Utrikes #38/2021

USA har stoppat Israelkritik i FN 45 gånger

En man går genom de sönderbombade resterna av en flervåningsbyggnad.
Rasmassorna på bilden kommer från ett sexvåningshus som förstördes av Israels luftanfall tidigt på tisdagsmorgonen. Foto: /Khalil Hamra/AP/TT

FN:s generalsekreterare António  Guterres uppmanar till ett omedelbart slut på våldet i Israel och Gaza. I världsorganisationens mäktigaste politiska organ, säkerhetsrådet, har dock läget sedan länge varit låst när det gäller situationen. En starkt bidragande orsak är de återkommande veton som utfärdas av USA.

Flera amerikanska administrationer i rad har utnyttjat sin vetorätt i säkerhetsrådet för att stoppa fördömandet av israeliskt övervåld. Detta för att USA skyddar det land som också mottagit många miljarder dollar i ekonomiskt och militärt stöd.

Stephen Zunes, professor vid fakulteten för Mellanösternstudier vid universitetet i San Francisco, säger att USA har lagt sitt veto mot Israel-kritiska resolutioner vid inte mindre än 45 tillfällen.

– Och dämed har säkerhetsrådet i praktiken blivit maktlöst, säger Stephen Zunes, som länge har granskat det politiska spelet inom FN.

Enligt honom har inte någon annan FN-stat blivit beskyddad ”ens i närheten” lika många gånger.

Stephen Zunes menar att det heller inte är särskilt troligt att president Joe Bidens administration kommer att godkänna någon resolution som kritiserar de israeliska attackerna i östra Jerusalem eller Gaza. Detta även om en sådan resolution också skulle kritisera agerandet från palestinsk sida. Enligt Stephen Zunes anser Washington att alla militära insatser från Israel bör betraktas som ”självförsvar”.

Simon Adams, ordförande för människorättsorganisationen Global Centre for the Responsibility to Protect, säger att USA:s utnyttjande av vetorätten för att skydda Israel har gjort säkerhetsrådet maktlöst – och att det nu är hög tid för en förändring.

– Den nya Biden-administrationen måste tydligt visa att USA inte längre är berett att erbjuda diplomatiska ursäkter för israeliska brott mot internationella lagar, kollektiva bestraffningar av civila eller apartheid-liknande politik. Annars kommer säkerhetsrådet att stå vid sidan om medan både israeliska och palestinska civila dödas i ytterligare ett meningslöst krig, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga