Utrikes #81/2019

Polen: Fem års fängelse kan bli straffet för sexualundervisning

Jarosław Kaczyński, partiledare för regeringspartiet Lag och Rättvisa, var närvarande i det polska parlamentets underhus när förslaget att kriminalisera ”förespråkandet av sex bland minderåriga” debatterades på onsdagen. Foto: Czarek Sokołowski /TT

Fängelsestraff på upp till fem år för lärare som bedriver sexualundervisning. Det kontroversiella lagförslaget kan komma att bli verklighet i Polen, där det högerradikala och nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa står starka efter söndagens val.

Med hela 43,8 procent av rösterna fortsätter regeringspartiet Lag och Rättvisa att styra Polen i en allt mer auktoritär riktning. Partiet ökade med sex procentenheter i söndagens val.

Ett annat högerradikalt parti, Konfederationen, fick 6,8 procent av rösterna. Partiledaren för Konfederationen, Janusz Korwin-Mikke, har bland annat sagt att Hitler inte kände till Förintelsen. Partiet demonstrerar varje år tillsammans med öppet fascistiska organisationer på huvudstaden Warszawas gator.

Det är helt uppenbart ett tufft klimat för minoriteter i Polen just nu.
Rafal Pankowski, expert på polsk högerextremism, till tidningen Expo

Nu oroas många över utvecklingen i Polen, och varnar för vad det kommande styret kan få för konsekvenser. Lag och Rättvisa har redan under sin förra regeringstid tagit kontroll över landets public service och sparkat flera journalister som rapporterat kritiskt om de styrande politikerna.

– Det är helt uppenbart ett tufft klimat för minoriteter i Polen just nu, särskilt för hbtq-personer men också för andra minoriteter, säger Rafal Pankowski, som är expert på polsk högerextremism, till tidningen Expo.

Han säger samtidigt att de allt mer auktoritära tendenserna i landet kommer att fortsätta och kallar valresultatet, där det nya partiet Konfederationen alltså kom in i parlamentet, en katastrof för demokratin.

Under onsdagen meddelade Lag och Rättvisa att de nu vill kriminalisera all sex- och samlevnadsundervisning för barn där lärare, psykologer och även föräldrar enligt det nya lagförslaget ska kunna dömas till fem års fängelse. Lag och Rättvisa har tidigare jämställt sex- och samlevnadsundervisning med pedofili.

Enligt en katolsk lobbyorganisation som verkat för att regeringen ska lägga fram lagförslaget leder undervisning i ämnen som ”sexualitet, preventivmedel, könssjukdomar, pubertet, tolerans, mångfald, motverkan mot diskriminering, homofobi och könsidentitet till sedernas förfall”.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga