Litteratur #43/2019

Allt utom ett försvarstal

Foto: Polaris

[BOK] K Katarina Frostenson Polaris, 2019 I spåren av #Metoos vittnesmål har det nu utkommit ett par böcker som berättar ”från den andra sidan”, ett exempel som Arbetaren skrev om i förra veckan är Fredrik Virtanens Utan nåd, en annan den uthängde och dömde ”kulturprofilens” fru, numera före detta akademiledamoten Katarina Frostensons K. Många har […]

[BOK] K
Katarina Frostenson
Polaris, 2019

I spåren av #Metoos vittnesmål har det nu utkommit ett par böcker som berättar ”från den andra sidan”, ett exempel som Arbetaren skrev om i förra veckan är Fredrik Virtanens Utan nåd, en annan den uthängde och dömde ”kulturprofilens” fru, numera före detta akademiledamoten Katarina Frostensons K. Många har frågorna varit kring hennes lojalitet eller tvivel gentemot maken och de anklagande mot honom. Hon har också själv dragits in i den tvivelaktigt skötta ekonomin kring kulturklubben Forum.

Båda författarna har tidigare i princip vägrat att delta i mediernas dramaturgi men har samtidigt ökat sitt kapital – nu kan de själva tjäna pengarna på ”sin historia” – och de kan sedan gammalt konsten att formulera sig.

Hur ska man då läsa en bok som K? Frostenson lämnar till synes naket ut sin utsatthet – liksom i Virtanens bok finns den ikoniskt starka scenen på terminalen med då landsflykten är valet (fast det framställs av båda som tvingande). Samtidigt genomsyras boken av en näsan i vädret-attityd som går bortom försvarstalet – hon håller sig för god. Det är provocerande och imponerande.

Frostensons bok måste alltså betraktas mer som en litterär produkt där det är lönlöst att leta felaktigheter i detaljerna. Hon verkligen gestaltar en surrealistisk situation, mardrömslik, där det fräsande föraktet blir en reaktion, samtidigt som hon kan kommentera en ”läcker” sushi på en uteservering ”i hemstaden”.

Maken har hennes obrutna lojalitet och kärlek – är det min sak att kalla det Stockholmssyndrom? Nej. Kanske får vi en annan berättelse om tio år, men denna bok är mer än så. Kanske är det därför den retat gallfeber på medierna.

Det är inte ett försvarstal, inte ett rop på hjälp eller bön om förlåtelse. Det är ett häftigt rop ur överrumpling och smärta. En beskrivning av försöken att ur mardrömmen hitta upp till verkligheten.

Om läsaren liksom Frostenson vågar släppa det förväntade är det självklart att det är hennes bok som kommer att bli en litterär klassiker.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984