Utrikes #26/2021

Politisk återvändsgränd i Bulgarien

Flera av de etablerade partierna fick sämre resultat än väntat i helgens val i Bulgarien. Foto: Visar Kryeziu/TT

I helgen gick Bulgarien till val. Den sittande premiärministern Boyko Borissov och hans parti GERB gick visserligen segrande ur valet men fick endast 26 procent av rösterna. Valdeltagandet var som väntat lågt men resultatet innebär ändå att den politiska kartan har förändrats. Arbetaren talar med sociologen Jana Tsoneva som är baserad i Sofia om valet i Bulgarien.

I helgens val i Bulgarien gjorde de etablerade partierna sämre resultat än väntat samtidigt som flera nya mindre partier gick framåt. Bland annat fick nystartade ”Det finns ett sådant folk” (ITN) 19 procent av rösterna. Ett parti som leds av den välkända programledaren och sångaren Slavi Trifonov som motsätter sig pandemirestriktioner. Valdeltagandet var lågt och endast 47 procent av befolkningen röstade. Jana Tsoneva är sociolog vid forskningsinstitutet KOI i Sofia. Hon menar att trots att högerpartiet GERB fick flest röster, så kan det bli svårt för regeringspartiet att bilda regering.

Vad betyder valresultatet för utvecklingen nu i Bulgarien? 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp