Utrikes #84/2019

Så slår torkan mot den afrikanska kontinenten

Återkommande torka har förstört de flesta skördar i Sahel, ett stort område med halvöken i Afrika. Foto: Kristin Palitza/IPS

Oron växer över hur torka leder till minskade skördar, förlorade boskap, konflikter och brist på mat för miljontals människor i Afrika.

I förra veckan rapporterade Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri, att tre decennier av konflikt i Somalia tillsammans med allvarlig torka och översvämningar lett till att militanta grupper fått ett större inflytande medan regeringens makt försvagats.

Samtidigt kom rapporter från Zimbabwe om att minst 55 elefanter har dött av svält i Hwange National Park i västra delen av landet sedan i september. De döda djuren hittades nära ett vattenhål vilket tyder på att de förflyttat sig en lång sträcka för att leta efter vatten. Torkan i Zimbabwe är den värsta på flera år i landet och har lett till stor brist på både vatten och mat.

Nyligen, den 15 oktober, rapporterade organisationen Concern Worldwide att hungernivåerna i konfliktdrabbade Centralafrikanska republiken var ”oerhört oroande”, medan nivåerna i Tchad, Madagaskar och Zambia är ”oroande”.

Organisationen arbetar bland annat med Globalt hungerindex som är ett statistiskt verktyg för att bedöma svältsituationen i världens länder.

Enligt FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, är torka ett växande problem i världen. År 2025 beräknas 1,8 miljarder människor lida allvarlig brist på vatten, medan två tredjedelar av världsbefolkningen riskerar att leva i förhållanden som kännetecknas av ”vattenstress”.

Torka är ett komplext fenomen som utvecklas långsamt, men orsakar samtidigt fler dödsfall än andra typer av katastrofer, varnar UNCCD. År 2045 beräknas 135 miljoner människor ha drivits på flykt på grund av torka.

Men det finns sätt att vända utvecklingen. Det handlar bland annat om att hantera vattenresurser och bedriva jordbruk och boskapsskötsel på ett hållbart sätt. På det sättet kan markerosionen minska och utarmad mark kan återställas – vilket också motverkar klimatförändringar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984