Inrikes #7/2020

Metalltoppen: ”Dumt att misstänkliggöra våra motiv”

Veli-Pekka Säikkälä, If Metalls avtalssekreterare menar att påståendet om att han satt med i en hemlig grupp som på egen hand ska ha förhandlat om LAS är lögn. Foto: Janerik Henriksson, Hossein Salmanzadeh/TT Montage: Arbetaren

Veli-Pekka Säikkälä, If Metalls avtalssekreterare slår ifrån sig den interna kritiken om att han skulle vara beredd att sälja ut LAS-turordningen. Han bemöter också nu anklagelserna om att han skulle ingått i en hemlig förhandlingsgrupp som gått med på att slopa ”saklig grund” för uppsägning.

I ett upprop inifrån IF Metall riktas kritik mot LO:s hållning i LAS-förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. I Arbetaren riktades samtidigt anklagelser från de egna leden om att förbundsledningen skulle vara beredda att kohandla med både turordningsregler och kravet på ”saklig grund” vid uppsägning.

– Jag tycker förbundsledningen tar fel riktning. De är för lite intresserade av vad medlemmarna tycker och drivs av politiska hänsynstaganden, sade Jan-Olov Carlsson, klubbordförande för Volvo Lastvagnar i Umeå initiativtagare till uppropet.

”Det är fel” svarar nu IF Metalls förhandlare, avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä på kritiken. Anklagelserna, säger han, om att förbundsledningen under en längre tid betraktat turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd som något som kan bytas mot andra villkorsförbättringar är också fel. Inte heller stämmer det att han är beredd att slopa ”saklig grund” för uppsägning.

 – Jag tycker inte heller att man ska förhandla bort turordningsreglerna. Vi ska även fortsättningsvis ha saklig grund för uppsägning. Vår idé är att stärka anställningstryggheten för de grupper som inte omfattas av den, såsom inhyrda, säger han.

Enligt honom är oron för att ledningen är på väg att sälja ut väsentliga delar av LAS och i praktiken ge arbetsköparna fri uppsägningsrätt ogrundad och det är ”dumt” av kritikerna ”att misstänkliggöra våra motiv”.

Om vi skulle komma med något sådant tror jag inte att det skulle gå igenom på vårt avtalsråd där också Jan-Olov Carlsson sitter. Jag har inget intresse att försämra för medlemmar, jag har motsatt intresse. Jag och förbundsledningen bestämmer inte själva, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Samtidigt var det just så det gick till när överenskommelsen mellan LO-förbunden och Svenskt Näringsliv om inskränkningar i strejkrätten klubbades, något Veli-Pekka Säikkälä bekräftar. I likhet med de nu pågående förhandlingarna om LAS skedde förhandlingar mellan fack och arbetsköpare under hot om lagstiftning.

Arbetaren har tidigare rapporterat om att regeringen, i enlighet med Januariöverenskommelsen mellan S, C, Mp och L, önskar ha en överenskommelse från parterna som sedan ska kunna ligga till grund för ändringar i LAS. Men att det skulle bli på samma sätt i LAS-frågan är, enligt Veli-Pekka Säikkälä, en ”hypotetisk fråga”.

– Ska vi teckna avtal, och mycket tyder på att det behöver göras, kommer vi ta upp det på avtalsråd. Det kan ju vara så att vi inte kommer överens överhuvudtaget.

Det är lögn. Vi har inte suttit en hemlig grupp och förhandlat. Det är lögn.
Veli-Pekka Säikkälä

Men kritiken mot IF Metalltoppen och farhågorna om att han, tillsammans med LO-ledningen, skulle vara beredda att sälja ut LAS kommer inte bara från en klubb inom det egna förbundet. Med samma anklagelser hoppade fem LO-förbund av förhandlingarna i slutet av förra året, däribland Byggnads, Seko och Kommunal som deklarerade att förtroendet för LO-ledningen var slut.

– Det är förbrukat. De har förhandlat utan vår vetskap och har vägrat oss insyn, sade Tobias Baudin då till Kommunalarbetaren.

Några dagar senare uppgav källor till Kommunalarbetaren att en hemlig grupp, bestående av LO:s och Handels avtalssekreterare, men också Veli-Pekka Säikkälä, ska ha förhandlat på egen hand.

– Det är lögn. Vi har inte suttit en hemlig grupp och förhandlat. Det är lögn, säger nu Veli-Pekka Säikkälä.

Samtidigt verkar ju en rad andra förbundsordförande anse att det är det som har hänt.

– Det finns några som tycker så och så finns det ett större gäng som inte tycker att det är så. Det är allvarligt om man säger att man har ett hemligt gäng som har förhandlat. Det är skitsnack.

Vad skulle vara deras motiv att uttrycka sig så?

– Det är kanske så att de inte vill förhandla i de här frågorna, de kanske tycker att politikerna ska sköta det.

Veli-Pekka Säikkälä tillbakavisar anklagelserna om att han och LO-ledningen skulle drivas av politisk hänsyn. Att motivet till de hemliga förhandlingarna, som en källa till Kommunalarbetaren förklarade det, var att få igenom Januariöverenskommelsens krav på Las-ändringar, men samtidigt rädda Socialdemokraterna från en svekdebatt är också fel.

– Det är så dumt så hälften vore nog. Varför skulle jag offra mig på något sådant sätt? Däremot vill jag att vi ska förhandla för jag tycker i grunden att parterna på svensk arbetsmarknad ska lösa de här frågorna och inte politikerna.

Arbetaren har bett Kommunals ordförande Tobias Baudin om en kommentar, men denne hänvisar genom förbundets pressavdelning att de ”väljer att avstå i det här fallet”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan