Utrikes #81/2020

Daliter mest utsatta för tvångsarbete – men insatser ger resultat

Tvångsarbete förblir vanligt på den indiska landsbygden, och värst utsatta är de allra fattigaste. Men lokala organisationer bekämpar fenomenet, genom att hålla i utbildningar där lokalbefolkningen får kunskaper om sina rättigheter. Foto: Rina Mukherji/IPS

Den grupp som löper störst risk att utnyttjas i olika former av tvångsarbeten i Indien är så kallade daliter – personer som står längst ned i kastsystemets sociala hierarki. Samtidigt visar lokala initiativ att det går att bekämpa problemen framgångsrikt.

Många av Indiens daliter kan inte läsa eller skriva och tvingas leva i djupaste fattigdom på grund av den diskriminering de utsätts för. Detta trots att kastbaserad diskriminering är förbjuden enligt indisk lag och att myndigheterna sedan länge använder sig av kvoteringssystem i syfte att ge alla medborgare samma möjligheter till en ordentlig utbildning och chansen att få offentliga arbeten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984