Utrikes #15/2020

Fängslas för skägg och slöja

Ett av interneringslägren i Kunshan Industrial Park i Artur i Xinjiang-provinsen. Fångarna, den absoluta majoriteten från den muslimska minoritetsgruppen uigurer, tvingas under förnedrande former svära trohet till det kinesiska kommunistpartiet. Foto: Ng Han Guan

Nya dokument visar hur Kina bestämt ödet för de hundratusentals uigurer som fängslats i Xinjiang, rapporterar BBC. – Detta anmärkningsvärda dokument innehåller de starkaste bevisen jag hittills sett att Peking aktivt förföljer och bestraffar normalt utövande religiösa, säger Kinakännaren Adrian Zenz till BBC.

Den nya läckan bekräftar bilden från tidigare läckor, vittnesmål och larmrapporter från FN-experter och människorättsorganisationer om att myndigheterna sysslat med systematisk förföljelse av uigurer. Dokumenten, som BBC tagit del av, innehåller detaljer från utredningar av 311 personer där deras bakgrund, religiösa vanor samt relationer med släktingar, vänner och grannar listas. Därefter finns en kolumn där där det antingen är markerat om de redan satts i vad Kina kallar ”omskolningsläger”. I kolumnen står det också om ska hållas kvar i dessa eller släppas, om de redan släppts eller om de behöver återkomma.

En 38-årig kvinna som förekommer i de läkta dokumenten fängslades av anledningen att hon brukat bära slöja. En man som är listad uppges ha fängslats i fem år för att haft ”ett tvåfärgat tjockt skägg och ha organiserat religiösa studiegrupper”.

Flera personer ska även ha fängslats efter att de har ansökt om pass, vilket tyder på att enbart deras vilja att resa utomlands setts som tecken på radikalisering.

Enligt Kina är omskolingslägren viktiga för att bekämpa religiös extremism i landet. Men de läckta dokumenten visar att flera har gripits och satts i lägren efter att enbart ha utövat sin religiösa tro.

Detta anmärkningsvärda dokument innehåller de starkaste bevisen jag hittills sett att Peking aktivt förföljer och bestraffar normalt utövande religiösa.
Adrian Zenz, Kinakännaren

Tidigare läckor av vad som tycks vara myndighetsdokument har visat hur intagna utsätts för tvång och blir inlåsta. Tidigare intagna har också vittnat om misshandel och tortyrliknande behandling.

I december, efter allt mer högljudd kritik från omvärlden, hävdade Xinjiangs högste befattningshavare Shohrat Zakir att samtliga i omskolningslägren nu ”tagit examen”, uppnått stabila anställningar och förbättrat sin livskvalitet.

Arbetaren har tidigare skrivit om författaren Abdushukur Muhammet som flydde förtrycket i den kinesiska regionen Xinjiang och lever i exil i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar