Utrikes #8/2020

Kina är nu världens näst största vapenproducent

Replikor av kinesiska vapen som visas upp i Pekings vapenmuseum. Foto: Andy Wong/TT

Kina har passerat Ryssland som världens näst största vapenproducent, efter USA. Detta enligt en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

Kina har på senare år förstärkt landets försvar, men också blivit en allt viktigare vapenexportör. Mellan 2014 och 2018 var världens största vapenexportörer, i fallande ordning: USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina.

Enligt Sipri har Kina i synnerhet under de senaste 20 åren kraftigt investerat för att modernisera landets vapenindustri. Ett av landets stora mål är att dess försvar ska bli självförsörjande på avancerade vapen och vapentekniker.

På grund av bristande insyn har dock värdet på den kinesiska vapenförsäljningen länge varit okänd, eller baserad på osäkrare uppskattningar – fram till nu.

Tre kinesiska företag återfinns bland världens tio största vapentillverkare, medan ytterligare ett kinesiskt företag finns med bland de 20 största, enligt Sipri. Världens fyra största vapentillverkare är dock alla amerikanska.

Nan Tian, forskare vid Sipri, säger att kvaliteten på de kinesisk-tillverkade vapnen med tiden har förbättrats betydligt – samtidigt som de anses vara billigare än de alternativ som tillverkas i väst. Några av de länder som importerar stora mängder vapen från Kina är bland andra Pakistan, Bangladesh, Myanmar och Algeriet.

– De flesta av dessa länder betraktas som allierade med, eller vänligt sinnade till, Kina, påpekar Nan Tian.

Washington-baserade Center for Strategic and International Studies uppger samtidigt att Kina också exporterar stora mängder vapen till Indonesien och Thailand.

I Afrika köps kinesiska vapen in av bland andra Egypten och Marocko, och vapen tillverkade i Kina har även kommit till användning i en rad militära konflikter på kontinenten – som i Sudan, Somalia och i Kongo-Kinshasa.

Samtidigt ligger de uppskattningar man nu har gjort av den kinesiska vapenproduktionen troligtvis i underkant, eftersom tillverkningen fortfarande präglas av en bristande öppenhet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga