Elevassistenter sägs upp i Kiruna

I fredags demonstrerade lärare och föräldrar mot att den politiska kommunledningen ska minska antalet elevassistenter i Kiruna. 50 av 78 elevassistenter sägs upp.

Inrikes
I juni sades 25 visstidsanställda elev- och verksamhetsassistenter upp i Kiruna – och nu har ytterligare 25 varslats.
Foto: Julia Lindblom

I Kiruna vill kommunledningen kraftigt reducera personalen i skolan. I juni sades 25 visstidsanställda elev- och verksamhetsassistenter upp och nu har ytterligare 25 varslats. Detta trots att många barn och ungdomar i Kiruna behöver extra stöd i klassrummet.

– Det finns jättemånga barn som inte ens skulle komma till skolan om vi inte haft våra elev- och lärarassistenter. De gör ett viktigt jobb tillsammans med lärarna, säger Sandra Dunbäck, en orolig förälder som talade under demonstrationen.

Många befarar nu att det kommer att bli en ökad arbetsbelastning för lärarna i skolan och oroligt i klassrummen.

– Det sker mycket här i Kiruna. Vi bygger en ny stad. Jag förstår inte vem vi bygger den för om vi inte ens kan satsa på barnen som kommer att leva och bo i den här nya staden, säger Birgitta Henriksson Lindmark, kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Kiruna.

Kommunen gör också andra nedskärningar i skol- och fritidsverksamheten i Kiruna. Måltidsenheten i kommunen gick nyligen ut med information om att man nu vill dra in mjukt bröd och välja bort frukten från och med vecka 45 i förskolor och fritidshem.

Den senaste tiden har protester mot skolnedskärningar genomförts på många håll i Sverige.

Se film från demonstrationen: