Utrikes #60/2019

Fortsatta protester i Moskva

Foto: Dmitrij Serebrjakov/TT

Protesterna i Moskva fortsätter. I lördags greps ytterligare tusen demonstranter på Moskvas gator och en ny demonstration är planerad kommande lördag.

Organisationen OVD-info kartlägger gripanden på demonstrationer i Moskva. I lördags tickade siffran upp för att i slutet av dagen hamna på över tusen gripna personer.

En av de som greps under helgens demonstrationer är Ljubov Sobol, vars kandidatur till lokalvalet har ogiltigförklarats.  Samma dag inledde polisen i Moskva en utredning om penningtvättsbrott mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som greps veckan innan.

Demonstrationerna i Moskva inleddes i mitten av juli som en protest mot myndigheternas ogiltigförklaring av oppositionella kandidaturer i det kommande lokalvalet, som är planerat att hållas den 8 september i år.

Myndigheterna klassificerade senare lördagens demonstrationer som upplopp. I Ryssland kan deltagande i upplopp leda till mellan tre till åtta år i fängelse.

– Det var en lugn, gående demonstration och de enda som var aggressiva var polisen, säger Ilja Sjumanov från Transparacy International Russia, som bevittnade demonstrationen.

Nästa lördag är ytterligare en demonstration inplanerad i Moskva.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984