Utrikes #48/2021

Slut på vaccin i fattiga länder – överskott i EU

En sjuksköterska förbereder inför vaccinering på Butanda Health Centre III i västra Uganda. Uganda är ett av många länder i globala syd som lider brist på vaccin samtidigt som globala nord snart väntas ha hundramiljonöverskott. Foto: Patrick Onen/AP/TT

Flera av världens fattiga länder uppger att de inte har tillräckligt med vaccin för att kunna fortsätta att vaccinera sin befolkning mot covid-19. Samtidigt visar nya siffror att EU vid årsskiftet väntas ha ett överskott på drygt 500 miljoner doser.

Världshälsoorganisationen (WHO) varnar nu för att ett stort antal fattiga länder i främst Afrika och Asien inte har tillräckligt med vaccindoser för att kunna fortsätta sina vaccinprogram. Detta trots att delar av Afrika just nu tycks vara på väg in i en tredje våg av virusspridning. Det riskerar att slå hårt mot de redan hårt drabbade befolkningarna i länder som Uganda och Zimbabwe. 

Enlig WHO är de omkring 90 miljoner doser som hittills delats ut av den internationella vaccinalliansen Covax inte tillräckligt. Samtidigt kommer nu siffror som visar att EU vid årsskiftet beräknas ha ett gigantiskt vaccinsöverskott på mellan 500- och 700 miljoner doser. Trots det har inget beslut tagits gällande hur mycket av överskottet som ska doneras till de fattigare länderna och hur många doser som i stället ska säljas till länder som har råd att betala.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga