Utrikes #43/2019

EU anmäls för brott mot mänskligheten

Advokaterna menar i sin 244 sidor långa anmälan att EU-ledarna är fullt medvetna om konsekvenserna av den förda politiken men att inget görs för att få till en förändring. Foto: Fabian Heinz/TT

EU och medlemsstaternas stats- och regeringschefer anmäls för brott mot mänskligheten. Detta efter de många drunkningar som varje år sker på Medelhavet. Bakom anmälan står en grupp advokater.

Varje år dör tusentals flyktingar sedan de försökt att ta sig till Europa i fallfärdiga och överfyllda båtar på Medelhavet.

EU:s allt hårdare migrationspolitisk har fått hård kritik från människorättsorganisationer runt om i världen och nu anmäls medlemsstaternas stats- och regeringschefer till den Internationella Brottmålsdomstolen i Haag. Bakom anmälan står en grupp advokater från flera länder som menar att situationen går att förändra. Särskilt pekar de på, förutom de många drunkningarna, de interneringsläger som satts upp i Libyen.

Därifrån har det de senaste åren strömmat ut rapporter om omänskliga sanitära förhållanden, våldtäkter och tortyr.

Advokaterna menar i sin 244 sidor långa anmälan att EU-ledarna är fullt medvetna om konsekvenserna av den förda politiken men att inget görs för att få till en förändring.

Vid en pressträff under måndagen avvisade EU:s migrationspolitiska talesperson Natasha Bertaud anmälan och sade att EU:s högsta prioritering hela tiden varit att rädda liv.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984