Inrikes #21/2021

Hård kritik mot polisens nya övervakningssystem

Polisen övervakning
Den kontroversiella tekniken med ansiktsigenkänning har fått hård kritik och forskning visar bland annat många oskyldiga gripits på rasistiska grunder. Foto: Johan Nilsson / TT

Svensk polis väntas inom bara några veckor börja arbeta med den hårt kritiserade tekniken för ansiktsigenkänning. Systemet anklagas för att vara både rasistiskt och rättsosäkert och har redan förbjudits i en rad amerikanska städer.

Övervakning genom så kallad ansiktsigenkänning har låg träffsäkerhet och riskerar att förstärka redan befintliga diskriminerande strukturer. Det menar Amnesty och flera andra människorättsorganisationer som är starkt kritiska mot att den svenska polisen inom bara några veckor börjar arbeta med den kontroversiella tekniken i sina brottsutredningar.

– Det finns flera nivåer av problem med den här tekniken. Bland annat diskrimineras minoritetsgrupper och rätten till privatliv, yttrande- och mötesfrihet hotas när polisen använder sig av databaser med bilder från sociala medier, säger Brittis Edman som är policychef på Amnesty till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga