Utrikes #26/2021

Ikea inför rätta i Frankrike efter spionage

Rättegången mot Ikea:s före detta toppchefer inleddes en 22 mars i Versailles utanför Paris. Foto: Christophe Ena/TT

Ikea i Frankrike ska under flera år ha spionerat sina anställda. Enligt åklagaren ska ett olagligt övervakningssystem införts på arbetsplatserna och möbeljätten samlat information om hundratals anställdas privatliv. 15 personer, varav flera toppchefer och fyra poliser, står nu åtalade. Möbeljätten riskerar böter på 20 miljoner kronor och flera av de åtalade fängelsestraff.

Den svenska möbeljätten Ikea ska under flera år ha spionerat på sin personal i Frankrike. Måndagen den 22 mars, nio år efter att franska medier avslöjade det omfattande spionaget, inleddes rättegången mot femton personer. Två tidigare toppchefer, nio personer ur den högsta ledningen samt fyra poliser står nu inför rätta i en domstol i Versailles. En av de som ställts inför rätta är Stefan Vanoverbeke, som var VD för Ikea i Frankrike under perioden när spionaget pågick.

Spionaget ska ha pågått mellan 2009 och 2012, men troligtvis längre än så enligt åklagaren. Brottet handlar om olaglig inhämtning av information. Bland annat ska en av toppcheferna upprepade gånger ha lämnat listor med anställdas namn till privatdetektiver. Säkerhetsföretaget som skötte spionaget ska ha fått motsvarande 6 miljoner kronor om året av Ikea.

Enligt åklagarna ska Ikea ha infört ett övervakningssystem i landet och samlat information om hundratals anställdas privatliv, inklusive om deras politiska åsikter och fackliga tillhörighet, rapporterar The Guardian.

– Den här rättegången är ett steg framåt för arbetares rättigheter, som Ikea som multinationellt företag har trampat på, säger Sylvain Alias från fackföreningen Sud Solidaires, som organiserar Ikea-anställda i Lyon, till Arbetaren.

Ikea har sedan skandalen uppdagades avskedat flera toppchefer. Nu riskerar företaget böter på närmare 20 miljoner kronor och flera före detta chefer riskerar fleråriga fängelsestraff. 

”Oavsett vad domstolen beslutar så har företaget redan straffats väldigt hårt i fråga om sitt rykte”, säger Ikea Frankrikes advokat Emmanuel Daoud till AFP.

Domen faller den 15 juni, rapporterar Le Figaro.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp