Segelbåt räddade 54 flyktingar på medelhavet

54 personer, varav flera barn, räddades under torsdagskvällen av en segelbåt tillhörande det italienska solidaritetsnätverket Mediterranea utanför Libyens kust. Segelbåten vägras att släppas in i italienska hamnar och situationen blir nu allt mer ohållbar rapporterar hjälparbetare ombord.

Utrikes
Segelbåten Alex sjösattes tidigare i veckan av solidaritetsnätverket Meditteranea. Bland människorna ombord finns tre gravida kvinnor och fyra barn.
Foto: Valerio Nicolosi

Ombord på segelbåten Alex, som egentligen bara har plats för tolv personer, befinner sig just nu 54 migranter under svåra förhållanden. Den gassande solen och bristen på mat och mediciner gör att läget blir allt mer akut, förklarar hjälparbetare ombord som Arbetaren pratat med. Bland migranterna finns tre gravida kvinnor och fyra barn.

Segelbåten befinner sig nu vid gränsen till italienskt vatten, och hamnen de ville nå är den på Lampedusa. Men Italiens högerradikala inrikesminister Matteo Salvini vägrar låta dem lägga till i någon av landets hamnar.

Segelbåten sjösattes tidigare i veckan av solidaritetsnätverket Meditteranea. I oktober 2018 gick en rad ideella organisationer och aktivistnätverk samman med målet att köpa fartyget Mare Jonio, som för tillfället konfiskerats av italienska staten. Tidigare i veckan sjösattes dock segelbåten så att Meditteraneas räddningsinsatser på medelhavet kunde fortsätta.

Räddningsfartyget Open Arms hann senare under fredagen ikapp segelbåten, och kunde bistå med läkarvård och förnödenheter ombord. Ingen av migranterna har dock ännu lämnat segelbåten. Arbetaren har talat med journalisten Valerio Nicolosi som sedan närmare två veckor befinner sig ombord på Open Arms för att dokumentera räddningsinsatserna.

–  Situationen ombord är svår. Alex är en liten segelbåt och personerna ombord många. Det är en nödsituation och alla måste genast få gå i land. Ombord på segelbåten finns små barn och gravida kvinnor. Det är mycket varmt och hela dagen har de befunnit sig under den gassande solen, säger Valerio Nicolosi till Arbetaren.

En av de gravida kvinnorna ombord på segelbåten får ultraljud.
Foto: Valerio Nicolosi

Bara förra året drunknade minst 2275 människor på Medelhavet sedan de försökt ta sig till Europa i ofta överfyllda och fallfärdiga båtar. Trots detta har flera EU länder stängt sina hamnar och vägrat ta emot räddningsfartyg som plockat upp migranter i sjönöd. Något som väckt hård kritik från FN och en lång rad människorättsorganisationer som menar att EU undflyr sitt ansvar.

Tidigare i veckan frisläpptes den tyske fartygskaptenen Carola Rackete som hotades med fängelse efter att ha hon räddat ett fyrtiotal migranter med fartyget Sea Watch. Något som fick stor internationell uppmärksamhet.

Segelbåten Alex fick på fredagsförmiddagen klartecken från Maltas regering att lägga till i en av landets hamnar. Men segelbåten kommer dock inte att klara av den långa resan på egen hand, säger aktivister ombord. I skrivande stund befinner sig segelbåten 12 mil från Lampedusa och mer än 100 mil från Malta.

Texten uppdateras under dagen.