Utrikes #65/2019

Foodoras cykelbud i strejk i Norge

I Norge har fackförbundet Fellesforbundet under tre år kämpat för att teckna kollektivavtal med leverantörsjätten, något som företaget hela tiden motsatt sig. I måndags tog dock tålamodet slut och 102 cykelbud togs ut i strejk. Foto: Fellesforbundet

Ett hundratal cykelbud hos matleverantörskedjan Foodora i Norge gick under tisdagen ut i strejk. Anledningen är att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal brutit samman.

Den tyska matleveranskedjan Foodora grundades 2015 och samarbetar med fler än 9000 restauranger i flera av världens länder. Via företagets appsystem kan kunden göra en matbeställning som sedan levereras av något av företagets många cykelbud. Affärsmetoden, som är den del av den snabbt växande ”gigekonomin” har varit hårt kritiserad från bland annat fackligt håll, inte minst på grund av dåliga löner och arbetsvillkor.

I Norge har fackförbundet Fellesforbundet under tre år kämpat för att teckna kollektivavtal med leverantörsjätten, något som företaget hela tiden motsatt sig. I måndags tog dock tålamodet slut och 102 cykelbud togs ut i strejk.

– Det är väldigt speciellt att ett företag som säger sig vilja vara en seriös akt nekar den anställda rätten att teckna avtal, säger Jørn Eggum som är ordförande i Fellesforbundet till norska Aftenposten.

Foodora själva menar att ett kollektivavtal skulle leda till att de i framtiden inte skulle kunna ha några fast anställda cykelbud.

I Sverige finns Foodora i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. För att jobba hos företaget krävs att du bland annat använder din privata telefon och cykel i tjänsten.

Så sent som i höstas protesterade anställda och före detta anställda mot företagets arbetsvillkor i Finland.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984