Inbördeskriget, prodrazvyorstka och en svår torka i öst och sydöst innebar att skörden 1921 bara var två femtedelar av en genomsnittlig skörd före kriget. Följden blev svält, som följdes av en tyfusepidemi, i vilken miljontals dog trots nödhjälp och avskaffad matskatt i de drabbade regionerna. 

Men till och med nu förblev bönderna, av rädsla för jordägarnas återkomst, tillräckligt lojala med bolsjevikerna för att säkra deras seger i inbördeskriget 1922. Och trots sitt raseri över ”själviska” bönders ovilja att producera för det allmänna intresset så började Lenin, Trotskij, Bukharin och några andra ledande bolsjeviker argumentera för att nödrekvisitionerna inte var någon långsiktig lösning på motsättningarna mellan de urbana arbetarnas och böndernas intressen. Att öka produktiviteten i jordbruket skulle vara omöjligt utan något slags incitament för bönderna. När en bräcklig fred väl uppnåtts betraktade ledarna omfattningen av den katastrof som ”krigskommunismen” inneburit och övertygades om behovet av en tillfällig reträtt från det som många hade trott var en framgångsrik språngmarsch mot socialismen. Regeringen stod inte bara inför ett bondeuppror: arbetare i Petrograd hade börjat strejka mot de magra brödransonerna; prodrazvyorstka höll på att ersättas av en skatt på mat som var betydligt lägre än de tidigare rekvisitionsmålen; och mot slutet av inbördeskriget hade en revolt bland flottister i Kronstadt – som också hyste Östersjöflottan – också förstärkt uppfattningen att en reträtt var nödvändig. Mot slutet av 1923 hade den besådda arealen ökat till 90 procent av arealen före kriget, och även om skörden fortfarande var mindre än 1913 var matbristen inte längre akut. 

Ett mer försiktigt tillvägagångssätt som återupprättade vissa marknader i syfte att utveckla ett i första hand privat jordbruk och en omfattande privat lätt industri, skulle nu vara målet under den ”Nya ekonomiska politiken” (NEP) – en eftergift som ledande bolsjeviker trodde skulle vara nödvändig under en längre tid. Lenin hoppades på maximalt tjugofem år, andra trodde att det snarare var ett minimum. 

Legaliseringen av privat handel under NEP visade sig snabbt vara en framgång, i synnerhet när det gällde konsumtionsvaror på landsbygden. Små fabriker som förstatligats hyrdes nu ut till entreprenörer och kooperativ, medan staten behöll den tunga industrin, finanssektorn och utrikeshandeln. Talet om att avskaffa pengar tystnade när statliga företag nu skulle använda affärsmässig bokföring. De resurser som behövdes för produktionen, inte minst bränsle, skulle nu betalas för med intäkter från försäljning istället för genom billiga centralt skapade krediter. På samma sätt skulle löner återigen betalas i kontanter och offentliga tjänster belades återigen med avgifter. Fabriker skulle fungera som självständiga, konkurrerande enheter som skulle sträva efter vinst och undvika förluster. Olje- och timmerkoncessioner erbjöds till och med till utländska kapitalister, i förhoppning att de skulle introducera välbehövliga moderna maskiner. 

På grund av den omfattande marknadsallokering av varor som återinfördes under NEP är det svårt att säga hur mycket planering som ägde rum. Strategiska sektorer av den tunga industrin övervakades nära av respektive avdelning av Vesenkha, som bestämde vad de skulle producera och när, medan industrin för konsumtionsvaror fick skapa sina egna produktionsplaner baserade på signaler från marknaden. Noves ord igen: ”Ordet ‘planering’ hade en väldigt annorlunda betydelse 1923–26 jämfört med den som det senare skulle få. Det fanns inget utarbetat program för produktion och allokering, ingen ‘kommandoekonomi’”. Det som växte fram istället för operativ planering var prognoser, rekommendationer och riktlinjer som gjorde att höga beslutsfattare kunde diskutera prioriteringar och strategiska investeringsbeslut. På många sätt var det som åstadkoms i det här avseendet inte särskilt olikt några av de mer statscentrerade västerländska ekonomierna under efterkrigstiden, då många av ekonomins kommandohöjder, i synnerhet kol och stål, var i offentliga händer – även om det kanske hade en mer ryckig karaktär, då den desorganiserade nya staten ännu höll på att etablera sig. 

Parallellt med allt detta hade inbördeskriget krossat medborgerliga rättigheter och förkrympt sovjeternas demokrati. Miljontals arbetare, inklusive de mest politiskt aktiva, dödades i strid. De som överlevde gjorde det genom att återvända till byarna för att skrapa ihop vad de kunde i matväg genom aktiviteter på den svarta marknaden eller genom att sugas upp av den nya statsapparaten. I sin dagliga verksamhet var regeringen beroende av tsarens byråkrater och talet om proletariatets försvinnande var bara en smärre överdrift. Sovjeterna hade verkligen slutat vara styrande organ av arbetare och existerade istället för arbetarna – eller snarare av och för byråkraterna. Sovjeterna utövade inte längre någon direkt makt. Den inskränkning av medborgerliga rättigheter som ägde rum under totalt krig med fiender på alla sidor hävdes aldrig – inte ens efter den bräckliga segern. Eftersom de flesta politiska partier tog ställning mot revolutionen efter oktober var Bolsjevikerna det enda fungerande parti som fanns kvar efter inbördeskriget. Det var mellan fraktioner inom partiet, snarare än mellan partier, som politiska motsättningar utspelades. Men 1921 oroades ledarna av hur vänsteroppositionens idéer ekade bland rebellerna i Kronstadt – och av det stora antalet medlemmar av kommunistpartiet som anslutit sig till revolten – och gjorde därför sitt kanske största misstag. Ett misstag som lade grunden till staliniseringsprocessen senare samma årtionde: man utfärdade en lag som förbjöd fraktioner inom Bolsjevikerna. Det var avsett som en temporär åtgärd tills läget hade lugnat ner sig, men även de som stödde åtgärden fruktade vad den skulle kunna leda till. Genom hela 1920-talet fortsatte diskussionerna om vad som skulle göras, trots det formella förbudet mot fraktioner, även om debatten blev råare. Efter Lenins död 1924 tog Josef Stalin, ledare av den bolsjevikiska ”mitten”-fraktionen som velade mellan en falang som ville fortsätta med NEP och en annan som ville återkollektivisera jordbruket för att få till en snabb expansion av den tunga industrin. Mötesdeltagare möttes av skvadroner av stalinistiska häcklare som störde med glåpord, hån och burop, och till och med knytnävar. Huliganismen gick hand i hand med säkerhetspolisen OGPU:s smygande dominans. Från mitten av 1926 och framåt stängdes de flesta oppositionella ute, till höger och vänster, från alla maktpositioner. Oppositionella (eller alla som misstänktes för att vara oppositionella) släpades ur sina sängar på natten och fängslades eller tvingades i exil utan åtal. 1928 tvingades Trotskij och hans anhängare i exil till avlägsna delar av unionen. Efter att vänstern besegrats vände sig Stalin 1929 mot de sista kvarvarande kritikerna av den växande auktoritarismen, bland annat Bukharin. Bukharin erkände ”ideologiska fel” och återupprättades delvis och kortvarigt, men några få år senare skulle han gå samma öde till mötes som de flesta av sina gamla bolsjevikiska kamrater som genomfört revolutionen, som dödades på ett eller annat sätt under den stora utrensningen. 

Efter inbördeskriget var den ekonomiska tillväxten överlag snabb men bestod till stora delar av att återaktivera, reparera och renovera existerande kapacitet, lägga om skadade järnvägar och återabsorbera tillgängliga fakbriksarbetare. Industriproduktionen – som hämmades av brist på kapital och förlusten av kvalificerade arbetare under kriget – förblev låg. Den urbana/rurala paradox som låg till grund för de skrämmande konfiskationerna under krigskommunismen försvann inte, trots att ekonomin återhämtade sig. Så sent som 1928 förblev träplogen och handskäran den mest avancerade tekniken inom jordbruket för miljontals småbrukare. Att gå bortom ett återupprättande av situationen som rådde före kriget hade krävt mycket större investeringar. 

Mot slutet av årtiondet tog NEP-perioden slut, eller snarare tonade bort. Försök med priskontroller på en allt större uppsättning varor uppmuntrade ägare att begränsa produktionen, vilket återigen orsakade brist på ett stort antal varor. Makthavarna stod alltså inför ett val mellan att antingen lätta på prisregleringarna och i praktiken låta marknaden under NEP allokera varor å ena sidan, eller en mer systematisk styrning av produktionen och distributionen av viktiga varor å den andra. Det senare alternativet utövade utan tvekan en ideologisk dragningskraft på många, men det var akut brist och flaskhalsar snarare än en återuppväckt glöd för socialism som drev på införandet av administrativa kontroller och till slut en mer centraliserad planering. 

I slutändan ställdes landet inför ett utvecklingsproblem som var identiskt med det som alla utvecklingsländer har stått inför sedan dess: vilka i samhället ska bära den tyngsta bördan för den ackumulation av kapital som krävs för de nödvändiga investeringarna? Från 1926 och framåt vann snabb industrialisering allt oftare över en balanserad, långsammare tillväxt som var beroende av expansionen av det privata jordbruket och den lätta industrin, och den understöddes av en brutalitet mot bönderna som skulle få krigskommunismen rekvireringar att framstå som mjuka i jämförelse. Under hösten samma år ställde sig en partikongress bakom en prioritering av den tunga statliga industrin framför andra sektorer, med målet att snabbt komma ikapp – och förbi – de mest avancerade industriländerna. För att uppnå detta behövdes en långsiktig plan. Uppgiften gavs till en relativt obskyr underkommitté till regeringen, Statliga generalplaneringskommissionen, eller ”Gosplan”. 

Gosplan hade etablerats i februari 1921 med uppgiften att ta fram en övergripande ekonomisk plan för hela landet, som skulle utgöra en rekommendation till dess överordnade i Rådet för arbete och försvar, en ekonomisk-militär kommitté som i sin tur etablerats för att ta Ryssland bortom improvisationen till den planering som inbördeskriget krävde. Gosplan skulle också utveckla budgeten och undersöka handlingsalternativen för valuta, krediter och banker. Under NEP utvecklade Gosplans nitiska byråkrater, som i många fall var experter som inte var medlemmar i Bolsjekvikerna, vad som troligen var det allra första systemet för nationalräkenskaper i historien: en komplett bokföring av den ekonomiska aktiviteten i ett land – summan av dess produktion, inkomst och utgifter. En handfull västländer skulle börja med något liknande på 30- och 40-talen, men i större skala först efter andra världskriget. 

Efter 1926 stärktes Gosplans roll. Året därpå inleddes förberedelserna för den första femårsplanen, under ett växande politiskt tryck att anta ständigt mer ambitiösa tillväxtmål. En tidig version skulle senare ersättas av en optimal version, som snabbt ersättes av en med ännu mer fantastiska mål. Det var en enorm uppgift eftersom planen krävde mer information och statistik från alla tänkbara sektorer än vad som rimligen kunde finnas vid den tiden. I september 1928 attackerade Bukharin tillväxtmålen som överdrivna och obalanserade. Den första skenrättegången, som genomfördes det året, diskrediterade de som manade till försiktighet som ”skadegörare”* avlönade av utländska regeringar. Experter som presenterade analyser som inte var tillräckligt optimistiska förlorade sina positioner. 

I den mån det hade funnits ”planering” snarare än ett kaotiskt rusande från flaskhals till flaskhals så innebar den första femårsplanen, från 1928 till 1932, en omorganisering – en systematisering av processen, med regelbundna översyner. Överlappningen mellan Vesenkha och Gosplan löstes genom att den senare tog över allt fler av den förras funktioner. Kredit- och banksystemet reformerades också. Truster hade hittills kunnat erbjuda krediter till varandra, men det ledde till att investeringar genomfördes på ett oplanerat sätt som inte följde den övergripande femårsplanen. 1930 förbjöds därför utlåning mellan företag och ersattes med direkt utlåning från den statliga banken och utvecklingen av en ”unifierad finansiell plan” som omfattade alla investeringsbeslut. 

Det som internationellt blev känt som ”kommandoekonomin” växte på detta sätt smygande fram under årtiondets lopp. Statliga företag ställdes under det relevanta folkkommissariatets kontroll – det som i de flesta länder idag skulle kallas för ett departement eller ministerium – och direktören för varje företag följde direkta order från det respektive kommissariatet. Varje sådant tog fram planer för sina företag i linje med de politiska mål som Gosplan beslutat om, och bedömde i sin tur de möjliga konsekvenserna av olika planer och strävade efter att pussla ihop dem genom ett system med ”materialbalanser” – i grund och botten en balansräkning som inte visade vinster och förluster, utan materiell produktion inom alla sektorer, liksom deras förmodade behov. I takt med att produktionen och distributionen fortskred – oavsett om de uppfyllde eller inte uppfyllde eller överträffade målen – gjorde tusentals ändringar av balansräkningarna, precis som vilket kapitalistiskt västerländskt företag som helst gör i sin interna planering. Och faktum är, som vi senare skall se, att den sovjetiska erfarenheten gav upphov till tekniker för logistik, bokföring och planering som senare anammades av kapitalistiska företag och än idag utgör kärnan i deras interna planering. En femårsplan var med andra ord inte en operativ plan, utan en strategisk sådan. Operativa planer utvecklades istället för att täcka perioder om ett år eller mindre. Och liksom oftast är fallet mellan avdelningar inom ett kapitalistiskt företag i väst var användningen av priser begränsad. Allt detta krävde planer för produktion och distribution och därmed väldigt detaljerad information från varje företag, på en ständigt mer detaljerad nivå. Vid tiden för andra världskrigets utbrott fanns det 21 olika industriella folkkommissariat. Man skulle kunna säga, vilket många analytiker också har gjort, att Sovjetunionen började fungera som en enda fabrik, en företagsstad som sträckte sig över en sjättedel av jorden. 

I början av 1930-talet hade den politiska debatten upphört. När repressionen blev partiets normala procedur fruktade de hundratals byråkrater som medverkade till att ta fram planerna, liksom cheferna för varje fabrik, gruva eller järnväg, för sina jobb, sina familjer och sina liv. År 1933 rensade partiet ut 400 000 av sina medlemmar. 

Den belgiske författaren och frihetliga socialisten Victor Serge, vars romaner hade bannlysts i Sovjet, beskriver i sina memoarer hur han samma år hade gått ut en kall morgon för att skaffa medicin till sin kroniskt sjuka fru och upptäckte att han var förföljd. Det var ganska vanligt, men den här gången följde hans övervakare efter honom på ett mer närgånget sätt än vanligt. ”Kriminalutredning. Var vänlig och följ med oss, medborgare, för utredningssyfte.” I en trång, fönsterlös och starkt upplyst fängelsecell i Lubjanka berättar en chaufför som arbetade för Statspolitiska administrationen (GPU)* – som arresterats för att ha läst högt för sina vänner ur ett kontrarevolutionärt flygblad utan att genast fördöma det – för Serge att detta är platsen där fångar väntar innan de förs bort för att avrättas. En annan cellkamrat förklarar att han arresterats anklagad för att ha tagit ut en kommission på försäljningen av en skrivmaskin från ett kontor till ett annat. Två agronomer förklarar att ledande personer i Folkkommissariatet för jordbruk hade arresterats, totalt 38 personer. Deras brott hade varit att föreslå större autonomi för gårdar. En ledande akademisk tidskrift anklagade dem för att vara fiendens agenter och skadegörare, och för att ”infektera hästar med hjärnhinneinflammation”. En natt upptäcker Serge att de alla blivit avrättade. 

Alla som besatt någon form av expertis var misstänkt, samtidigt som Stalin krävde snabb utbildning av en kvalificerad kader. Även inom själva Gosplan anklagades de ekonomer som manade till försiktighet för att vara sabotörer. De ”blygsamma” målsättning- arna i det första utkastet till femårsplan fördömdes som ”medveten minimalism” av borgerliga ”skadegörar-planerare.” Men de gjorde fel hur de än gjorde. Planer som bedömdes som alltför ambitiösa attackerades också som medveten skadegörelse. ”Skadegörelse” definierades till och med som ett brott i brottsbalken under Stalin-eran. Senare under samma årtionde, när den stora utren- sningen var i full gång, skickades till och med organisatörerna av 1937 års folkräkning till lägren för samma brott, eftersom resultatet visade att Ryssland hade 8 miljoner färre invånare än förväntat – en empirisk motsägelse av Stalins offentliga påstående att den sovjetiska modellens fantastiska framgång resulterat i en befolkningsökning på 3 miljoner medborgare om året. 

Böndernas paradox 

På något sätt skulle Sovjetunionen, trots alla tragedier och prövningar, bli en första rangens supermakt – den första nationen att sända en människa ut i rymden – vars enda ekonomiska rival var USA. Hur var detta stora språng framåt möjligt? 

Svaret finns i det beslut som togs, av dem som såg medborgerliga rättigheter som en kostsam borgerlig bagatell i bästa fall och en avledande manöver som utnyttjades av socialismens klassfiender i värsta fall, att lösa ”böndernas paradox” med våld. Det hade länge varit en utbredd uppfattning att jordbruksproduktionen bara kunde ökas substantiellt genom ökad koncentration av mark och eliminering av självförsörjande jordbruk, på samma sätt som skett i de mest avancerade kapitalistiska länderna. Under en period hade krigskommunismens misslyckanden och excesser lett till en ny konsensus kring uppfattningen att en sådan omställning måste ske försiktigt, genom att långsamt skapa rätt incitament snarare än genom en revolution uppifrån. Denna ömtåliga konsensus skulle inte bli långvarig. 

År 1927 hade anskaffandet av spannmål, kanske till följd av varubrist och låga priser, visat sig bli långt under det föregående årets nivå, och regimens tålamod hade tagit slut. Beslagen räckte inte för att föda städerna och armén, och än mindre för att leverera tillräcklig mängd av industriella grödor. Samtidigt hade vädret, och därmed även skörden, varit hygglig det året. I Ural och västra Sibirien hade det rentav varit ganska bra. 

Somliga ledande bolsjeviker förespråkade höjda spannmåls- priser, och därmed en minskning av de pengar som kunde spenderas på industrialisering. Men Stalin och hans nu dominerande anhängare gick istället till attack. Det måste vara de rika bönderna som hamstrar! Med hjälp av det som skulle bli känt som ”Ural-sibiriska metoden” skickade Stalin, för första gången utan ens låtsas hämta stöd från det som fanns kvar av formella strukturer för beslutande, en styrka av tjänstemän och poliser för att stänga marknader, kasta ut privata köpmän och beordra bönder att leverera spannmål eller bli arresterade. Stalin fördömde lokala myndigheter och beordrade dem att beslagta spannmål från kulaker och ”spekulanter”. Makthavare i andra regioner kopierade snart metoden, trots protester från andra medlemmar av politbyrån. Innan han ställdes inför rätta för förräderi och avrättades fördömde Bukharin det ”Djingis khan”-liknande militär-feodala utkrävandet av tribut, men bara i privata sammanhang. Till den allierade oppositionelle Lev Kamenev sa han i juli 1928: ”Stalin är en principlös intrigmakare för vilken allt är underordnat bevarandet av hans egen makt. Han har gjort eftergifter nu så att han senare kan skära av våra halsar. Resultatet kommer att bli en polisstat.” 

Trots tvångsåtgärderna gav rekvireringskampanjen mindre spannmål än det föregående året. Stalin meddelade att han var övertygad att tvångskollektivisering – samtidigt som man såg till att bönderna betalade överpriser för industriprodukter och fick underpriser för sina egna produkter – skulle finansiera industrialiseringen av landet. Rekvireringar skulle underlättas av att 25 miljoner små jordbruk konsoliderades till betydligt färre (men mycket större) gårdar. 

Tidigare tvångsrekvireringar av spannmål hade, hur hänsynslösa de än var, gett lokala sovjeter makt att bötfälla eller fängsla hushåll som inte levererat den mängd som krävdes. Nu sattes sådana kvoter på hela byar för att sätta kollektiv press på de så kallade ”kulak-elementen” – den första vågen av det som skulle komma att kallas för ”likvidering av kulakerna som klass”. 

Året 1929 resulterade faktiskt i 49 procent högre rekvirering av spannmål jämfört med året innan, vilket kanske uppmuntrade Stalin att öka takten på det som han kallade för den ”stora omsvängningen” i en artikel i november det året. Den 20 februari 1930 tillkännagavs att hälften av bönderna hade anslutit sig till kollektiva jordbruk, ungefär sju veckor efter att den stora omsvängningen formellt hade trätt i kraft på Stalins order. 

Kulaker, och alla som anklagades för att vara kulaker, skulle inte tillåtas gå med i de nya kollektiven. Istället arresterades och deporterades de. Stalin sa till Centralkommittén att kulakerna förberedde sig för att undergräva Sovjetregimen, men i praktiken var ”avkulakiseringen” förmodligen avsedd att skrämma alla andra till att ansluta sig till kollektiven för att påskynda processen. Kaos, förvirring och motstånd var förutsägbara konsekvenser, tillsammans med en kraftig minskning av skörden. Eftersom de antog att boskap skulle tas ifrån dem slaktade bönderna djur i massiv skala. Samtidigt hade de nya kollektiva gårdarna ingen erfarenhet av storskalig djurhållning och djur dog av försummelse medan de partiaktivister som skickats för att vägleda processen inte visste mer. I Kazakstan minskade antalet får med fyra femtedelar. Paniken framkallade en våg av självmord bland de mer välbeställda bönderna. 

I många regioner lämnade många bönder helt enkelt de kollektiva gårdarna, ”kolchoserna”. Det mest ironiska med hela den ondskefulla processen var kanske att många sådana flyktingar sedan bildade mycket enklare kooperativ för att överleva. ”Det är en av de stora tragedierna från den här tiden att dessa och andra former av genuint samarbete så snabbt utplånades”, beklagar Nove. 

Många andra bönder flydde till städerna. Regeringen svarade på den snabba ökningen av den urbana befolkningen genom att ta ännu mer av en svagare skörd. 1931 var rekvireringarna så omfattande att det inte fanns tillräckligt kvar att äta. Trots att det tilltagande kaoset tvingade fram en uppmjukning av åtgärderna svepte en stor svält genom alla de spannmålsproducerande regionerna och skördade 3 till 7 miljoner liv. Det är från denna period vi hör berättelser om kannibalism från de som överlevde Ukrainas Holodomor, eller ”hungerhemsökelsen”. 

Mitt i dessa fasor upptäcker vi återigen att det långtifrån var fallet att planering ledde till dålig information och därmed till brister, som i sin tur ledde till auktoritarism. Processen var den omvända: det är auktoritarismen som undergräver kvaliteten på informationen i systemet. Det kanske mest talande exemplet på hur illegitim makt undergräver information finns i kollektiviseringsprocessen. Regeringen var, av naturliga skäl, mån om att uppmuntra användningen av traktorer bland bönderna för att öka produktiviteten. Så de ”politiska departementen” på de statliga traktormyndigheterna skickade politiskt pålitliga frivilliga till byarna för att utveckla kapaciteten att använda sådana jordbruksmaskiner och bringa lite ordning i kaoset, men även som mekanism för politisk övervakning av bönderna. Under normala omständigheter, och i frånvaro av en sådan öppen politisering, skulle åtminstone det första ledet i den här processen kallas för ”jordbruksrådgivning”: att föra ut teknisk och vetenskaplig kunskap från akademin till gårdarna, en vanlig företeelse både i väst och i utvecklingsländer. Enkelt uttryckt handlar det om utbildning av bönder genom praktiskt arbete. Men under kollektiviseringsprocessen hände det motsatta när dessa frivilliga anlände: det var experterna som lärde av bönderna. Dessa frivilliga talade med bönderna och förstod vad som hade hänt. De övertygades om vikten av att omedelbart minska rekvireringskvoterna och införa positiva incitament för bönderna. Men när statens ledare fick denna information drog de slutsatsen att de kollektiva gårdarna måste renas från ”skadegörare” bland revisorer, agronomer och lageransvariga – vilket också innebar att den viktigaste informationen från ekonomins bas förstördes. 

Vi får inte heller underskatta den långtgående destabiliserande effekt på ekonomin som den stora utrensningen mellan år 1936 och 1938 hade, då nästan 700 000 människor avrättades och mer än 1,5 miljoner fängslades, enligt dokument som offentliggjordes efter det kalla kriget. I Moskvaprocesserna tvingades de flesta av de gamla bolsjekvikledarna från revolutionen erkänna att de konspirerat mot regimen, varefter de avrättades eller fängslades. År 1938 hade 1108 av de 1966 delegaterna till den senaste partikongressen fyra år tidigare arresterats, liksom 98 av centralkommitténs 139 medlemmar. I döden eller i Gulag fick dessa gamla bolsjeviker sällskap av ingenjörer, tekniker, statistiker, administratörer, arméer av statstjänstemän och nyckelpersoner ansvariga för planering, som finansministern. De som undkom förtrycket blev fullständigt kuvade, följde mekaniskt order och undvek varje form av ansvarstagande eller iniativtagande av pur skräck. 

Samma förvrängning av information ägde rum på samhällets alla nivåer och på alla områden, när de som satt på viktiga data antingen fängslades, mördades eller blev för rädda för att rapportera uppgifter korrekt, eller ersättes av politiskt pålitliga men inkompetenta personer som inte var kapabla att samla in, analysera eller leverera korrekt information. Om noggrann, omsorgsfull och precis information är grunden till planering, så måste Sovjetunionen under Stalin betraktas som en parodi på en planerad ekonomi. 

Men om det stämmer – om Rysslands ekonomi var ett hopplöst fall – frågar Stalins försvarare: hur kan det komma sig att landet kunde producera all materiel som krävdes för att vinna andra världskriget? (För om vi är ärliga var det Sovjetunionen som besegrade nazisterna, medan Storbritannien och USA spelade stödjande roller). Hur var det möjligt, efter kriget, för Ryssland att skicka upp den första satelliten och den första människan i rymden? Och hur var det möjligt för Moskva att erbjuda gratis sjukvård till alla medborgare och förvandla en befolkning av illitterata bönder till en med universell läskunnighet, omfattande högre utbildning och några av de största framstegen inom vetenskap och teknologi utanför USA? 

Först måste vi påminna oss om att alla dessa framgångar bara upplevdes av de som överlevde utrensningarna och den stora svälten. En förbättrad genomsnittlig levnadsstandard betyder inte mycket för den som inte lever. För det andra, om vi medger att faraoner kan bygga pyramider och sfinxer och kapitalister kan bygga järnvägar och rymdfärjor, så kan vi så klart medge att despoter kan bygga arméer av stridsvagnar eller vattenkraftsdammar. Frågan är snarare om detta är det mesta effektiva och jämlika sättet att göra det på – och om det är hållbart. 

Det tillstånd som Sovjetunionen befann sig i vid andra världskrigets utbrott var så kaotiskt och demoraliserat att det tycks otroligt att landet kunde vinna kriget. Men trots desorganiseringen och den ekonomiska nedgången mot slutet av årtiondet, så hade centraliseringen av all planering av resursanvändningen under det föregående årtiondet en positiv inverkan. Under krigets lopp centraliserades beslut om investeringar och fördelning av resurser i stor utsträckning även i USA, Storbritannien och Nazityskland. Det verkar som att det totala kriget inte har något tålamod med de privata marknadsaktörernas letargi, vare sig det är socialister eller kapitalister som sitter i statens förarsäte. Ryssland för sin del ökade tempot i planeringen och producerade kvartalsvis planer, och därefter månatliga, och i mycket större detalj än före kriget. 

Den första tiden efter kriget, och det sista årtiondet av Stalins styre, ägnades till stor del åt återhämtning och återuppbyggnad av den krigshärjade ekonomin. Det totalitära styret lättade dock inte när kriget var över. Istället så var det en period av fortsatta begränsningar där till och med illusionen av demokrati övergavs: inga partikongresser hölls och det blev glesare mellan centralkommitténs möten. Planeringen blev mer än någonsin en slav under Stalins nycker, och många viktiga beslut togs av honom ensam utan diskussion med arbetare, ekonomer eller specialister. 1949 blev chefen för Gosplan avskedad och till slut skjuten. 

”Vi har kunskap om socialism, men när det gäller kunskap om organisering på en skala av miljontals, kunskap om organisering och distribution – så har vi det inte. Det lärde oss inte de gamla bolsjevikledarna”, skrev Lenin 1923 efter han börjat få utmaningens omfattning klar för sig. ”Inget har ännu skrivits om detta i Bolsjevikernas böcker, och det finns inget i Mensjevikernas heller.” Faktum är att vi till och med kan säga att den allt mer urartade situationen i det tidiga Sovjetunionen åtminstone delvis berodde på dessa luckor i den klassiska marxism som det nya systemets arkitekter förlitade sig på. 

Det var långtifrån fallet att ekonomisk planering drev fram auktoritarismen under Stalineran, tvärtom ser vi att perioden präglades av godtycke när det stalinistiska ledarskapet hoppade från infall till infall. Inte på något sätt kan detta kallas för en demokratisering av det ekonomiska beslutsfattandet. Med tanke på misstänksamheten mot experter kan det inte ens beskrivas som teknokrati. Alla nivåer av samhället, men särskilt de i en administrativ eller förutseende roll, levde i konstant rädsla för den hemliga polisen, Gulag och exekutionsplutonerna, livrädda för att skicka in fel resultat eller data till överordnade eller ens ta ansvar för beslut. Under sådana omständigheter är det uppenbart att auktoritarismen kommer att undergräva kvaliteten på den information som behövs för effektiv planering. 

När vi frågor oss varför planering i Sovjetunionens skala lyckas i form av Walmart men misslyckas i Stalins händer så ryms svaret redan i själva frågan. Planering utan marknader är långtifrån synonymt med bolsjevism, som högerns många ahistoriska skildringar påstår. De tidiga sovjeterna satte inte igång med en massa kunskap om vilken sorts ekonomi de ville bygga. Allt var en röra som inte skulle börja redas ut förrän under en kortvarig period av liberalisering under efterkrigsledaren Nikita Chrusjtjov – en epok som gav upphov till innovationer inom planering och matematik som ironiskt nog skulle leda till system som tillämpas inom nästan alla företag idag, och slutligen till de algoritmer som ”styr världen”. 

Publicerad Uppdaterad
17 hours sedan
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision protesterar mot Tidöregeringens planer på an angiverilag.
Anna Johansson på Amnesty och Veronica Magnusson på fackförbundet Vision är två av trettiotalet talare på onsdagens manifestation mot regeringens planer på en så kallad angiverilag. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Oscar Olsson/TT

Facken om angiverilagen: Tidöpartierna har gått för långt


Kritiken är stenhård. Både fackförbund och människorättsorganisationer kraftsamlar nu för att stoppa Tidöregeringens kontroversiella förslag om en angiverilag. 

– Sammanslutningen från civilsamhället är i det närmaste total och det råder en fullständig samsyn i att det här är helt fel väg att gå, säger Anna Johansson som är generalsekreterare på svenska Amnesty till Arbetaren.

Hon är en av trettiotalet talare som på onsdag samlas för en stor manifestation på Sergels torg i centrala Stockholm under parollen Stoppa angiverilagen.

Liknande demonstrationer har redan hållits i flera andra svenska kommuner sedan den SD-stödda regeringen strax efter valet 2022 meddelade att de ville se en lag där offentlighetsanställda ”ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd”.

– Konsekvenserna skulle bli att det så kallade skuggsamhället förvärras. Att brottsutsatta inte törs kontakta polisen, att sjuka inte vågar söka vård eller att barn till papperslösa, som redan är en väldigt utsatt grupp, inte går till skolan av risk för att bli anmäld, säger Anna Johansson.

Hon, och flera andra människorättsorganisationer med henne, har länge kritiserat det omdiskuterade lagförslaget.

En statligt ledd utredning kring lagen väntas presenteras den 29 november, och förslaget har väckt känslor även utanför Sveriges gränser.

– Det är fullständigt omänskligt, kommenterade exempelvis Michele Levoy, från den europeiska människorättsorganisationen Picum, lagförslaget i brittiska The Guardian tidigare i höstas.

Arbetaren har vid flera tillfällen rapporterat om den kokande ilskan och ökade oron bland sjuksköterskor, läkare, socialsekreterare, lärare och andra yrkesgrupper som riskerar påverkas av lagen.

– Regeringens förslag är inte förenligt med vare sig vår yrkesetik, vårt uppdrag eller med Barnkonventionen, sade Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Arbetaren förra året.

Välfärdsfacken enade mot angiverilagen

Bakom manifestationen i Stockholm nu på onsdag står de fem fackförbunden inom välfärdssektorn som sammanlagt företräder 1,2 miljoner medlemmar. 

Veronica Magnusson är förbundsordförande i Vision som organiserar bland annat socialsekreterare, tandsköterskor och läkarsekreterare.

Även hon ska tala på onsdag och skräder inte orden mot lagförslaget.

– Vill vi ha ett angivarsamhälle? Införs lagen är det ett stort steg mot ett allt mer auktoritärt system som skulle försämra välfärdsuppdraget i grunden, säger Veronica Magnusson.

Enligt henne och flera andra fackliga företrädare skulle anställda inom exempelvis kommuner tvingas till helt nya arbetsuppgifter om lagen går igenom. Många lärare och andra berörda yrkesgrupper har varnat för massuppsägningar om regeringen står på sig.

– Därför lägger facket inom välfärden ny allt krut på att det här inte ska bli verklighet. Det är en fråga där Tidöpartierna gått alldeles för långt och de måste helt enkelt ta hänsyn till vilka konsekvenser det skulle leda till för alla som jobbar inom den offentliga sektorn. Det är inte för sent att ändra sig och jag förväntar mig att de nu lyssnar på oss och inte går vidare med lagen, säger Veronica Magnusson.

Förutom fackförbund och människorättsorganisationer har även flera av Sveriges kommuner och regioner tagit aktiv ställning mot lagen om anmälningsplikt för offentligt anställda.

– Kravet att ange papperslösa barn kan aldrig hamna på barnskötare, undersköterskor eller elevassistenter. Alla barn ska känna sig trygga när de går till förskolan. Papperslösa ska känna sig trygga när de söker vård. Välfärden ska vara en trygg plats fri från angiveri. Därför måste förslaget stoppas, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande i Kommunal i ett pressmeddelande inför onsdagens manifestation.

Publicerad Uppdaterad
2 days sedan
Kvinna i rosa huvudsjal och krigsbild i bakgrunden samt tre pratbubblor

Lama Majdi i Gaza: ”Utmattning är min ständiga följeslagare”

Den palestinska arkitektstudenten Lama Majdi är en av Gazas hundratusentals internflyktingar. Tillsammans med sin man och ettåriga dotter Sama kämpar hon för att överleva i det krigsdrabbade området. Via sms till Arbetaren direktrapporterar hon om hennes och familjens situation inne Gaza.

Söndag 20 oktober, kl: 21:44

I dag är det den 20 oktober. Etniska rensningar fortsätter i norra Gaza. Det verkar som om de genomför generalernas plan, som kommer att leda till en fullständig evakuering av området och förvandla det till en stängd militär zon, vilket betyder att vi aldrig kommer att återvända till våra landområden och egendomar där; Allt kommer att försvinna för alltid. 

Det är något som inte bara väcker sorg utan också ironi – hur vi, efter att vi fått instruktionerna att evakuera söderut, fråntas alla våra ägodelar som våra familjer arbetat i åratal för att skaffa och etablera ett stabilt liv fyllt av drömmar och ambitioner. 

Norra Gaza har blivit en grav där alla våra drömmar, liv, egenskaper och ambitioner är begravda för alltid.

Här lever vi det värsta och svåraste liv vi någonsin känt sedan vi föddes i detta land.

I dag har människor inget värde; alla dyrkar pengar, och alla utnyttjar varandra så mycket de kan. 

Våra liv är fyllda av exploatering från handlare, säkerhetskaos, banditer, stölder, mord, fördrivning och att dö av hunger och törst. 

De rika övervakar institutioner och föreningar, medan tjuvarna och de som är direkt kopplade till dem är handlare utan samvete. 

För några dagar sedan fick min dotter Sama sin andra dos av poliovaccinet och sedan dess har hon lidit av svår smärta och ihållande feber som fortsätter än i dag. 

Det har varit fyra dagar av helvete och jag vet inte när hon kommer att bli frisk. 

Jag har glömt smaken av sömn och utmattning är min ständiga följeslagare dessa dagar. 

Apotekaren på Ibn Al-Haytham Pharmacy diagnostiserade det som ett virus och ordinerade behandling för att minska febern och ta itu med viruset hon lider av. 

De sa att tillståndet kan pågå i upp till 10 dagar, vilket betyder att det finns en möjlighet att vår prövning kan förlängas med ytterligare 6 dagar! 

Min dotter kan inte äta eller dricka, och för några dagar sedan fick hon också brännskador på handen, vars märken gradvis bleknar; Jag vet inte vad det här livet vi lever är. Det är ett liv som påtvingats oss utan något val. 

Maten som finns tillgänglig i dag är mycket dyr; priserna på frukt, grönsaker, barnblöjor, städmaterial, kläder och skor, har aldrig nått sådana höjder förut.

Ingenting är billigt i ljuset av den skenande stölden av inkommande bistånd och blockaden som hindrar kommersiella varor från att komma in under förevändningen att de ansvariga har semester, vilket gör livet outhärdligt. 

Min fråga till dig som läser är: Finns det över huvud taget en väg till frihet och liv för en person från Gaza efter all denna tid av folkmord och etnisk rensning?

Lama Majdi
Publicerad Uppdaterad
5 days sedan
Emil Boss, poet och facklig organisatör hos SAC Syndikalisterna. Foto: Axel Green, Stina Stjernkvist

Emil Boss nya dikt ”Oleksandr”

Poeten Emil Boss är till vardags facklig organisatör och återkommande krönikör i tidningen Arbetaren. I augusti släppte han sin senaste diktsamling Kompression, som nominerades till Sveriges Radios Lyrikpris. Här kan ni nu läsa en av hans nyskrivna och tidigare opublicerade dikter.

Han kom till Sverige tjugoarton, 
fick jobb direkt från Svenska Palmen.
Altaner mest. Han lärde namnen
på Stockholms villastäder. 
Samma villkor som därhemma: 
Jämna sextiotimmarsveckor,  
varje sommar sju dar ledigt. 
Sängplats i en trång gemenskap  
av fjorton landsmän i en fyra.  
Tillståndets pris var ett gratis slit
på chefens kåk i Mälarhöjden.  

Två år gick, med lön att skicka 
till familjen i Zaporizhyzha, 
dubbelt mot vad han tjänat hemma
där Ana satt med fyra ungar. 
En dag plötsligt beordrad väntan:
”Kunden har inte betalat oss”. 
Följande halvår gick han runt 
utan jobb och sparkontot tömdes. 
Han pantade burkar när han fick höra
att en håltagningsfirma letade folk
till nyproduktion för allmännyttan
i Hässelby Strand: Bodar, passerkort, 
bygghiss och förman. Nya kollegor, 
samma slit och samma snöglopp,
samma obetalda helger. 
Covid värst: Borra med feber.  

Efter en tid kom en välbekant
order: ”Lönerna dröjer. Kunden har inte 
betalat fakturan. Vi måste jobba 
ikapp och bli klara, så att de betalar”.
Nästa månad samma visa. 
Spelets insats blev fördubblad 
och i tredje ronden var han slagen.
Vräktes från boendet, sov fyra nätter 
i chefens garage på ett liggunderlag,
hittade sängplats till rövarpris 
hos en georgier i Bagarmossen.  
sattes i skuld men kom genom
honom in på projektet Förbifarten: 
Byggstäd och bilning i tunnelbygge.  

Några svenskar inne i berget  
lärde ut kollektivavtalet. 
Han fattade mod och ringde georgiern, 
krävde sjuklön, övertid, OB och avtal, 
fick sparken och krävdes på hyresskulden. 
I desperation tog han vadsomhelst:
En känd aferist som jobbar åt PEAB.
Lade tak på en skola, byggde parhus i Sickla.
Lurad på lönen för fjärde gången  
kunde han inte annat än tomhänt  
resa hemåt med långfärdsbussen.  
Fyra veckor, sedan kom kriget.  
Familjen stod då illa rustad  
eftersom han byggt i Sverige. 
Många delade erfarenheten. 

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
Enligt domstolen har bolaget sakliga skäl att säga upp den tidigare anställda och går alltså på arbetsköparens linje. Syndikalisterna menar att han blev varslad när de fick reda på hans roll i facket. Foto: Michael Sohn/TT, Kollage: Arbetaren

Fackklubben på Zalandos lager förlorar första målet

Den syndikalistiska fackklubben ZADS har förlorat det första av tre mål mot arbetsköparen Ceva Logistics Nordic Services som bedriver verksamheten på Zalandos lager.

Fallet gäller en tidigare anställd och ZADS dåvarande ordförande. Som Arbetaren tidigare rapporterat hävdar Ceva Logistics Nordic Services, en underleverantör till Zalando, att han varslades som en följd av låga prestationer i relation till hur många varor han hanterade per timme. Facket motsätter sig detta och menar att han snarare blev varslad när de fick reda på hans roll i facket.

Arbetsdomstolen ser sakliga skäl för uppsägning

Fallet togs till Arbetsdomstolen och den 16 oktober kom domen.

Enligt domstolen har bolaget sakliga skäl att säga upp den tidigare anställda. De har tagit del av rådata från den handscanner som lagerarbetaren använde och bedömer att det inte finns någon anledning att tvivla på uppgifterna i datasystemet. Domstolen bedömer att den inaktiva tiden för personen i fråga varit anmärkningsvärt hög, då den under ett halvår legat på drygt halva arbetstiden. 

Syndikalisterna ifrågasätter hur mål mäts

– Det är märkligt att domstolen godtar att bolaget, som har statistik för hur övriga anställda presterar, inte kan visa upp jämförande data. I stället konstaterar de att arbetstagaren inte uppfyller målen. Det gör att arbetsgivaren kan ställa ett mål, och även om hundra arbetstagare inte klarar det målet, har de fortfarande sakliga skäl att säga upp en som inte klarar det, säger John Nordmark, jurist på SAC och ombud för sektionen i fallet.

Arbetsdomstolen avslår även driftsektionens yrkande om att bolaget kränkt den anställde och driftsektionens föreningsrätt. John Nordmark berättar att eftersom domstolen bedömde att det fanns sakliga skäl till uppsägning behövde de inte pröva frågan om kränkning av föreningsrätten.

– Gällande föreningsrättskränkningen är det inget märkligt att domstolen avslår det. Domstolens resonemang handlar enbart om prestationen. Det vara bara om det faktiskt var en uppsägning utan sakliga skäl som domstolen behövde ta ställning till om detta också var en föreningsrättskränkning, säger Johan Nordmark.

Driftsektionen behöver nu betala rättegångskostnader på 287 000 kronor. John Nordmark, säger att det är olyckligt och att det nu är upp till driftsektionen att bestämma hur man vill gå vidare. 

Under hösten väntar ytterligare två rättegångar där sektionen stämt Ceva Logistics Nordic Services för uppsägningar.

Hur kan utgången av rättegången kan komma att påverka de kommande två fallen?

– Det är inte min sak att avgöra. Men att det såklart är ett sämre läge eftersom även de ärendena i högre eller lägre grad också handlar om prestation.

Publicerad Uppdaterad
6 days sedan
”Det är en jättestor arbetsplats. Folk springer, hinner varken dricka eller gå på toa.”, säger Grymey Aregay, före detta anställd på Zalandos lager i Brunna. Foto: Tuija Roberntz, Tuija Roberntz, Michael Sohn/TT

Vakter och varningar – vardag på Zalandos lager

Arbetsdagar präglade av kontroll, press och stress är vardag för de som arbetar på Zalandolagret i Brunna. Det framkommer när Arbetaren gör ett oplanerat besök och får ta del av några av de anställdas berättelser om enorm stress, övervakning och vakter som kontrollerar skiftbytena.

Paraplyet vänds ut och in och det yr av regnvatten kring lastbilarnas hjul när jag går mellan industristängslen. Här, i Brunna utanför Kungsängen, finns flera lagerlokaler och logistikföretag. Det är skiftbyte och två röda bussar lämnar och hämtar arbetare på Zalandos lager, som drivs av företaget Ceva Logistics Nordic Services.

Strax innanför grindarna står en ung man med en papperskopp med kaffe i handen som just avslutat sitt pass. Han säger: ”Jag vet inte vad jag ska säga, det är okej, det är sådär, det är lager”.

Han berättar att det är jobbigt att vara bemanningsanställd och arbeta för timlön. Det är svårt att få heltid och fast anställning, konstaterar han.

I industriområdet i Brunna finns flera olika lagerlokaler och logistikföretag. Foto: Tuija Roberntz

Fortsatta problem på Zalandos lager

Arbetaren har rapporterat om hur tidigare anställda varit kritiska mot arbetsköparen. Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, säger att det fortfarande finns problem på arbetsplatsen. På Stockholms LS har de en speciell telefontid för medlemmar på Zalandos lager och det kommer ständigt in nya fall. Just nu har facket tre förhandlingsärenden.

– Det handlar ofta om att folk har någon sorts arbetsskada och blir trakasserad av arbetsledare eller chef, säger Agnes Lansrot.

Grymey Aregay, har just blivit uppsagd efter att ha varit arbetsbefriad under en period. Han arbetade på Zalandos lager i fem år.

Innan han stängdes av arbetade han på packavdelningen. Han hade fått byta från plock till packavdelningen eftersom han hade ont i fötterna. När han skulle byta tillbaka hade Grymey Aregay fortfarande ont i foten, den närmaste chefen sa då att han skulle återkomma men hann gå på semester innan Grymey Aregay fick besked. En annan avdelningschef sade åt Grymey Aregay att gå till plockavdelningen. Grymey Aregay försökte svara att han väntade på besked om var han skulle placeras på grund av smärtan i foten. Plötsligt en dag när han skulle stämpla in fungerade inte kortet. Han beskriver att det var en jobbig händelse.

Grymey Aregay är före detta anställd på Zalandos lager i Brunna. Foto: Tuija Roberntz

– Det var många kompisar som skrattade bakom mig. Jag kunde nästan inte sova på två veckor, säger Grymey Aregay.

Han beskriver arbetsplatsen som ett fängelse.

– Man känner ingen frihet. När man går på toa kommer någon bakom dig, du får inte sitta och dricka vatten i två minuter, då kommer de och påminner om målet.

Grymey Aregay är inte ensam om att vara kritisk. Fouad, som egentligen heter något annat men som vill vara anonym för att inte få problem på arbetsplatsen säger såhär:

– De tror inte vi är människor. De tar inte det vi säger på allvar.

Fouad berättar att chefer och vakter betett sig aggressivt på arbetsplatsen, men att de inte får gehör från cheferna. Han berättar hur en anställd nyligen blev filmad av en säkerhetschef för att han inte ville visa sitt anställningskort. 

– Han filmade, tog bild och var aggressiv. Vi gick och pratade med cheferna och de sa samma sak som tidigare när vi anmälde. De vill inte göra någonting, de låtsas att de vill och skriver anteckningar. Cheferna bryr sig om sig själva inte om arbetarna, de tror inte vi är människor. De tar inte det vi säger på allvar, säger Fouad.

Vakter kontrollerar skiftbytena

Vid parkeringsplatsen till lagret i Brunna möter Arbetaren två vakter som håller koll på skiftbytet, en vid grinden och en vid ingången till lagret. Den ena berättar att de är där för att det lätt blir stökigt när så många ska in och ut.

Transport har kollektivavtal på arbetsplatsen och på sin hemsida skriver de att de har förbättrat arbetsmiljön och att de fortsätter göra det. De skriver att de har en god samverkan med arbetsköparen, men att det kan bli tuffa förhandlingar.

– Transport har kollektivavtal på arbetsplatsen, och där tror jag inte det är samma problem. Men transport verkar inte ha så stora klagomål på arbetsmiljön medan vi ser hur många anställda blir utslitna eller är med om arbetsplatsolyckor, säger Agnes Lansrot.

Grymey Aregay berättar att han tidigare inte kände till SAC Syndikalisterna.

– Jag brukade ringa till Transport, de brukade berätta på ett annat sätt och hjälpte inte. 

Både Fouad och Grymey Aregay beskriver hur folk behöver stressa för att nå upp till målen.

– Det är en jättestor arbetsplats. Folk springer, säger Grymey Aregay.

Himmel över Zalando-lagret som drivs av Ceva Logistics Nordic Services i Brunna utanför Kungsängen. Foto: Tuija Roberntz

På packavdelningen är målet 155 varor i timmen.

– De gör kanske 200 och är helt svettiga, hinner varken dricka eller gå på toa, säger Fouad.

Extrem stress orsakar hälsoproblem

Han jobbar på plockavdelningen. Han beskriver hur stressen får konsekvenser.

– Jag svimmade, det snurrade i huvudet. Jag kunde inte stå, jag trodde jag skulle dö på arbetsplatsen och satte mig på soffan.

Fouad berättar att ambulansen fick komma, och att det symptomen tycks ha orsakats av stress och ångest. Samtidigt berättar han att han är långt ifrån ensam om att påverkas av stressen på det sättet.

Stora och särskilda beställningar, säger Grymey Aregay, tar längre tid att packa ihop. Han beskriver att om man tar det lugnt och gör det snyggt, säger de att det tar för lång tid. Om man i stället är snabb, pekar de på att det är för dålig kvalitet.

– Först ska man lägga skor, sedan jackor, sedan textil. Men om man gör noggrant hinner man inte målet.

Han beskriver hur de som är snabba och når över målet kan bli teamledare. 

– Sedan jämför de och säger att de klarade 300. Men alla människor är inte likadana, några är snabbare andra långsammare, säger Grymey Aregay.

Fouad beskriver också att det är långt ifrån alla som når upp till målet och att många på arbetsplatsen har skadade knän eller ryggar.

Enligt Grymey Aregay är det svårt att få gehör från teamledaren.

– De som blir teamledare tänker bara på målet, inte på folket. De lyssnar inte på oss.

Enligt Grymey Aregay kan det leda till en varning om man inte når upp till målet och den “aktiva tiden” som arbetsköparen mäter.

Arbetstagarna får ofta och många varningar

Agnes Lansrot ser ett problem med att företaget inte vill gå in på hur aktiv tid mäts.

– Du skannar ett paket och sedan ska du ställa det någonstans. Går det för lång tid börjar det räknas som inaktiv tid och de kunde inte svara på efter hur lång tid det börjar räknas som det.

Eftersom det är så många som har varningar är det svårt för den enskilde arbetaren att veta hur allvarligt företaget tycker att det är, säger Agnes Lansrot. Hon anser att Ceva Logistics Nordic Services utnyttjar att de har systemen för att mäta prestation.

– Det går såklart att sätta upp mål som inte går att uppnå och mäta prestationer för att sedan när man vill säga upp någon ha tillräckliga skäl att göra det, säger Agnes Lansrot.

Enligt Fouad ber bemanningspersonalen de som är anställda av Ceva Logistics Nordic Services att prata med cheferna.

Parkeringsplatsen omgärdas av industristängsel. Foto: Tuija Roberntz

– Bemanningen ber oss Ceva:re att gå och prata med cheferna. De säger “jag ber er, för om vi ska prata med cheferna kommer vi få sparken direkt”, säger Fouad men beskriver att när de gör det så säger cheferna att de är för få. Samtidigt som han ser att det är få som vågar vara öppna med sin kritik. Vid upprepade tillfällen när de har frågor om arbetsmiljön, säger Fouad att cheferna säger att de inte kan svara.

Stressen slår tillbaka på individen

Grymey Aregay berättar att bemanningspersonalen är extra stressade på grund av risken att inte få komma tillbaka om de är för stressade. 

– De kanske gör 250, de hinner inte prata, de bara springer. 

Grymey Aregay tycker inte att det ska vara ett krav att nå upp till målet.

– Målet står inte med i kontraktet, det står att du ska jobba måndag till fredag 8 timmar om dagen.

Skiftbytet på Ceva Logistics Nordic Services går snabbt.

Arbetare strömmar ut från det enorma lagret. Arbetaren försöker få en kommentar från två unga kvinnor som just verkar ha avslutat sitt pass, men de har för bråttom in i en av de två bussarna det står ”abonnerad” på. Sedan far bussar och bilar iväg och plötsligt är det lugnt igen.

Inne på lagret börjar lagerarbetarna i nästa skift sina pass.

Publicerad Uppdaterad
7 days sedan
demonstranter med en stor blå banner där det står försvara strejkrätten
Strike Back i en demonstration till försvar av strejkrätten 2018. Foto: Fredrik Persson/TT

När tar vi tillbaka strejkrätten?

Sedan strejkrätten inskränktes för fem år sedan saknas ordentliga påtryckningsmedel för arbetstagarna att ta till och som skyddas av strejkrätten. Det är därför hög tid att ta tilllbaka strejkrätten, skriver Cim Héloïse Sävel från SAC:s centralkommitté

Nu är det fem år sedan vi mobiliserade för att bevara strejkrätten. Vi gick samman nationellt, hade strejkrättsmöten från norr till söder, mobiliserade klubbar över alla fackliga centralorganisationer och fristående fackföreningar, och vi gjorde en ganska stor skräll framför LO-borgen i Stockholm.

Men vi lyckades inte säkra strejkrätten från den socialdemokratiska regeringen som bara hade ett mål i sikte – underkuva hamnarbetarna för att säkerställa en flytande internationell handel. 

Arbetsplatskonflikter – juridiska träsk

Fastän jag befinner mig i Australien har jag åtagit mig en del arbete med att lösa en arbetsplatskonflikt som angår min pappa. Han har blivit avstängd från sin arbetsplats på väldigt tvivelaktiga grunder och har fått ta hårda konsekvenser därav. Alla hans arbetskamrater vill ha tillbaka honom i arbete men förhandlingarna går inte särskilt snabbt.

Och där är vi, fast i ett juridiskt träsk där arbetsförhållandena inte bestäms av de som berörs, utan av lagar skrivna i fjärran som varken tar hänsyn till situation eller omständighet. De är endast till för att försvara arbetsköparens autokratiska envälde. Var finns vår makt, vårt självbestämmande?

Tidigare har dylika situationer lösts med påtryckningsmedel som skyddats av strejkrätten. En strids- och eskaleringsplan, lite organisering av arbetskamraterna och ett varsel – så kunde vi visa att vi var en allvarlig aktör på vår egen arbetsplats och över våra egna liv. Nu kan vi inte ens ta striden mot ett illegitimt kollektivavtal. 

När ska vi börja ställa frågor?

Mot bakgrund av mina fackliga erfarenheter i Australien har jag märkt att vi är dåliga på att ställa frågan. Må det gälla att ställa frågan om inte ens arbetskamrat ska med i facket eller ställa frågan om reformer.

Jag skulle vilja ställa den här frågan: När tar vi tillbaka strejkrätten?

Vi har i decennier varit på defensiven och förlorat mycket makt och många fördelar. Den defensiva ställningen har onekligen inte fungerat och jag undrar om inte bästa försvar är attack. Vi kan inte ha en arbetsmarknad som ser ur som den gör och utvecklingen är inget annat än oroande. Det finns i dagens klimat knappast någon ledande röst för arbetare, en röst som vågar utmana kapitalisternas rovdrift och statens nyliberalism, en röst som vågar hävda arbetarnas position i politiken och arbetslivet. 

Jag vill ställa frågan, när tar vi tillbaka strejkrätten?

Vi kommer inte ur vår vanmakt genom att stå på defensiven, i väntan på att parera nästa nyliberala svärdsving. Vår vanmakt kan bara brytas genom vår makt, genom hävdandet och bruket av vår makt. När tar vi tillbaka strejkrätten? Vi är varken maktlösa eller inkompetenta, men vi har blivit otränade och ovana.

Vi har vant oss vid vanmakten, vid defensiven och ledarlösheten. Våra rättigheter och vårt inflytande i politik och arbetsliv kommer inte av några välvilliga politiker eller ens av de byråkratiska fackföreningarna. De är inget annat än segel och när det inte blåser hårt från arbetarnas hamnar, fabriker och kommuner kommer skutan stilla stå och förtvina av havens hårda väder.

Det är bara vi som kan blåsa, bara vi som kan ställa krav på att få återgå i arbete, häva illegitima kollektivavtal och vinna rätten att strejka. Det är bara folk- och arbetarrörelserna som, genom att först ställa kravet och sedan blåsa hårt av sina lungors egna kraft, kan få samhällsskutan att röra sig i någon meningsfull riktning. Det är vi som måste blåsa och sätta vind i seglen.

När tar vi tillbaka strejkrätten?

Cim Héloïse Sävel, ledamot i SAC:s centralkommitté och ATAB

Publicerad
1 week sedan
Medverkande i Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är Parwin Hoseinia, Mzamo Nondlwana, George Chamoun (Rasuul) och Rani Nair, som också är koreograf. Foto: Märta Thisner

Iran: En revolution att dansa till

Denna vecka har Konstgruppen Fuls föreställning Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd turnépremiär. Det är en berättelse om frihet, liv och glädje under de senaste årens protester i Iran. “Genom virala videobitar speglas protesterna vidare” säger regissören och dramatikern Nasim Aghili till Arbetaren.

Den 16 september 2022 dog Mahsa Jina Amini, endast 22 år gammal, efter att ha blivit misshandlad i samband med att hon fördes till en polisstation i Teheran. Den iranska regimen försökte tysta ner dödsfallet, men genom brutala fängslanden av demonstranter och de journalister och fotografer som dokumenterade protesterna startade en feministisk frihetsrörelse, som fortfarande rör sig i vågor över landet, mer än två år senare. Regimen vill att kvinnor, och repressionen gentemot dem ska gömmas, döljas bakom tyg och galler. Därför ligger kraften i protesterna just i att de sker i det offentliga. De kvinnor och queers som går i fronten för revolten gör det med fara för liv och frihet, och råkar ofta illa ut. Många har mördats direkt på gatan, eller i fängelse. 

Konstgruppen Ful, som tillsammans med Riksteatern under veckan har premiär i Malmö med sin turnéföreställning Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd, vill framhålla lusten till liv och frihet i första hand. Och alldeles särskilt det starka queerinslaget i protesterna. Arbetaren besökte föreställningen och fick ett prat med regissören Nasim Aghili, som tillsammans med Malin Holgersson och Rani Nair skapat föreställningen i nära samarbete med scenografen och kostymören Björn Karlsson, i Riksteaterns lokaler i Hallunda utanför Stockholm. 

”Vill inte reproducera våldet”

Nasim Aghili, regissör och dramatiker. Foto: Patriez van der Wens

Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är en glädjefull och humoristisk föreställning som bjuder in med gester och flirt. Kropparna leker; vrider sig och vibrerar, gungar upp och ner och dansarna skojar med varandra. Samtidigt finns ett uttryck av att det man gör i dansleken är av djupaste vikt. Det är en mjuk och trygg miljö som spelas upp, långt ifrån våldet som möter de protesterande på Irans gator.

– När vi började jobba med den här föreställningen så visste vi direkt att det vi inte ville var att reproducera eller representera våldet. Att inte bara minnas de här fantastiskt modiga personerna genom ilska och sorg, utan också att visa deras glädje. En sak som vi har tagit tillvara på är att många av de tonåringar som blivit mördade under protesterna lämnat efter sig videos där de sjunger och dansar och är glada, som spridits av deras vänner och familjer. Vi tolkar det som att det är så här vi ska minnas dem. Vi har valt att göra en dansföreställning som fokuserar på hur levande de var. Tänk att i ett sånt här förtryckande system där du varken får visa någon hud eller hår, inte får dansa och inte lyssna på popmusik i det offentliga rummet, så går du ut och gör exakt allt det och lite till. Det är så tydligt att dansen är så farlig, säger Nasim Aghili.

Men den är utbredd?

– Ja, överlag är ju iranier ett mycket dansande folk. Även om du inte får dansa offentligt så dansas det överallt ändå. Fester och hemliga klubbar och sådant pågår hela tiden. Det som vi har tagit tillvara på är att de här protesterna verkligen har ändrat bilden av vad vi tolkar som revolution. Vi lever fortfarande med de här bilderna av stora masståg med demonstrationer och slagord, som bygger mycket på ilska och aggressivitet och det kan verkligen ha sin plats, men de här tonåringarna som går ut och dansar och sjunger som den ultimata protesten, det förändrar ju den bilden totalt. Vår bild av hur vi kan göra motstånd. Det är just dessa handlingar vi vill hylla. Genom queer glädje, queer estetik, drag, att fokusera på de queera uttrycken.

Konstgruppen Ful har gör en glädjefull och vacker föreställning som berättar om verklighetens protester i Iran. Främst går queers. Foto: Märta Thisner

– Detta med virala danser handlar om att någon lägger upp något, och sedan börjar någon annan att göra speglingar av det. Till exempel i vår föreställning fokuserar vi på en dans som gjordes till låten ”Calm down” av Rema [Divine Ikubor, en nigeriansk låtskrivare, sångare och rappare] som en koreograf som bor i Kanada senare gjorde en koreografi till, och då spreds det via sociala medier och allt fler började göra varianter av koreografin. Fem tonårstjejer i området Ekbatan i Teheran gjorde en variant av den här afro-beat-låten, i utsläppt hår och korta tröjor. Det görs alltså hundratusentals varianter av den här koreografin – men två dagar efter att de har gjort sin på 30 sekunder så arresterades de. Och när det hände så började ännu fler göra speglingar av det här som stöd för “Ekbatan-dansarna” som de snart blev kända som. Och det är just det här nya sättet att de här virala grejerna inte är dokumentation utan mer som en dialog, som intresserar oss. De är aldrig singulära utan det är speglingarna som gör dem så viktiga. 

Hur har föreställningen kommit till?

– Vi kallar den för en fristående uppföljare till en annan föreställning som vi gjorde, som hette Baba Karam – genom Jamileh och Khordadian [2021]. Baba Karam är en jättepopulär folklig iransk dansform som ofta utförs i maskulin drag. Det som intresserade oss var hur öppet det queera begäret är i ett så pass folkligt uttryckt. Att något så jättequeert får existera där. Den föreställningen gordes av Konstgruppen Ful, så det var vår egen produktion. Så när vi fick frågan om vi ville göra en föreställning med Riksteatern så ville vi behålla vissa element från den föreställningen men den handlade mer om dansens roll i diasporan, om här och nu. Och minnen också, vad dansen har betytt i exil. Men då hände det här att Jina Amini blev mördad, och protesterna började. Då var det helt självklart att vi skulle göra någonting kring det. 

Avstånd som separerar och enar

– Och sedan har det vuxit fram på olika vis. Att vi utgick från virala danser och från frågan om vad dansen betyder i frihetsrörelser. För vi visste att vi ville jobba med frihet. Också som koncept. För det är verkligen inte en föreställning som bara handlar om Iran, utan om hur vi alla hänger ihop och vad vi gör här, nu i Sverige. Vi är ju så många som är här och samtidigt i Iran och i Sydafrika eller i Libanon eller i Gaza, just nu. Vi får ju lära oss väldigt mycket att de där avstånden separerar oss, men egentligen är vi ju många som är på många platser samtidigt och som ser hur vi hänger ihop. Att våra friheter som vi berövas här faktist hänger ihop med de friheter som människor berövas i Iran. Och att vi kan lära oss mycket av varandra. Och framförallt vi av dem.

– De fyra på scen, tre dansare och en dj, representerar olika delar av Europa och Afrika. Mzamo Nondlwana är sydafrikan, baserad i Österrike. George Chamoun (Rasuul) är från Libanon och Sverige, Parwin Hoseinia är svensk-iranier, och Rani Nair är från Sverige och Indien och är också koreograf. Det är viktigt för oss att ha med olika kamper in i det här, säger Nasim Aghili, själv exiliranier sedan 38 år.

Innan varje föreställning bjuder Ful och Riksteatern in till dragworkshop för att mjuka upp publiken, men också för att särskilt visa queera teaterbesökare vilken betydelse de bär för protesterna. Regissören Nasim Aghili berättar att just queera deltagare alltid haft en bärande roll, och alltid gått först. 

Det har inte skrivits så mycket om queerperspektivet i de här protesterna?

– Det finns en väldigt specifik bild av hur protesterna ser ut, att de handlar om hijaben och om kvinnorna som offer. Men om man pratar med queers i Iran, och andra aktivister så finns det en stor solidaritet i den feministiska rörelsen där transkvinnor har en jättestor roll och är inbjudna. Självklart finns det transfobiska tendenser, det ser vi ju i feministiska rörelser överallt. Och det finns också i Iran. Men det finns, och har funnits flera personer som lyfts fram och mördats, unga personer som har mördats av regeringen, där det senare har uppmärksammats att de är queer. Och då har det tyvärr bland exiliranier funnits en konflikt i det att: ”Kan vi inte vänta med de queera perspektiven?”, att vi tar kvinnofrågan först. Men sanningen är att inne i Iran handlar frihetsrörelsen inte bara om kvinnor och inte bara om slöjan. Alltså den är ju den ultimata symbolen för ofrihet, så klart, men det handlar ju om att de lever i ett extremt förtryckande samhälle där de inte får göra någonting, där det inte finns någon yttrandefrihet överhuvudtaget och där queer är extremt trakasserade och förtryckta. Så den bilden som kommer ut brukar vara ensidig.

Jag tänker att drag och queer är systemstörande i sig. Så i teorin är det lätt att förstå att man kan vara bensinen på brasan. Men det ser ju inte ut så inom alla revolutioner. Och inom feminismen har inte alltid queer varit välkommet. 

– Och det går inte att göra en feministisk revolution utan queers.

Kan man ha kontakt med vänner i Iran i dag?

– Ja, det kan man, ibland så får man prata lite kryptiskt. Jag har vänner, och släkt där. Man kan prata i telefon och använda sociala medier. Det finns en viss gräns – och folk går över den gränsen hela tiden, säger Nasim Aghili.

Protesterna enade olika delar av Iran

– När protesterna började 2022 var det jättesvårt med internet. Myndigheterna ville tysta ner all information. Det går på och av, så att säga, men det finns olika sätt att bemöta det. I vår föreställning har vi inspirerats väldigt mycket av de virala dans- och sångvideos som har kommit ut och spridits vidare. Det handlar inte bara om Iran, men vår utgångspunkt är de protester som kallas ”världens första feministiska revolution”, och som startade efter Jina Aminis död den 16 september 2022, berättar Nasim Aghili. 

Är det över hela landet som de sprids?

– Det är över hela Iran, som ju är ett land som består av en massa olika folkslag. Kurdistan ligger ju delvis i Iran och det gör även Baluchistan. Något som verkligen hände i de här protesterna var att alla de här olika delarna gick ihop. Ett av de viktigaste slagorden har varit ”Från Kurdistan till Teheran till Baluchistan”. 

Likheter mellan Iran och Sverige

– Föreställningen handlar för oss mycket om vad vi kan göra här, vad vi kan göra nu. Hur kan vi göra solidariska handlingar som både belyser och skickar hälsningar, men också är hyllningar till de som varit så modiga och varit med i den här rörelsen som kämpar för fred för oss alla. Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd är inte en föreställning som handlar om hur svårt kvinnor har det i Iran utan handlar om frihet, glädje och liv. Men vi gör ju en massa olika kopplingar i föreställningen som inte handlar om Iran: från hoten mot Drag Story Hour Sverige till att vi alla lever i en extremt nationalistisk konservativ tid där våra rättigheter begränsas. Och för oss är det viktigt att lyfta det queera perspektivet. För queers står alltid längst fram – även i Iran. Och är alltid de som riskerar mest.

Nasim Aghili berättar att protesterna har ändrat form över tid. Repressionen är hård och de öppna protesterna har minskat. Ändå beskriver hon det som att en permanent skillnad har inträtt. 

– De som vi har varit i kontakt med utrycker verkligen att det ändå känns som att någonting har förändrats för alltid. Det ligger en kraft under ytan. Jättemånga trotsar hijablagen fortfarande, och går utan slöja, berättar hon. 

– I föreställningen har vi med en autentisk dialog mellan två tjejer som reser i tunnelbanan och moralpolisen, eller basij som de kallas. Det finns säkerhetspoliser av olika slag, eller regeringsagenter. De står och trakasserar folk som inte bär slöja, i varje gathörn. Vi har alltså folk som skickar oss ljud från Iran. Publiken får en översättning av den dialogen, för den är ju på persiska. Den är ett bra tecken på hur motståndet lever vidare, kvinnorna ifrågasätter var i Koranen det står att jag ska ha hijab och ifrågasätter deras existens. Och det här gör de ju med risk för sina liv – varje gång. Och det uppstår dialoger hela tiden. De här personerna som varje dag gör de här motståndshandlingarna – det är det som har förändrats. 

Nasim Aghili berättar att iranier alltid gjort vardagliga motståndshandlingar, som att hijaben kan bäras med en glipa, drar den bakåt eller på annat sätt. 

– Jag skulle säga att det inte finns några modigare än de iranska kvinnorna – och de queera – det finns ju modiga män och kvinnor överallt, men trots det enorma förtrycket så hände det någonting i de där protesterna som förändrade vad som är möjligt. Det är många som uttrycker att det är väldigt svårt att gå tillbaka. Det fanns ju ett vacuum där, där många berättar att de inte hade hijab och bröt mot många regler, och trots det våldsamma mötet med regeringsagenter som sköt på folk och gjorde massarresteringar så vill folk fortfarande göra det där motståndet. Jag tänker att det är ett sätt att göra de där vardagliga motståndshandlingarna.

Bild från föreställningen Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd. Foto: Märta Thisner

Nasim Aghili berättar att det finns många sätt att göra motstånd. Ett av dem är strejk, som används mycket i Iran. Strejker handlar om att inte bara göra motstånd just vid det enskilda tillfället utan att förändra systemet, berättar hon, att vara ett hot mot regimen. 

Är det så att regimen inte vill ha strejker, att de övervakar och skyddar ägarna? Både de offentligt och privat ägda. 

– Det jag menar är att det är ett sätt att störa ordningen i landet. Så det är inte som här att man bara strejkar för att höja lönerna ett antal procent utan det handlar om att störa infrastrukturen. Som en politisk handling.

Skolstrejkerna verkar ha stört regimen allvarligt?

– Ja, verkligen, de var supereffektiva. Vi har sett bilder och videos där de kastar ut sina manliga lärare och rektorer. Tänk dig modet när man är åtta, nio år. Vi har så mycket att lära av det de gjort och gör.

Har det en betydelse att protesterna startade bland unga människor tror du?

Ja, många skulle nog hålla med om att det är de ungas revolution. Det är de som har varit ute på gatorna mest, det är de som har trotsat reglerna mest. Bara skolorna som du nämnde och det är alltifrån grundskolan till universitet. Och det är för att Iran har en jättestor ung befolkning, och de har ingen framtid. 

Gäller det pojkar också?

– Ja absolut, och det erbjuds ingenting. Det är ett land som förtrycker sin befolkning oerhört, men inte bara genom att begränsa yttrandefriheten, kläder och så, utan också ekonomiskt. Jag ska inte prata för dem, men den bilden vi eller jag ser är verkligen att det finns en känsla av att det inte finns så mycket att förlora. Och pojkarna och männen vill också vara fria. 

Kvinnor utan hijab i Iran, denna från Teherans affärsdistrikt i april 2023, där en av dem valt att utmana lagen. Sedan mordet på Mahsa Jina Amini trotsar allt fler förbudet. Foto: Vahid Salem

– Friheten är ett stort slagord. Att gå ut på gatan och utöva sin frihet genom att göra det mest förbjudna. Det är inte bara dans, de har hånglat framför frihetstornet, så att de där mest förbjudna sakerna – det är då en kan vara som mest fri, tänker jag. När man kan trotsa det. Det är något som vi behöver lära av, men som också förenar oss. Alltså den här känslan av det här otroligt viktiga begäret, att få vara fri. Som jag tänker att den här föreställningen handlar så väldigt mycket om.

Rörelse frihet – genom Baba Karam och andra danstillstånd har premiär i Malmö den 15 oktober och fortsätter därefter till ytterligare 14 orter med avslutning på kulturhuset Väven i Umeå den 20 november.

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Den syndikalistiska fackklubben har stämt Ceva Logistics Nordic Services för tre uppsägninger. Gaby Bahadi var en av dem som fick sparken. Foto: Fredrik Sandberg. Collage: Arbetaren

Sparkades från Zalandos lager: ”Företags­hälsovården hotade med avsked”

Gaby Bahadi var en av de som sades upp från Zalandos lager förra året. Nu har fackklubben tagit fallet till domstol. För Arbetaren berättar han om en stressig arbetsmiljö, höga krav och om personalen på företagshälsovården som sa att de skulle få honom sparkad.

Under hösten äger tre rättegångar rum där fackklubben Zalandoarbetarnas driftsektion, ZADS som hör till Stockholms LS, stämt företaget Ceva Logistics Nordic Services som är en underleverantör till Zalando. Enligt facket är Gaby Bahadi en av de tre som företaget sagt upp utan giltiga skäl. Företaget å andra sidan anser bland annat att han har underpresterat, något som facket motsätter sig.

Gaby Bahadi beskriver hur han upplevde arbetet på Ceva Logistics Nordic Services.

– Det spelar ingen roll hur du mår eller vem du är, du måste göra 70 varor i timmen. De behandlar oss som maskiner. Varje gång vi missar, om vi gör 35 till exempel, kallar de oss på feedbacksamtal. De pressar och stressar oss för att vi ska leverera.

Att nå upp till målet var svårt anser Gaby Bahadi.

– Det är jättesvårt. Vill du dricka vatten och gå och fylla på din vattenflaska behöver du promenera till första avdelningen och lagret är jättestort. Även att gå till toaletten tar lång tid. Folk går inte till toaletten.

På arbetsplatsen förväntas den anställda ha en viss produktivitet och aktiv tid. På returavdelningen, där Gaby Bahadi först arbetade, mäts det hur många returer en arbetare hinner packa upp och granska per timme. Målet är att hantera 31 till 32 returer per arbetad timme. På plockavdelningen, som han arbetade på senare, förväntas man hantera 83 artiklar per timme. Målet för aktiv tid är sju av åtta arbetstimmar. Detta kan företaget mäta via dator på returavdelningen eller scanner på plockavdelningen. Enligt företaget finns utrymme att hämta vagnar, fylla på material eller gå på toaletten. Registrering av inaktiv tid börjar några minuter efter att scannern upphör att användas.

De som arbetar kan inte se hur räkningen går till medan de arbetar, vilket Gaby Bahadi menar skapar en osäkerhet om siffrorna företaget presenterar är korrekta.

– De måste visa hur deras system funkar. Varför står det inte hur många artiklar jag klarat när jag arbetat, så att jag inte blir stressad? 

Få vågar säga ifrån på Zalandos lager

Gaby Bahadi menar att många av de som jobbar på lagret inte vågar säga ifrån. Det är personer som inte känner till sina rättigheter, är äldre och kan dålig svenska, har barn eller väntar på medborgarskap och är rädda att bli av med jobbet. 

– De jobbar och är tysta.

Enligt Gaby Bahadi var det inte ovanligt att folk svimmade på arbetsplatsen.

– En gång var det en gravid kvinna som svimmade. Ambulansen hämtade henne och sedan kom hon aldrig tillbaka till jobbet. Det är många som svimmar på grund av stress. 

Det var när Gaby Bahadi började sätta sig emot som han upplevde att han fick ögonen på sig.

– Jag började få varning efter varning. Men det står inte i kontraktet att jag måste göra 70 varor i timmen.

 Han berättar att han under en period blev kallad till kontoret varje dag.

– Ett tag mådde jag dåligt för att det var så mycket press på mig och de kallade mig till kontoret varje dag. Jag kunde inte sova, jag kunde inte äta, jag gick till psykolog och började ta mediciner för att kunna somna. Jag började få ångestattacker.

Hänvisades till företagshälsan

När han meddelade företaget att han mådde dåligt hänvisades han till företagshälsan Feelgood – “Sveriges ledande hälsoföretag” enligt deras egen hemsida. Han blev obekväm av frågorna som ställdes hos företagshälsovården som bland annat handlade om hans familj. Gaby Bahadi sa att han inte ville svara på de privata frågorna men berättade att han tog mediciner och hade ångestattacker.

– Då sa hon direkt till mig att om du inte vill samarbeta med mig så skriver jag till din chef nu att han ska sparka dig, berättar Gaby Bahadi.

Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS, menar att det är vanligt att företaget kräver att man ska gå till företagshälsovården.

– Om någon är sjukskriven under längre perioder ska man etablera en rehabiliteringsplan och då kan de kräva att man ska gå till Feelgood, och då kan det vara så att de inte nöjer sig med att  man lämnar in läkarintyg från den vårdkontakt man redan har. Det finns medlemmar som berättar att de blivit dåligt bemötta av Feelgood, säger hon.

Enligt henne skapar det en obalans att företaget är kund hos företagsvården.

– Det är ju svårt att känna förtroende för en vårdinstans som så tydligt står på arbetsköparens sida, då arbetsköparen betalar den vårdinstansen. Det blir en jättemärklig situation.

Gaby Bahadi beskriver att han blev stressad och svarade på frågorna. Sedan skulle han skriva under ett papper som skulle innebära att de fick tillgång till hans journaler, ändra medicin och säga upp vårdkontakterna på vårdcentralen.

– Jag ville inte acceptera det, jag kände mig inte bekväm, säger Gaby Bahadi och berättar att han tog med sig papperna och sa att han skulle läsa igenom dem. Han bestämde sig sedan för att inte skriva under.

Via presstjänsten svarar Feelgood att de inte kan gå in på enskilda individärenden eller enskilda uppdrag. Enligt dem finns det inte någon konflikt i uppdraget.

“Vårt uppdrag som företagshälsovård innebär att vara en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering och att det fungerar väl ligger i såväl arbetsgivarens som den anställdes intresse. Det innebär att det inte föreligger någon intressekonflikt inom ramen för våra uppdrag.” skriver Feel goods marknads- och kommunikationschef Åsa Rex Nygård.

Gaby Bahadi berättar att han gav läkarintyg från vårdcentralen, vilket chefen först accepterade. Men efter någon vecka ville de ha ett läkarintyg där det stod vilka mediciner Gaby Bahadi tog. Han förklarade att medicinen var vid behov men gick inte med på att ge ett nytt läkarintyg.

Uppsagd efter granskning

Det var i juli förra året som Aftonbladet började publicera artiklar, och enligt Gaby Bahadi var det många som sades upp i samband med det. Själv blev han uppsagd under slutet av sommaren.

Gaby Bahadi säger att han påpekade för en chef att Aftonbladet skrev om Zalandolagret och att det var kort därefter han blev avskedad.

I dag mår han bra och jobbar på Willys, men får ont i hjärtat när han kommer ihåg hur dåligt han mådde.

– Varje kväll minns jag hur glad jag är att jag inte är där i dag, samtidigt som jag tänker på mina gamla kollegor och undrar hur de mår.

Nu hoppas han kunna få skadestånd för den jobbiga tiden på Zalandos lager.

– Jag hoppas att facket ska kunna hjälpa mig. Jag har varit medlem länge, gått på möten och försökt få med kollegor. Jag hoppas det går bra nu, för vi har medlemmar på lagret, men de vågar inte göra nånting för de såg att vi blev sparkade. Om vi inte vinner nu kommer medlemmarna inte lita på facket längre.

Arbetaren har försökt nå företaget Ceva Logistics Nordic Service. De har valt att svara på Arbetarens frågor i en samlad kommentar där de skriver att de inte kommenterar frågor “som rör våra individuella medarbetare, interna affärssystem eller rykten och den här typen av påståenden”. Vidare skriver de att “som en övergripande kommentar understryker vi att vår syn är att vi agerat i enlighet med LAS, kollektivavtal och övrig svensk arbetsrätt.”

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
"Det viktiga för oss är att inse att deras politik aldrig går ut på att bygga det gemensamma." Foto: Anders Wiklund/TT, privat

Vakna innan det är för sent

“Men om fascismen smyger sig tillbaka, är det du och jag som måste stå emot” skriver vänsterpartisten Erfan Kakahani i en debattartikel för Arbetaren.

Fröna växer sakta under ytan. De trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt. Först när bladen börjar synas, kan man se att det är ogräs överallt. Men om vi blundar, om vi tittar bort, hur ska vi då se faran? Rasismen i Sverige har grott länge och nu är den inte längre dold. Den har fått fäste i de högsta politiska skikten, där retoriken blivit så normaliserad att den nästintill förblindar oss.

Sverigedemokraterna, ett parti med nazistiska rötter, uttrycker idag stolt hur de skärper kraven för att bli svensk medborgare. “Vi skyddar Sverige”, säger de. “De kriminella ska bort.” De talar om kravlöshet och hot, men vi vet att det handlar om något annat. Det är inte brottslingarna de jagar – det är alla som inte passar in i deras snäva definition av svenskhet.

Precis som ogräset sprider sig med vinden, så sprids dessa idéer. Frankrike föll snabbt för samma stormvindar – vem vet när de kommer efter dig?

Fascismens återkomst

Vi kan inte längre titta bort. Vi kan inte säga att vi inget visste. Varje dag tar rasismen ett steg framåt medan vi distraheras av kriser och klassklyftor som bara ökar. Varje dag föds nya hot mot våra liv, men i mörkret där vi blundar breder faran ut sig. Hur kan vi agera om vi inte inser faran? I dag har du arbete och lön, men imorgon kanske det inte längre är fallet. Miljonerna som svälter runtom i världen står bara lite längre ner i samma hål som vi alla faller ner i. Det viktiga för oss är att inse att deras politik aldrig går ut på att bygga det gemensamma, utan en strävan efter makt, uppbyggandet av ett elitistiskt ojämlikt och repressivt samhälle.

De flesta går med strömmen om det går. Men om fascismen smyger sig tillbaka, är det du och jag som måste stå emot. Det handlar om att våga se. Våga erkänna. Våga stå emot. För när fascismen kommer smygandes, är det vi, du och jag, som måste stå upp. Annars har ogräset snart växt över våra huvuden.

Nu är det dags att stå upp och göra skillnad. Om vi låter det spridas med vinden över världen, får vi betala för vår tvekan med vår frihet. Vi måste stå emot, inte bara för vår egen skull, utan för våra barns skull – så att vi en dag med rak rygg kan säga till dem:

“Jag var en av dem som stod emot”

Erfan Kakahani, vänsterpartist i Sundsvall

Publicerad Uppdaterad
1 week sedan
Enligt Stockholms LS är det svårt för de anställda på Zalandos lager att bedriva facklig verksamhet på grund av att arbetsköparen ägnar sig åt ”union busting”, det vill säga att arbetsgivaren aktivt motarbetar fackliga rättigheter. Foto: Oscar Olsson/TT, Claudio Bresciani/TT, Michael Sohn/TT. Collage: Arbetaren

Varslades från Zalandos lager när arbets­köparen fick veta hans roll i facket

Det gigantiska näthandelsföretaget Zalando har varit i blåsväder många gånger under åren de har funnits i Sverige. Arbetsförhållandena på deras lager, som drivs av underleverantörer, har kritiserats. På lagret utanför Stockholm finns en syndikalistisk fackklubb som nu stämt företaget efter att tre medlemmar sagts upp med hänvisning till låga prestationer.

Modeföretaget Zalandos lager i Brunna, norr om Stockholm, har plats för mellan 7 och 8 miljoner produkter och är arbetsplats för cirka 450 personer. Lagret drivs inte av Zalando själva, utan av underleverantören Ceva Logistics Nordic Services. De som arbetar här är antingen anställda av Ceva Logistics Nordic Services, eller av bemanningsföretag som Lernia eller StudentConsulting.

Arbetaren har tidigare rapporterat om villkoren på lagret och förra sommaren publicerade även Aftonbladet en rad artiklar om arbetsförhållandena på företaget. Ceva Logistics Nordic Services svarade då Aftonbladet att de inte kände igen sig i bilden som den syndikalistiska fackklubben beskrev och att man reagerat mot att enstaka medarbetare tog omotiverat långa raster.

Lokala fackklubben har initierat tre rättegångar mot Zalandos underleverantör

Under hösten äger tre rättegångar rum, som ett resultat av att den lokala fackklubben på Zalando, ZADS, som även är en del av Stockholms LS, har stämt Ceva Logistics Nordic Services för tre uppsägningar som de anser saknar sakliga skäl.

I samtliga tre fall hänvisar företaget till varningar där de mätt låga prestationer i relation till hur många varor som en arbetare hanterar per timme och arbetarens aktiva tid. Enligt Stockholms LS är det centralt för målen huruvida de anställda kan sägas ha underpresterat.

Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS. Foto: Johan Apel Röstlund

Den första rättegången ägde rum i början av september och dom väntas i mitten av oktober. Fallet gäller en tidigare anställd och ZADS dåvarande ordförande – som blev varslad när Ceva Logistics Nordic Services fick reda på hans roll i facket, menar Agnes Lansrot, förhandlingssekreterare på Stockholms LS.

– Bara några dagar efter att arbetsköparen fick reda på att han var ordförande blev han varslad. Arbetsköparna hävdar att det handlar om hans prestationer och varningar, men vi menar att det beror på att de fick reda på det. Det som är svårt är att det finns just varningar, men de flesta på Zalandos lager har varningar, eftersom de har de här systemen för att mäta prestation, säger Agnes Lansrot.

Arbetaren har tidigare rapporterat om hur den fackliga aktivisten Idriss Mohamed, som var med och startade upp den syndikalistiska sektionen på lagret, blev sparkad. Då drevs Zalandolagret av Ingram Micro, 2022 tog Ceva Logistics Nordic Services över.

Agnes Lansrot menar att det är svårt att organisera på arbetsplatsen eftersom företaget använder sig av “union busting”, det vill säga motarbetar och ifrågasätter de som är fackligt aktiva.

– Det betyder att de går på de som är fackligt aktiva, i alla fall de som är aktiva i vår driftsektion, säger hon.

Utan genomsnittsprestation saknas jämförelsetal i domstol

På arbetsplatsen mäter företaget hur många varor som en arbetare hanterar per timme, samt hur aktiva arbetarna är under arbetspasset. John Nordmark, som är ombud i två av fallen, är kritisk till att företaget inte vill dela med sig av vad den genomsnittliga arbetsprestationen är.

John Nordmark, jurist SAC Syndikalisterna. Foto: Tuija Roberntz

– Det som är intressant är att de har statistik på allt och vet vad varje arbetstagare gör varje dag, varje vecka, varje månad samt vad genomsnittsprestationen är, men trots det inte har lämnat in några sådana siffror till domstolen när det gäller de här målen, säger John Nordmark som är ombud i två av fallen.

Om företaget presenterade hur arbetarna presterar i genomsnitt skulle man kunna jämföra det med bolagets mål och vad de som sagts upp presterar. Något som enligt John Nordmark skulle kunna vara avgörande.

– Visar det sig att bolagets mål är för högt satta, vilket vi tror, samt att genomsnittet presterar liknande som de uppsagda, finns det ingen grund för att säga upp.

Enligt John Nordmark har Arbetsdomstolen sagt att det krävs att man presterar väsentligt mycket sämre än vad arbetsgivaren normalt kan förvänta sig, för att man ska kunna bli uppsagd för underprestation.

– Eftersom bolaget inte ens i domstol lägger in någon statistik så är det omöjligt för domstolen att veta om de uppsagda presterat väsentligt mycket sämre.

Bland de varningar företaget har med i sin bevisning är den aktiva tiden i ett av fallen 2 timmar och i ett annat fall så kort som 5 minuter. Det låter ju väldigt lite. Hur tolkar du det?

– Eftersom varken arbetsledningen eller arbetarna vet exakt hur det där mäts är det svårt att säga. Det ser ju ut som att sektionens medlemmar varit väldigt lata vissa dagar men folk på arbetsplatsen säger att dom jobbar på varje dag men att det kan visa sig olika mycket i statistiken, säger John Nordmark.

Enligt honom är det många på lagret som har fått varningar och hot om uppsägning. Han anser att man inte borde kunna säga upp personer med hänvisning till underprestation, om man inte också presenterar genomsnittsprestationen.

– Så frågan är: Kan man säga upp folk för att de underpresterar, utan att jämföra med andra arbetstagare? Det menar vi att man inte kan göra, säger John Nordmark.

Hur mycket förväntas en arbetare klara att prestera?

John Nordmark tycker att fallen borde uppmärksammas mer. 

– Det här är ett tydligt exempel på frågan vad som förväntas av en arbetare. När man hör berättelserna så är det uppenbart att det är väldigt högt tempo på det här lagret. Att de är väldigt hetsade och blir tillsagda att jobba hårdare hela tiden. Det rör sig inte heller om så svåra arbetsuppgifter, så det enda sättet att förbättra sin prestation är att stressa mer, säger han.

Agnes Lansrot ser hur informationen går isär när det gäller hur många som når upp till målen, som företaget har satt upp.

– De anställda hävdar att det är få som når upp till målen medan företaget hävdar att majoriteten gör det. Det skulle kunna vara avgörande att ha fakta på bordet för att få en bild av hur realistiska målen är, säger hon.

Risken, menar Agnes Lansrot, är att Arbetsdomstolen godtar arbetsköparnas bild utan att ifrågasätta hur mätningarna går till.

Arbetaren har skickat en rad frågor, bland annat vad genomsnittet på arbetsprestationer ligger på, till företaget Ceva Logistics Nordic Service. Som svar har tidningen fått följande kommentar:

”CEVA Logistics kommenterar inte frågor som rör våra individuella medarbetare, interna affärssystem eller rykten och den här typen av påståenden. Vi är en global aktör inom tredjepartslogistik, med ambition om att ha en site i världsklass där vi systematiskt arbetar för att ha en god och säker arbetsmiljö. Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och en förutsättning för att vi ska ha en bra verksamhet. Självklart respekterar vi våra medarbetares föreningsrätt. På vårt lager bedriver vi ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Vi gör det i samverkan med våra medarbetare, skyddsombud och fackförbundet Transport, som vi har kollektivavtal med. Vad det gäller Arbetsdomstolens prövning så inväntar vi domstolens beslut men kommenterar aldrig enskilda ärenden publikt. Som en övergripande kommentar understryker vi att vår syn är att vi agerat i enlighet med LAS, kollektivavtal och övrig svensk arbetsrätt.”

Arbetaren har sökt Zalando.

Publicerad Uppdaterad