Utrikes #69/2020

Strejkande arbetare fängslas i Belarus

Studenter flyr polisen under tisdagens fortsatta protester i Belarus. Myndigheterna har dessutom börjat fängsla de arbetare som fortfarande strejkar. Foto: AP/TT

Belarusiska arbetare som fortfarande strejkar riskerar nu att dömas till fängelse. Flera har redan dömts till böter för sitt deltagande i de omfattande protesterna mot diktatorn Alexandr Lukasjenko.

Trots polisens brutalitet har de omfattande protesterna efter det ifrågasatta valet och påstådda valfusket i Belarus fortsatt. Strejker och gatudemonstrationer har avlöst varandra sedan början av augusti och vittnesmålen om tortyr i samband med gripandena har varit många.

Nu har dock många av de strejkande arbetarna vid de statliga företagen tvingats tillbaka till sina jobb efter hot om avsked. Flera har också dömts till fängelse anklagade för att ha deltagit i olagliga sammankomster.

– De första strejkdagarna hade vi stort hopp om att vi faktiskt skulle segra, men påtryckningarna och rädslan visade sig vara starkare, säger en av de 23 arbetarna som sitter i den lokala strejkkommittén vid ett stort statligt företag i staden Soligorsk till Sveriges Radios utsände reporter.

Vissa strejkande uppges också ha flytt landet i rädsla för att straffas av myndigheterna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga