Utrikes #40/2020

Miljontals evakuerades i väntan på cyklonen

Människor i Kolkata förbereder sig inför cyklonen. Det regnar kraftigt i staden. Foto: Bikas Das/TT

Omkring två miljoner människor evakuerades i Bangladesh och Indien i väntan på den cyklon som under natten drog in över land. Situationen förvärras också av rädslan för den pågående coronapandemin och ute på öarna är tiotusentals människor fortfarande fast.

Läget längs Bangladeshs kustremsa beskrivs som ytterst allvarligt. Stormen spås att bli den kraftigaste på 20 år. Omkring två miljoner människor har redan evakuerats men fortfarande sitter drygt 40 000 personer fast ute på öarna, rapporterar tv-kanalen al-Jazira. Omkring 600 000 hem riskerar dessutom att förstöras av de extremt kraftiga vindarna. Under morgonen rapporterades omkring 20 dödsfall.

Även i delar av Indien förbereder man sig också på evakuering men tiden är knapp och människorättsorganisationer och hjälparbetare på plats beskriver läget som en kris ovanpå den pågående coronakrisen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga