Utrikes #82/2019

Abort nu lagligt på Nordirland

”Avkriminaliserat” står det skrivet med de jättebokstäver som abortaktivister höll upp framför Nordirlands parlament i Belfast på måndagen. Både aborter och samkönade äktenskap är nu lagliga på Nordirland. Foto: Niall Carson/TT

Både aborter och samkönade äktenskap är nu lagliga på Nordirland. De historiska reformerna trädde i kraft natten till i tisdags.

Det var i juli i år som den brittiska regeringen beslutade att avkriminalisera abort på Nordirland. Samtidigt beslutades det om att öppna för samkönade äktenskap – något som vållat starka protester hos flera konservativa grupper.

Abort på Nordirland har tidigare bara varit tillåtet om moderns liv ansetts varit i fara, men de senaste åren har trycket på en avkriminalisering ökat markant.

In i det sista har dock delar av det regionala parlamentet Stormont försökt att stoppa reformerna, men utan att lyckas.

Sexualpolitiskt för Europa är det här jättestort.

Emilie Weiderud, som varit engagerad i aborträttsrörelsen på Nordirland, SVT Nyheter

I praktiken kommer därför aborter att kunna utföras på Nordirland från och med den 31 mars nästa år, och samkönade äktenskap bli lagligt senast den 13 januari, rapporterar brittiska BBC.

– Sexualpolitiskt för Europa är det här jättestort, två reformer på en dag på en plats som varit bortglömd länge i relation till dessa utmaningar, säger Emilie Weiderud som varit engagerad i aborträttsrörelsen på Nordirland, i en kommentar till SVT Nyheter.

Det nationalkonservativa Unionspartiet DUP, däremot, kallade tisdagen för en ”skammens dag” och menar att Nordirland borde hållit sig till de lagar från 1861 där kvinnor som genomfört abort riskerat långa fängelsestraff.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga