Utrikes #67/2019

Flyktingar räddades och fick stiga i land

Ombord på räddningsfartyget Mare Jonio, som tillhör solidaritetsnätverket Meditteranea, fanns 99 personer varav 22 barn och åtta gravida kvinnor. Foto: Meditteranea

Sent under torsdagskvällen kunde mer än hälften av de flyktingar som i flera dygn tvingats vänta ombord på räddningsfartyget Mare Jonio stiga i land på italienska Lampedusa. Ombord på räddningsfartyget fanns 99 personer varav 22 barn. Fortfarande väntar 34 personer på att få stiga i land och situationen blir allt mer akut ombord. – Vi kräver att få stiga i land och därefter återuppta räddningsinsatserna på Medelhavet, säger Giulietta Darm, talesperson för Meditteranea till Arbetaren.

Sent under torsdagskvällen kunde mer än hälften av de flyktingar som i veckan räddades av räddningsfartyget Mare Jonio stiga i land i Italien. Då hade de, under svåra förhållanden, i flera dygn tvingats vänta ombord på räddningsfartyget strax utanför Lampedusas kust.

Ombord på räddningsfartyget Mare Jonio, som tillhör solidaritetsnätverket Meditteranea, fanns 99 personer varav 22 barn och åtta gravida kvinnor.

I ett uttalande från landets inrikesdepartement påpekas det att beslutet är ett undantag från det förbud, det så kallade ”säkerhetsdekretet”, som utfärdats av Matteo Salvini och som förbjuder räddningsfartyg att anlöpa italienska hamnar.

Räddningsfartyget Mare Jonio har tidigare under våren konfiskerats av den italienska staten efter räddningsinsatser. I oktober 2018 gick en rad ideella organisationer och aktivistnätverk samman med målet att sjösätta fartyget Mare Jonio.

I skrivande stund saknas vatten och förnödenheter till de 34 personer som fortfarande befinner sig ombord på räddningsfartyget och som väntar på att få stiga i land.

– Åter igen befinner vi oss utanför Lampedusa, precis som många räddningsfartyg före oss, utan tillstånd att lägga till och föra människor i säkerhet. Familjer, kvinnor, sjuka och barn har nu evakuerats, men fortfarande befinner sig 34 personer ombord. Vi kräver att få stiga i land och därefter återuppta räddningsinsatserna på Medelhavet, säger Giulietta Darm, talesperson för Meditteranea till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga