Utrikes #90/2020

Nytt handelsavtal kritiseras

Vietnamns premiärminister Nguyen Zuan Phuc applåderar det nya avtalet RCEP i Hanoi söndagen den 15 november. Avtalet har undertecknats av de tio medlemsländerna i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean samt Australien, Kina, Japan, Nya Zeeland och Sydkorea. Foto: Hau Dinh/TT

I helgen undertecknade 15 länder i Asien och Oceanien ett jättelikt frihandelsavtal, RCEP. Men fackliga företrädare och vissa politiker varnar för att uppgörelsen kan begränsa ländernas möjligheter att ge stöd till arbetare som drabbats av pandemin.

Kritikerna menar att innehållet i frihandelsuppgörelsen RCEP varit så hemligt att inte ens folkvalda representanter fått läsa det. Detta trots att avtalet kan innehålla regler som kan begränsa möjligheterna för framtida regeringar att genomföra vissa åtgärder i kristider, eller för att stärka arbetsrätten eller tillgången på offentliga tjänster.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga