Utrikes #88/2019

Krisen fördjupas inom FN-organet UNRWA

UNRWA:s dåvarande chef Pierre Krähenbühl vid en presskonferens vid en flickskola i Gaza 2018. Krähenbühl avgick i onsdags efter anklagelser om att han utsett sin älskarinna till ett toppjobb. Foto: Adel Hana/TT

Den skandalomsusade chefen för FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, avgick under förra veckan. Kritiker menar att krisen inom organet därmed fördjupas.

UNRWA:s chef Pierre Krähenbühl avgick på onsdagen, efter att han varit föremål för en utredning kring anklagelser om att han utsett sin älskarinna till ett toppjobb.

Skandalen briserade samtidigt som hjälporganisationen drabbats av en ekonomisk kris, efter att USA drog tillbaka allt sitt stöd tidigare i år.

FN:s talesperson Stephane Dujarric säger att UNRWA är inne i en process ”för att stärka sitt arbete samtidigt som man står inför ekonomiska svårigheter”, där fokus ligger på frågor kring ”översyn och ansvarsskyldighet”. Talespersonen vill dock inte kommentera de uppgifter som framkommit om att samtal om en omstrukturering av UNRWA ska ha förts mellan FN-chefens närmaste medarbetare och David Bedein vid den Jerusalembaserade organisationen Center for Near East Policy Research, samt företrädare för Simon Wiesenthal Center.

FN-chefen Antonio Guterres har nu utsett britten Christian Saunders som tillförordnad chef för hjälporganisationen.

En intern rapport som gjordes av FN tidigare i år beskrev en inre cirkel i UNRWA där Pierre Krähenbühl och andra högt uppsatta personer påstods ha gjort sig skyldiga till sexuella övertramp, nepotism, vedergällning, diskriminering och andra oegentligheter.

Pierre Krähenbühl inledde ett förhållande med en kvinnlig rådgivare 2014 ”som gick utanför den professionella sfären”. Han såg bland annat till att hon kunde ta dyra flyg tillsammans med honom, enligt de interna dokumenten.

Företrädare för Donald Trumps regering har vid upprepade tillfällen hårt kritiserat UNRWA. Organisationen har varit drabbad av en finansiell kris sedan USA, som historiskt varit dess största finansiär, drastiskt minskade sina bidrag under förra året, för att sedan helt stoppa finansieringen i år.

UNRWA bildades 1948 för att hjälpa palestinska flyktingar, och sedan dess har organisationens mandat ständigt förlängts av FN:s generalförsamling. Organisationen tillhandahåller undervisning för en halv miljon palestinska elever samt driver sjukvårdskliniker som tar emot miljontals patienter varje år, och erbjuder social service för fem miljoner palestinier. UNRWA är även en viktig arbetsgivare på lokal nivå.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp