Utrikes #56/2021

El Salvadors satsning på bitcoin ifrågasätts

Regeringen hävdar att införandet av bitcoin kommer att göra det billigare för alla de salvadoraner som arbetar utomlands att skicka hem pengar till sina anhöriga. Foto: IPS

Nyligen meddelade El Salvadors regering att landet blir det första i världen att acceptera kryptovalutan bitcoin som betalningsmedel. President Nayib Bukele vill även att det fattiga landet ska försöka locka till sig energislukande så kallade bitcoin-gruvor. Satsningarna ifrågasätts dock av många kritiska bedömare.

Att ett land som El Salvador, där behoven av sociala satsningar är så stora, ska försöka locka till sig bitcoin-utvinnare är en svårsmält tanke för många. Det handlar om en så kallad gruvdrift där bitcoin skapas genom matematiska beräkningar som utförs av mängder av datorer, vilka förbrukar enorma mängder energi. Och det är en verksamhet som inte skapar särskilt många nya arbetstillfällen.

– Det råder inget överflöd på finansiella resurser i El Salvador och de som finns är ojämnt fördelade. Vi kämpar för att uppnå klimat- och energirättvisa – och jag menar att det här bara skulle förvärra situationen, säger miljöaktivisten Ricardo Navarro.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga