Utrikes #40/2021

Ökad spridning av covid-19 i Somalia

Lådor med AstraZenecas vaccin anländer till flygplatsen i Mogadishu. Somalia är ett av de första afrikanska länderna som börjat få in vaccin mot covid-19 genom det globala initiativet Covax. Foto: Farah Abdi Warsameh/TT

Antalet bekräftade fall av covid-19 har hittills varit begränsat i det konfliktdrabbade Somalia – men siffrorna stiger. Detta i ett land med högst begränsade sjukvårdsresurser. Dessutom varnas för en omfattande torka som riskerar att slå hårt mot miljontals invånare.

Hjälporganisationen International Rescue Committee, IRC, uppger att antalet konstaterade fall av covid-19 i Somalia i slutet av april hade fördubblats jämfört med två månader tidigare – samtidigt som också dödstalen ökar och mörkertalet kan vara stort. Enligt de officiella siffrorna har nästan 14 600 personer insjuknat och 767 dödsfall rapporterats.

IRC uppger också att större delen av landet har drabbats av torka – vilket gör att både grödor och boskap dör. Detta i ett land som redan var drabbat av en omfattande humanitär kris. IRC uppger att nästan sex miljoner människor nu är i behov av hjälp, men att torkan riskerar att leda till en ännu större matbrist.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga