Inrikes #44/2021

”Största reformen i modern tid”

STOCKHOLM 20210607 Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en digital pressträff om utredningarna om flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Lagförslaget beräknas kosta 11 miljarder att genomföra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under måndagen presenterade regeringen och samarbetspartier de reformer som bygger på januariavtalet, samt överenskommelsen om las mellan arbetsmarknadens parter och resultatet av de tre utredningar som tillsattes i januari. Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), är det den största reformen på arbetsmarknaden i modern tid. 

– Sammantaget innebär reformerna att Sverige får ett av världens bästa omställningssystem, vilket långsiktigt ger företag flexibilitet och arbetstagarna trygghet. Reformerna gör att Sverige ska kunna vara en konkurrenskraftig ekonomi, samtidigt som arbetstagarna får en trygghet som är anpassad efter dagens arbetsmarknad, säger hon under presskonferensen.

De handlingspunkter som ska förverkliga las-överenskommelsen i praktiken beräknas kosta
11 miljarder och lagförändringarna föreslås träda i kraft den 20 juni 2022.
– Det är en historisk förändring som anpassar arbetsrätten till dagens arbetsmarknad. Arbetsrätten reformeras i enlighet med parternas överenskommelse, och genom förslagen ökar vi oställningsförmågan och stärker arbetstagarnas skydd och möter arbetsgivarens flexibilitet. Vi skapar en bättre balans inom anställningsskyddet, säger Martin Ådahl (C).

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar