Utrikes #35/2021

Storseger för högern i Madrid

Isabel Díaz Ayuso, ledare för det konservativa högerpartiet Partido Popular
Partido Populars ledare i Madrid, Isabel Díaz Ayuso, kan nu komma att söka stöd hos det ultranationalistiska och högerradikala partiet Vox. Foto: Bernat Armangue/TT

Det blev en jordskredsseger för den spanska högern i tisdagens regionalval i Madrid. Konservativa Partido Popular fördubblade sina platser i det regionala parlamentet och kan nu komma att söka stöd hos det högerradikala och ultranationalistiska Vox för att fortsätta styra den så symboliskt viktiga huvudstaden.

Regionalvalet har kantats av hot och våldsamma sammandrabbningar mellan polis och högerradikala demonstranter. När valresultatet presenterades sent i tisdags kväll stod det klart att Partido Popular mer än fördubblat sina platser i det regionala parlamentet med 40 procent av rösterna. Därmed kommer det konservativa partiet att fortsätta styra huvudstaden, precis som de gjort de senaste 26 åren, även om det fortfarande fattas fyra parlamentsplatser för egen majoritet.

Det här innebär, enligt flera politiska bedömare, att PP nu kan komma att söka stöd hos det högerradikala, antifeministiska och ultranationalistiska partiet Vox som fick 13 platser i regionalparlamentet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga