Utrikes #6/2021

Trump benådar flera tidigare medarbetare

Donald och Melania Trump lämnar vita huset, Trump gör tummen upp mot kameran, Melania har solglasögon.
Donald Trump valde precis som tidigare presidenter att ägna sina sista timmar i Vita huset till att utfärda en lång rad benådningar. Foto: Evan Vucci/TT
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Korruptionsanklagade kamrater och dömda krigsförbrytare. Donald Trump ägnade precis som tidigare avgående amerikanska presidenter sina sista timmar vid makten åt att benåda en rad dömda och misstänkta personer. Med på listan finns bland annat den tidigare chefsstrategen Steve Bannon som anklagas för bedrägeri i samband med murbygget vid den mexikanska gränsen.

Att amerikanska presidenter i slutet av sin tid vid makten benådar dömda och misstänkta brottslingar är inget nytt. När Donald Trump under sitt sista dygn som president släppte listan med 73 namn var det däremot något som stack ut jämfört med exempelvis Barack Obama. Flera av de som gavs nåd är nämligen personer som ingått i Trumps innersta krets av medarbetare. Bland annat den kontroversielle före detta chefsstrategen Steve Bannon som anklagas för bedrägeri sedan han samlat in pengar till Trumps hårt kritiserade murbygge på gränsen mot Mexiko. Bannon ska sedan, enligt anklagelserna som riktats mot honom, ha använt donationerna själv. Han slipper i och med benådningen nu eventuella åtal.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984