Utrikes #73/2019

Fler kräver att FN-forum med saudiske kronprinsen stoppas

Allt fler kräver nu att det ungdomsforum som FN planerar att hålla i samarbete med en stiftelse som leds av den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman ska stoppas.

Det planerade FN-evenemanget, kallat Misk-OSGEY Youth Forum, som vi tidigare rapporterat om i Arbetaren, ska enligt planerna hållas i New York på måndag, bara drygt en vecka innan årsdagen för mordet på journalisten Jamal Khashoggi infaller.

Forumet är ett samarbete mellan FN:s ungdomssändebud Jayathma Wickramanayake och Misk, som är en stiftelse för kultur och utbildning där Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman är ordförande.

Men evenemanget har mött hård kritik från flera organisationer, som menar att det ger den saudiske kronprinsen en arena för att rentvå sitt rykte.

Tidigare har organisationer som Human Rights Watch och Civicus kritiserat tillställningen, medan över sju tusen personer har undertecknat en petition som kräver att evenemanget ska stoppas. Det är ett krav som även pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister, CPJ, nu ställer sig bakom.

Den 2 oktober infaller årsdagen för mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi. Han mördades av saudiska agenter, som dessutom styckade journalistens kropp, på landets konsulat i Istanbul. Underrättelsetjänsten CIA misstänker att mordet utfördes på order av den saudiske kronprinsen.

– Inför årsdagen hade jag förväntat mig ett budskap från FN för att öka uppmärksamheten kring fallet och en begäran om hårdare åtgärder mot Saudiarabien och de personer som låg bakom mordet på Jamal Khashoggi, säger CPJ:s Mellanösternchef Sherif Mansour.

Han menar att de ansvariga inom FN inte tycks ha förstått den bestörtning och vrede som mordet utlöste i stora delar av världen.

– Det är stötande och förolämpande att anordna en sådan konferens vid en tidpunkt då många tänker tillbaka på det brutala mordet.

Ungdomsforumet ska enligt planerna samla runt 300 blivande entreprenörer som ska utbildas kring hållbarhetsfrågor, företags ansvar, samt andra frågor som hänger samman med FN:s agenda för en hållbar global utveckling.

Freedom Forward, en organisation som arbetar för att USA ska sluta samarbeta med ickedemokratiska regimer, har lanserat namninsamlingen med krav på att forumet ska stoppas. Organisationens ordförande Sunjeev Bery säger att den saudiske kronprinsen bör svartlistas på grund av hans misstänkta inblandning i mordet på Jamal Khashoggi, men också på grund av det krig Saudiarabien bedriver i Jemen – och en lång rad andra människorättsbrott.

Sunjeev Bery är även kritisk mot New York Public Library, där evenemanget enligt planerna ska äga rum.

– Deras ledning borde inte tillåta att en brutal saudisk diktator utnyttjar deras lokaler för en propagandaföreställning. Tusentals människor kräver nu att evenemanget stoppas, säger Sunjeev Bery.

– Många saudier sitter fängslade eller har blivit avrättade för att de säger samma saker som står skrivna i tusentals av bibliotekets böcker, fortsätter han.

Varken FN:s ungdomssändebuds kontor, Saudiarabiens FN-representation eller stiftelsen Misk vill kommentera kontroversen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga