Utrikes #78/2019

Regeringen flyr efter upptrappade protester i Ecuador

Bakom de första demonstrationerna stod bland annat landets transportfackförbund men protesterna har sedan dess växt och allt fler grupper har tagit sig ut på gatorna. Foto: Dolores Ochoa/TT

Undantagstillstånd har utlysts och regeringen har flytt huvudstaden Quito efter de senaste dagarnas upptrappade demonstrationer i Ecuador. Samtidigt väntas protesterna växa i omfattning och läget i landet blir allt mer oroligt.

Protesterna startade i slutet av förra veckan sedan den sittande regeringen, efter en överenskommelse med Internationella valutafonden, IMF, beslutat att höja bränslekostnaderna som ett led i ett omfattande sparpaket för att bland annat minska landets skulder. Demonstranter har sedan dess blockerat flera vägar i och kring huvudstaden Quito och ett 50-tal poliser har tagits som gisslan.

Bakom de första demonstrationerna stod bland annat landets transportfackförbund men protesterna har sedan dess växt och allt fler grupper har tagit sig ut på gatorna. Ledare för landets ursprungsbefolkning har också manat människor att protestera och läget blir nu allt mer oroligt.

Bland annat utlystes ett undantagstillstånd natten till fredagen och regeringen har utrymt presidentpalatset och flytt Quito till staden Guayaquil 40 mil söderut, rapporterar Sveriges Radio.

President Lenín Moreno menar att protesterna är ett försök till statskupp och anklagar flera av demonstranterna för att utnyttja ursprungsbefolkningens intressen för att skapa kaos i landet.

I dag onsdag väntas protesterna växa ytterligare då 20 000 personer meddelat att de ska gå ut på gatorna i Quito, enligt en företrädare för ursprungsbefolkningsorganisationen Conaie.

Hittills har minst en person omkommit och 77 personer, varav de flesta ur landets säkerhetsstyrkor, skadats.

Polisen har också gripit nästan 500 demonstranter, uppger nyhetsbyrån TT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar