Utrikes #26/2021

Skuldkris hotar i pandemins spår

Två par händer håller i sedlar.
Världens utvecklingsländer har bara kunnat satsa en bråkdel av de resurser som de rika länderna lanserat genom olika stödåtgärder under pandemin. Foto: James Jeffrey/IPS

Många utvecklingsländer saknar de resurser som krävs för att kunna återställa sina ekonomier i spåren av coronakrisen, vilket gör att en skuldkris hotar. Det säger FN:s generalsekreterare António Guterres, som samtidigt varnar för ett förlorat decennium för utvecklingen i världen.

FN-chefens uttalanden kom i samband med ett högnivåmöte om utvecklingen i spåren av pandemin, som hölls i veckan. Där underströk António Guterres att världens utvecklingsländer behöver mer resurser för att kunna bemöta krisen och investera i en återställning. Han vädjade till omvärlden att bidra med det stöd som behövs och påpekade samtidigt att många miljoner fler människor föll ned i extrem fattigdom redan under förra året.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984