Migrantarbetare på Peroni vann konflikt

Efter att ha strejkat framför fabriksgrindarna i 15 dagar vann migrantarbetarna på öltillverkaren Peroni till sist konflikten. Företaget har lovat att tillämpa det italienska kollektivavtalet inom transport, införa arbetsskift lika för alla och ingen kommer längre att bli avskedad.

Utrikes
I 15 dagar har migrantarbetarna på Peroni strejkat utanför grindarna till fabriken i Rom. I måndags kväll vann de konflikten.
Foto: SI Cobas

Sedan i höstas har migrantarbetare som arbetar för öltillverkaren Peroni i Rom organiserat sig för bättre arbetsvillkor, högre löner och regelbundna arbetstider. I februari deklarerade företaget att hälften av de anställda på fabriken riskerar avsked.

Den 25 februari gick därför ett fyrtiotal arbetare, organiserade i fackföreningen SI Cobas, ut i strejk. De krävde bland annat att deras arbetsgivare skulle tillämpa det nationella italienska kollektivavtalet inom logistik och transport, CCNL.

Att vinna en konflikt mot ett så stort multinationellt företag som Peroni är en seger för alla arbetare.

Massimo Ciemme, facklig organisatör på SI Cobas

Efter att ha strejkat framför fabriksgrindarna i 15 dagar vann migrantarbetarna till sist konflikten. Företaget har lovat att tillämpa det nationella kollektivavtalet inom transport, införa arbetsskift lika för alla och ingen riskerar längre att bli avskedad.

– Att vinna en konflikt mot ett så stort multinationellt företag som Peroni är en seger för alla arbetare, säger Massimo Ciemme, facklig organisatör på SI Cobas och fortsätter:

– Det gäller nu att skapa nya liknande erfarenheter på andra arbetsplatser, på andra lager och fabriker där liknande illegala förhållanden råder.