Signerat #39/2019

3D-klitorisar är världens bästa merch

Europaparlamentariker Malin Björk (V) köpte röda 3D-klitorisar i plast från RFSU vilket blev en snackis efter SVT:s rapportering. Foto: Josephine Askegård

Frågan väcktes om vad 3D-klitorisar har med EU-valet att göra? Ganska mycket med tanke på att det kampanjas mot de framsteg som gjorts inom jämställdhetsområdet i Europa, inte minst när det handlar om sexualitet, reproduktion och så kallad familjepolitik.

Jag vandrar mellan partiernas bord på torget inför EU-valet. De bjuder på kaffe och delar ut karameller, någon gång en ballong eller en kulspetspenna. Det kallas merch och är ett billigt sätt att locka en potentiell väljare att kliva fram.

Vid seminarier och pressträffar med inbjudna kan det dyka upp muggar med partitryck. Det hade Vänsterpartiets Malin Björk också köpt in för sina tilldelade medel. Men det var de röda 3D-klitorisarna i plast som tillverkats av RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning, som blev en snackis.

3D-klitorisar – vilket skratt och hån det väckte, Och som Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin sade i tidningens nyhetsmorgonprogram: ”Vad har detta med EU-valet att göra?”

Ganska mycket, skulle jag säga.

För några dagar sedan skrev Alabamas guvernör under en ny lag i delstaten som förbjuder abort, även i svåra fall där graviditeten föregåtts av ett övergrepp på ett barn. Några dagar senare följde Missouri efter med abortförbud efter åttonde veckan. USA:s president Trump har deklarerat att han stödjer abortförbudet. Han styrde också kort efter sitt tillträde upp att biståndspengar där sexualundervisning ingår dragits in.

Brunei har just instiftat lagar mot homosexuella handlingar, med piskning och dödsstraff som följd, och så ser det ut i allt fler afrikanska och asiatiska länder – men vad har det med EU-valet att göra?

I Sverige och i övriga Europa pågår repressionen mot de framsteg som gjorts inom jämställdhetsområdet.

I Sverige och i övriga Europa pågår repressionen mot de framsteg som gjorts inom jämställdhetsområdet, inte minst när det handlar om reproduktion och ”familjepolitik”, som det kallas när det diskuteras hur barnomsorg ska utformas och bekostas av samhället. Där är kunskap om kroppen inte oviktig.

I Alabama visade det sig att flera av de politiker som beslutat om abortförbudet inte hade en aning om hur en abort går till eller vilken utveckling som sker från den första celldelningen till ett livsdugligt foster många månader senare. Man kan nog utgå från att de heller inte hade specialistkunskaper om vad en kvinna som bär ett barn och sedan förväntas ta huvudansvaret för det går igenom, fysiskt och mentalt.

3D-klitorisarna är resultatet av att forskarna äntligen fått anslag för att intressera sig för kvinnans kropp och kön.

3D-klitorisarna är resultatet av att forskarna äntligen fått anslag för att intressera sig för kvinnans kropp och kön. Kunskapen om hur en klitoris egentligen ser ut, med skänklar långt in i kroppen, är ny för många.

Sluta förlöjliga politiker som visar att de vill arbeta utifrån forskning och fakta – även om det är lättköpta medieklick på att prata om kvinnors lust och lidande, där kön och sexualitet faktiskt råkar vara en del – och uppenbart en del av kroppen som intresserar en stor läsekrets.

Förhoppningsvis resulterar uppmärksamheten i en större allmän kunskap för politiker och andra som sitter på pengar och inflytande att ta till sig innan de går till beslut i frågor som rör frågor om jämställdhet och demokrati.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga