Inrikes #36/2021

Almega: ”Tänker inte uttala mig om någon spekulation”

Richard Orgård, förbundsdirektör Almega Säkerhetsföretagen
Men Almega Säkerhetsföretagens förbundsdirektör, Richard Orgård, vill inte svara på frågor om enskilda medlemsföretag. Foto: Almega

Almega anklagas för att ha inlett en systematisk kampanj för att avtalshoppa bort Elektrikerna från larmbranschen. I kollektivavtalsförhandlingar med ett företag i Stockholm ändrades tonen när Almega involverades och nu anklagas företaget för avtalsshopping. Men några konkreta svar på anklagelserna från Almega visar sig svåra att få. 

På ett larmföretag i Stockholm upprepas argumenten och metoderna från Hometec Security förra året. Efter påstötningar om kollektivavtal från Elektrikerförbundet företagets arbetare upphört att existera, i stället är alla anställda tjänstemän. Larminstallatörer och montörer är nu ”säkerhetsexperter” och det nytecknade avtalet med Elektrikerförbundet börjar aldrig tillämpas.

I stället tillämpas Unionens avtal för alla anställda. Arbetaren vill ha svar på varför och hur Almega ställer sig till Elektrikerförbundets tolkning att arbetsköparorganisationen inlett en kampanj med syfte att tränga ut förbundet ur branschen. Men Almega Säkerhetsföretagens förbundsdirektör, Richard Orgård, vill inte svara på frågor om enskilda medlemsföretag, säger han.

– Du kan få vår generella hållning som svar. Grundprincipen är att ett avtal alltid ska tillämpas, det anser vi, men avtalet tillämpas när du har en kategori som finns på företaget. Har du arbetare tillämpar du arbetaravtal, har du tjänstemän så tillämpar du ett tjänstemannaavtal. Det är den principen och den rådgivningen som vi har generellt, säger Richard Orgård.

Enligt Elektrikerförbundet var företaget och facket nära en uppgörelse i december förra året när plötsligt Almega tog plats i förhandlingarna. I januari genomfördes en omorganisering som gav larminstallatörerna ny titel. I februari tecknade företaget avtal med Elektrikerförbundet. Men Richard Orgård ser ”ingen anledning varför jag skulle gå in i den diskussionen med dig här kring de enskilda ärendena.”  

Ger ni rådet till medlemmarna att teckna avtal som inte ska följas?

– Ja, det är den frågan du vill ha svar på, men jag tänker inte gå in i den diskussionen. Det är upp till varje enskild bedömning i varje enskilt företag där vi har rådgivning.

Varför vill du inte svara på frågan?

– Jag ser inte varför jag ska behöva utveckla det till er tidning i det här läget. Ni har fått vår generella hållning och det är det svaret vi har och ger.

Redan 2017 vägrade larmföretaget Sector Alarm, medlemsföretag hos Almega, att förnya avtalet med Elektrikerna. I stället skulle nu Unionens avtal tillämpas. En facklig skiljenämnd mellan Unionen och Elektrikerna gav de senare rätt 2019. Men 2020 vägrade först medlemsföretaget Hometec Security teckna avtal med samma argument och i början av 2021 upprepas historien med ett larmföretag i Stockholm. Elektrikerförbundet är övertygade om att Almega betraktar deras avtal som dyrare och krångligare och att de därför systematiskt försöker tränga ut dem ur branschen. Det kallar det för ”klar avtalsshopping”.

– Det får stå för de själva. Det är inget jag tänker gå in i. Det finns ingen anledning att uttala mig när det är det är en spekulation de själva bedriver eller du driver, säger Richard Orgård.

Det är Elektrikerförbundet som säger detta. Det stämmer alltså inte?

– Jag tänker inte hålla på att uttala mig om någon spekulation som någon annan har. Det är vad man jobbar med som styr kollektivavtalstillämpningen. Det finns ingen annan strategi däremellan.

Hur ser ni på skiljedomen som gav Elektrikerförbundet rätt att teckna avtal för larminstallatörerna?

– Återigen det är en dom som grundar sig på det enskilda företaget och den tvist som var där. Det kan man inte lägga på som ett facit på ett annat företag med andra förutsättningar utan måste prövas i varje enskilt ärende.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga