Inrikes #36/2020

Fick städa coronasmittad cell – trots Samhalls rutiner

Foto: TT

Två anställda på Samhall i Eskilstuna fick städa coronasmittad cell utan vare sig utbildning eller annat skydd än pappersmask. Detta tvärtemot företagets egna rutiner. Med tre dödsfall i covid-19 på företaget anser skyddsombud att företaget inte tar coronahotet på allvar.

Part Johan Karlberg och Nettan Lindgren Karlberg, båda anställda hos Samhall i Eskilstuna uppdrogs av arbetsköparen att städa en cell i polishuset. Det hade bara gått 24 timmar sedan en bekräftad coronasmittad häktad lämnat den och poliserna gick bara i närheten med heltäckande skyddsmask. Men trots att företagets egna rutiner kräver 72 timmars väntan skulle jobbet göras, det skriver Fastighetsfolket.

– Vi hade varken utbildningen eller rätt skyddsutrustning. Vi hade enkla munskydd som tandläkare använder. Samtidigt vet vi att polisen fått snabbutbildning om corona av militären och vi såg hur polisen hade heltäckande skyddsmasker. Men där och då vågade jag inte säga emot. Så jag bad en bön och gick in och städade, säger Johan Karlberg, till Fastighetsfolket.

Samtidigt låg Johan Karlbergs pappa Kent Karlberg i respirator, vårdad på intensiven för covid-19. Pappan skulle sedermera bli ett av de tre dödsfall i covid-19 som rapporterats på företaget.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984