Inrikes #39/2019

Spårvägare strejkar – mot sitt eget fack

Stridsåtgärden innebär att medlemmarna i Kommunal avstår från att utföra fackligt arbete till dess avdelningen ger de lokala arbetsplatsklubbarna större lokalt självbestämmande. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kommunalfackliga på spårvagnar och bussar i Göteborg går ut i ”facklig strejk” för mer lokalt inflytande. I dag kommer förtroendevalda på tekniksidan att ansluta sig till protesten. Med strejken hoppas de även kunna sätta press på ombuden på den pågående kongressen att rösta för ökat lokalt självbestämmande.

På tisdagen inledde fackligt förtroendevalda på spårvagnar och bussar i Göteborg en strejk mot det egna förbundet, rapporterar Kommunalarbetaren. I dag, onsdag, förväntas även förtroendevalda på tekniksidan att ansluta sig till vad de kallar ”facklig strejk”.

Vi kräver att vi får den förhandlingsrätt och de mandat vi har rätt till enligt Kommunals stadgar.
Anakin Ljung, strejksamordnare till Kommunalarbetaren

Stridsåtgärden innebär att de avstår från att utföra fackligt arbete till dess avdelningen ger de lokala arbetsplatsklubbarna större lokalt självbestämmande.

– I grund och botten anser inte avdelningen att arbetsplatsklubbarna är legitima förhandlingsparter. Det har lett till att man tvingats ställa in fyra samverkansmöten med arbetsgivaren, eftersom fackliga representanter inte funnits på plats. Vi kräver att vi får den förhandlingsrätt och de mandat vi har rätt till enligt Kommunals stadgar, säger strejksamordnaren Anakin Ljung till Kommunalarbetaren.

Enligt de strejkande har avdelningen Kommunal Väst motarbetat de nystartade arbetsplatsklubbarnas verksamhet sedan starten i december förra året. Att strejken inleds samtidigt som förbundet håller kongress är inte en slump.

– Flera motioner handlar om att utöka den arbetsplatsnära fackliga verksamheten. Jag hoppas att strejken blir en påtryckning som gör att vi får beslut från kongressen om att utveckla det arbetsplatsnära fackliga arbetet, säger Anakin Ljung till tidningen.

Vi försöker ta reda på vad det är som händer och vilka som står bakom.
Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst till Kommunalarbetaren

Kommunal Västs ordförande Anna Skarsjö uppger till Kommunalarbetaren att hon blir förvånad över uppgifterna.

– Vi är lite förvånade. Vi försöker ta reda på vad det är som händer och vilka som står bakom. Anmärkningsvärt, säger hon till tidningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga