Bildskatt från den tunga industrin

Tre dokumentärfotogiganter, som skildrat arbetare, samsas just nu i utställningen Svärta, på Arbetets museum.

Kulturtipset
Anette Nilsson, 25 år, svetsare
Foto: Yngve Baum

[UTSTÄLLNING] Svärta
Svenska fotografer i den tunga industrin 1968-1974 – Yngve Baum, Jean Hermanson och Odd Uhrbom

Jean Hermanson (1938-2012) är en av svensk fotohistorias främsta arbetsskildrare. Så även Odd Uhrbom och Yngve Baum (1945-2016). Odd Uhrbom är fotografen bakom den finkänsliga bildsviten i Sara Lidmans bok Gruva. Yngve Baums skildring av den svenska varvsindustrin på 70-talet har placerats bland den svenska fotohistoriens betydelsefullaste bidrag.

Under 60- och 70-talet skildrade de, oberoende av varandra, arbetsmiljön och stämningen på svenska industrier. De gjorde uppmärksammade fotoböcker som lyfte arbetarnas rättigheter i debatten. Nu har deras bilder samlats i utställningen Svärta, som pågår fram till den 23 februari på Arbetets museum. Utställningen är producerad av Landskrona Foto och ska efter visningsperioden på Arbetets museum vidare till Norrbottens museum i Luleå. Arbetaren publicerar här ett antal av bilderna.

Volvo, Göteborg
Foto: Jean Hermanson
Vilopaus på matbrickor
Foto: Odd Uhrbom
Chaufför på malmtåget nere i gruvan
Foto: Odd Uhrbom
Koppling av slangar
Foto: Yngve Baum
Ante Celan, SKF, Göteborg
Foto: Jean Hermanson
SKF, Göteborg
Foto: Jean Hermanson
Hänninen, Åminne gjuteri
Foto: Jean Hermanson
Svetsning av detaljer
Foto: Yngve Baum
Bo Nilsson, 23 år, sprutmålare, i sitt hem
Foto: Yngve Baum