Utrikes #56/2021

“Det finns en dold övervaknings­ekonomi”

Marcin de Kaminski, chef för säkerhet och innovation på Civil Rights Defenders, menar att spionprogrammet är en del av ett större system av övervakningsteknik som används globalt. Foto: Civil Rights Defenders/TT

I fler än tio länder med auktoritära regeringar har det israelisk-tillverkade spionprogrammet Pegasus använts för att övervaka bland annat journalister och människorättsaktivister genom deras mobiltelefoner. Det kunde 17 medier gemensamt avslöja i helgen.

Det var Amnesty Internationals säkerhetsavdelning och den ideella medieorganisationen Forbidden Stories i Paris som först kom över listan med tiotusentals nummer som kan ha övervakats genom det ökända spionprogrammet. Granskningen har sedan gjorts av 17 stora medieorganisationer, under samarbetsnamnet Pegasus-projektet, och publicerades under helgen.

Det israeliska övervakningsföretaget NSO Group har tagit fram spionprogrammet ”Pegasus”. Genom en skadlig kod infiltrerar det mobiltelefoner, både android och Iphone, och ger tillgång till allt innehåll i programvaran, inklusive e-post, krypteringssäkra appar, meddelanden och bilder. Programmet kan också spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofon och kamera. 

I granskningen av de läckta uppgifterna identifierades minst tio regeringar som tros vara NSO-kunder, däribland Azerbajdzjan, Ungern, Indien, Mexico, Rwanda, Bahrain, Dubai, Kazakstan och Förenade Arabemiraten. 

Amnesty International säkerhetsavdelning har genomfört tekniska prover som visar att spår av spionprogrammet fanns på flera telefoner kopplade till listan. Listan består av 50 000 nummer och bland de potentiellt övervakade finns kända journalister, människorättsaktivister, advokater, fackliga tjänstemän, politiker men också regeringschefer och deras familjemedlemmar, rapporterar the Guardian.

Marcin de Kaminski är chef för säkerhet och innovation på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Han menar att spionprogrammet är en del av ett större system av övervakningsteknik som används globalt. Till exempel framhåller han att det svenska företaget Sandvine, tidigare Procera Networks, har samma ägare och levererar liknande avancerad teknik.

– Läckan från Pegasus nu är intressant eftersom det kan ge oss ledtrådar till dels vilka som använder verktyget och vilka som utsetts till måltavlor. På Civil Rights Defenders hoppas vi kunna förstå vilken typ av hotbild som riktas mot den krets av aktivister som vi arbetar tillsammans med. Men redan nu har Guardians publicering visat på en del intressanta måltavlor – däribland granskande journalister, säger Marcin de Kaminski. 

Han menar att eftersom mjukvara är möjlig för vem som helst med rätt kontakter och ekonomiska muskler att köpa, så finns stora risker som borde göra att även svenska aktörer ser över sin digitala säkerhet. 

– Civil rights defenders har säkerhet av försvarare av mänskliga rättigheter som huvudfokus, men även här kan journalister som har viktiga scoop på gång vara måltavla – och även personer som arbetar med samhällskritiska uppgifter av olika slag.

Tror du också journalister i Sverige kan vara drabbade?

– Jag finner det inte vara orimligt. En av de uppmärksammade antagna måltavlorna som avslöjats nu var en journalist från amerikanska Financial Times som arbetade från Storbritannien. Om en svensk journalist kritiskt granskar ett företag som främmande makt har stort intresse av vore det inte otänkbart att fokus riktades ditåt.

Hur ska man motverka att programmet används?

– Företagen måste ställas till svars för vad deras verktyg leder till. De statliga aktörer som köper in verktygen bör avkrävas ansvar och de myndigheter som hanterar exempelvis exportkontrollsfrågor bör genomlysa dessa företags affärer särskilt. I ljuset av avslöjandena som kommit nu, som är snarlika tidigare avslöjanden av samma sektor, är det tydligt att problemet vuxit och att de här tekniska lösningarna är del av en global övervakningsapparat.

Sedan avslöjandet i internationell media planerar pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser att vidta rättsliga åtgärder mot NSO Group. Granskningen visar att fler än 180 journalister i 20 länder kan ha övervakats. 

– Pegasus är ett motbjudande verktyg, som tagits fram av digitala legosoldater för att användas av pressfrihetens fiender för att förtrycka journalister, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga