Utrikes #49/2020

Stora protester i Belarus inför presidentval

Många personer har gripits under demonstrationerna i Minsk. Foto: TT

Demonstrationer på gatorna i Belarus. Tusental belarusiska demonstranter gick ut på gatorna i helgen. Inför det stundande presidentvalet har oppositionella kandidater gripits och missnöjet mot den sittande regimen ökar allt mer i det som brukar kallas "Europas sista diktatur".

I fredags förra veckan var det sista dagen för oppositionella kandidater att lämna in de namnunderskrifter som krävs för att delta i presidentvalet i Belarus den 9 augusti. För att kandidera krävs över 100 000 underskrifter, något som endast sju kandidater lyckats samla ihop. Två av dem sitter fängslade. En av dessa är Viktar Babaryko, president Alexander Lukasjenkos största utmanare.

Protesterna är de intensivaste på flera år, vilket tyder på ett allt bredare folkligt missnöje mot landets styre.

Martin Uggla, ordförande för Östgruppen

Gripandet av kandidater, tillsammans med bland annat krav på fria val och presidentens avgång, har föranlett helgens protester. Ett hundratal av demonstranterna greps. Flera av dem kom senare att vittna till belarusiska människorättsorganisationer om att de utsatts för tortyr i häktet.

– Protesterna är de intensivaste på flera år, vilket tyder på ett allt bredare folkligt missnöje mot landets styre. Som svarsåtgärd mot protesterna har regimens repression blivit allt mer öppen och brutal, säger Martin Uggla, ordförande för Östgruppen, som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter i Östeuropa.  

I år har president Lukasjenko innehaft presidentposten i 26 år. Under våren har hans hantering, och förnekande, av coronapandemin tillsammans med försämrad ekonomi gjort att opinionssiffrorna sjunkit.

– Allt svenskt bistånd till belarusiska statliga aktörer bör frysas omedelbart. Det är oacceptabelt att svenska biståndsmedel går till en regim som öppet kränker de mänskliga rättigheterna, säger Martin Uggla i pressmeddelandet.

Belarus brukar kallas för ”Europas sista diktatur”. Dödsstraff tillämpas fortfarande och att öppet kritisera regeringsmakten kan leda till hårda fängelsestraff. Enligt Östgruppen är majoriteten av all belarusisk media under statlig kontroll. Oppositionen är svag och byråkratiska hinder står i vägen för oppositionella poliska partier. 

Fredagen den 26 juni kommer Östgruppen, tillsammans med Sveriges belarusier, hålla en stödmanifestation utanför Belarus ambassad i Stockholm.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga