Strejkande arbetare fängslas i Belarus

Belarusiska arbetare som fortfarande strejkar riskerar nu att dömas till fängelse. Flera har redan dömts till böter för sitt deltagande i de omfattande protesterna mot diktatorn Alexandr Lukasjenko.

Utrikes
Studenter flyr polisen under tisdagens fortsatta protester i Belarus. Myndigheterna har dessutom börjat fängsla de arbetare som fortfarande strejkar.
Foto: AP/TT

Trots polisens brutalitet har de omfattande protesterna efter det ifrågasatta valet och påstådda valfusket i Belarus fortsatt. Strejker och gatudemonstrationer har avlöst varandra sedan början av augusti och vittnesmålen om tortyr i samband med gripandena har varit många.

Nu har dock många av de strejkande arbetarna vid de statliga företagen tvingats tillbaka till sina jobb efter hot om avsked. Flera har också dömts till fängelse anklagade för att ha deltagit i olagliga sammankomster.

– De första strejkdagarna hade vi stort hopp om att vi faktiskt skulle segra, men påtryckningarna och rädslan visade sig vara starkare, säger en av de 23 arbetarna som sitter i den lokala strejkkommittén vid ett stort statligt företag i staden Soligorsk till Sveriges Radios utsände reporter.

Vissa strejkande uppges också ha flytt landet i rädsla för att straffas av myndigheterna.