Utrikes #62/2019

Migrantarbetare trotsar strejkförbudet i Qatar

Enligt mobilfilmer som spridits på nätet strejkade hundratals byggnadsarbetare i Qatar i förra veckan för sina rättigheter. Enligt en person som hörs i filmerna har arbetarna inte fått betalt de senaste fyra månaderna. Skärmdump från film på 7D News: Arbetaren

Urusla arbetsförhållanden och obetalda löner. I förra veckan fick många av arbetarna nog – hundratals migrantarbetare strejkade i Qatar, där förberedelserna inför det hårt kritiserade herrfotbolls-VM 2022 pågår för fullt.

Tusentals migrantarbetare har redan dött under arbetet med att färdigställa arenor och infrastruktur inför det kommande världsmästerskapet i herrfotboll 2022. Enligt människorättsorganisationer och fackföreningar beskrivs arbetsförhållandena som urusla och många av de omkring 30 000 migrantarbetarna tvingas leva under omänskliga förhållanden.

Enligt mobilfilmer som nu spridits på nätet strejkade hundratals byggnadsarbetare från bland annat Indien, Nepal och Bangladesh i förra veckan för sina rättigheter – detta trots att de riskerar att både gripas och deporteras.

Enligt en person som hörs i filmerna har arbetarna inte fått betalt de senaste fyra månaderna och många har även fått sina pass beslagtagna av arbetsköparna. Arbetarna har inte heller rätt att organisera sig fackligt.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har följt protesterna och berömmer de som trotsat förbuden och strejkat. Vad strejken leder till är ännu oklart.

Arbetaren har flera gånger de senaste åren rapporterat om arbetsförhållandena i Qatar och omvärldens protester mot Internationella Fotbollsförbundet Fifas beslut att förlägga herrfotbolls-VM i landet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga