Utrikes #21/2020

Migrantarbetare på Peroni vann konflikt

I 15 dagar har migrantarbetarna på Peroni strejkat utanför grindarna till fabriken i Rom. I måndags kväll vann de konflikten. Foto: SI Cobas

Efter att ha strejkat framför fabriksgrindarna i 15 dagar vann migrantarbetarna på öltillverkaren Peroni till sist konflikten. Företaget har lovat att tillämpa det italienska kollektivavtalet inom transport, införa arbetsskift lika för alla och ingen kommer längre att bli avskedad.

Sedan i höstas har migrantarbetare som arbetar för öltillverkaren Peroni i Rom organiserat sig för bättre arbetsvillkor, högre löner och regelbundna arbetstider. I februari deklarerade företaget att hälften av de anställda på fabriken riskerar avsked.

Den 25 februari gick därför ett fyrtiotal arbetare, organiserade i fackföreningen SI Cobas, ut i strejk. De krävde bland annat att deras arbetsgivare skulle tillämpa det nationella italienska kollektivavtalet inom logistik och transport, CCNL.

Att vinna en konflikt mot ett så stort multinationellt företag som Peroni är en seger för alla arbetare.

Massimo Ciemme, facklig organisatör på SI Cobas

Efter att ha strejkat framför fabriksgrindarna i 15 dagar vann migrantarbetarna till sist konflikten. Företaget har lovat att tillämpa det nationella kollektivavtalet inom transport, införa arbetsskift lika för alla och ingen riskerar längre att bli avskedad.

– Att vinna en konflikt mot ett så stort multinationellt företag som Peroni är en seger för alla arbetare, säger Massimo Ciemme, facklig organisatör på SI Cobas och fortsätter:

– Det gäller nu att skapa nya liknande erfarenheter på andra arbetsplatser, på andra lager och fabriker där liknande illegala förhållanden råder.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga