Reportage #57/2019

Världens enda arbetarbiblioteksmuseum

Arbetarbiblioteksmuseet är en del av Statarmuseet i Torup Foto: Anna Morin

”Utbildning lyser men bildning både lyser och värmer”, står det på väggen in till det som lär vara världens enda arbetarbiblioteksmuseum. Det är ett ombonat rum med böcker i hyllor runt väggarna. I en skön fåtölj går det bra att slå sig ned och lyssna på berättelsen om Nils Nilsson. Historien spelas upp i en […]

”Utbildning lyser men bildning både lyser och värmer”, står det på väggen in till det som lär vara världens enda arbetarbiblioteksmuseum. Det är ett ombonat rum med böcker i hyllor runt väggarna. I en skön fåtölj går det bra att slå sig ned och lyssna på berättelsen om Nils Nilsson. Historien spelas upp i en ljudslinga som går runt runt och berättas på tydlig skånska.

Nils Nilsson samlade litteraturen hemma i sitt linneskåp och cyklade runt till traktens statare och lånade ut böcker.

Om läsning i staden var ett sätt för kvinnor att ta sig vidare, var det på landsbygden om vintern som främst män fick tid att läsa. Nils blev första biblioteksansvarig hos ABF Klågerup. Det fackliga arbetet gick hand i hand med läsandet och studiecirklarna.

I biblioteksmuseet finns fina trälådor som fungerat som vandringsbibliotek och klipp ur Lantarbetaren med ”Lantarbetarnas studiespalt”.

På biblioteket finns det gott om cirkellitteratur.
På biblioteket finns det gott om cirkellitteratur. Foto: Anna Morin

Dagens kommunala bibliotek har sitt ursprung i studieförbundens och föreningslivets boksamlingar, och det gjorde också att i Sverige var det inte sällan före detta statare som fick jobb som de första kommunala bibliotekarierna.

Den som har rötter i Sverige har eller har haft släktingar som minns epoken med lantarbetare under 1900-talet; pigor, drängar och statarfamiljer. Men utan ideella föreningar och studiecirklar skulle inte människornas berättelser bevaras, och ett sådant här museum finnas till.

Arbetarbiblioteksmuseet är en del av Statarmuseet i Torup, Skåne.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp